tisdag, juni 21, 2011

Gärna insyn och pengakoll, men först en rejäl utbetalning!

Det är inte fy skam att kunna stoltsera med att ha det lägst värderade varumärket i svensk historia, eller mest övervärderade beroende på hur man ser på saken. Arenan i Solna har blivit en miljard dyrare än beräknat, bolaget kräver kapitaltillskott, banken vill ha utökad borgen och Swedbank är beredd att skänka bort namnrättigheterna till välgörenhet. Samtidigt som åtal väckts i en av Sveriges genom största korruptionshärvor och samtidigt som det byggs en annan arena några kilometer bort.

I det läget får vi som säger "Bygg gärna arenor, men utan kommunala pengar!" höra att VI inte får baktala projektet och att vi måste visa handlingskraft genom att inte ställa fler kritiska frågor utan hala upp plånboken och betala merkostnaden. Vill vi verkligen bli stående med en halvfärdig arena?, sades det med hotfull röst på gårdagens fullmäktigemöte i Solna.

Det argumentet hade möjligen funkat om det gällt en tågluffande tonåring som stod pank och hungrig på Madrids centralstation och ringde hem och grät. Men nu gäller det ett 30-miljardersprojekt där Sveriges rikaste byggbröder bygger en hel stadsdel med arena, hotell, köpcentrum, kontor och bostäder. Där arenan utgör en tiondel av kostnaden, där kommunens andel i sin tur utgör en femtedel. För Solnaborna är det massor av pengar, men projektet lär knappast förvandlas till en ruinstad om det kommunala biståndet dras in.

Frågan är hur man räddar det som räddas går? Genom att visa handlingskraft, det var båda sidor ense om i gårdagens fullmäktigedebatt i Solna, som handlade om ifall man utan frågor skulle ge arenan ännu mer pengar för att byggas färdigt, eller om det möjligen var läge för en ordentlig utvärdering och runda vid förhandlingsbordet med herrarna bakom projektet.

Man kan tycka att det inte precis är någon tiotusenkronorsfråga att bästa sättet att visa handlingskraft gentemot de Solnabor som nu känner sig lurade på 430 miljoner kronor - som utan tvekan kunde gjort mer nytta för läckande skoltak och nya förskoleplatser - vore att INTE att okritiskt fortsätta den här miljardrullningen. Utan istället kräva svar på hur i helskotta arenan plötsligt kostar 2,8 istället för 1,9 miljarder. Det motsvarar en ökning av kostnaderna med 25 mkr/månad - TJUGOFEM MILJONER KRONOR I MÅNADEN - under de 40 månader projektet varit igång.

Vad skulle du säga om en hantverkare stod där hemma i din hall och sa - Hoppsan, det drog visst iväg litet... 50 procent närmare bestämt... Dyrare än jag trodde... alltid svårt att beräkna ... klart jag kunde kommunicerat det litet bättre, men äh, var inte så negativ nu, vill du inte ha det färdigbyggt?" Du hade blivit skogstokig, garanterat. (Du hade till att börja med aldrig gjort som Solna och ingått ett avtal, där han fick bygga på löpande räkning.) Och om Solnas kostnader för äldreomsorgen eller skolan drog iväg på motsvarande sätt skulle det bli ramaskri, räfst och sparbeting, det kan jag lova!

Men moderaterna och deras stödpartier Fp, Kd och C, röstade mot att begäran om mer pengar skulle utredas mer noggrant. Nu blev det återremiss ändå, tack vare kommunallagen som ger minoriteten vissa rättigheter. Men redan om en vecka, eller 3,5 arbetsdagar p g a midsommar, kommer (m)ajoriteten tillbaka med ärendet för avgörande på ett extrainsatt kommunfullmäktige. Undrar hur seriöst man på den tiden hinner redovisa hur kostnaderna kunnat dra iväg så mycket och vilka handlingsalternativ som står till buds?Nej, de nya Allianskamrater som satt sig i framsätet efter den f d starke mannen i Solna, moderaten Salminen, verkar fortsätta den vilda färden i framsätet med förbundna ögon. Frågan är om det ens är någon som håller i ratten?

Verklig handlingskraft i detta allvarliga läge vore att satsa på ett helt annat slags kapital än det (m)ajoriteten vill pumpa in i det läckande projektet - nämligen förtroendekapital hos de skattebetalare som stått för kulorna. Och det bygger man inte på det här sättet.

Nu sade man sig visserligen plötsligt villiga att fixa både kvartalsrapporter och en och annan hearing för Solnaborna för att öka den där insynen stadsdirektören fick en miljon under bordet för att inte skriva in i kontraktet, men det lär bli svårt utan att först omförhandla det. Det är klädsamt att herrarna, ställda inför galgen, plötsligt insett vikten av öppenhet och kostnadskontroll, men det vore nog i så fall läge försöka åstadkomma det INNAN de fattar beslut om att pumpa in ännu mer pengar.

Inslaget i ABC-nytt hittar du HÄR.
Christian Dahlgren beklagar att det inte finns kommunala nyval i inlägget Alliansens Solna - en solkig historia. Martin Moberg och även E24 skriver. Anders Ekegren, ställföreträdande stark man i Solna, vägrar med en dåres envishet att räkna hela fördyringen, utan vill bara tala om den senaste i raden. Även Metro skriver. Affärsvärlden beskriver en byggbransch som är så insyltad att den inte förstår sin egen ruttenhet. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , och annat intressant

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag måste säga att de ledamöter som röstar för att betala in mer pengar i skandalarenan innan man fått grepp på hur situationen egentligen ser ut och hur allvarliga eventuell brottslighet är tar på sig ett mycket, mycket tungt personligt ansvar. De kan inte säga "vi förstod inte" - istället handlar det om att i en situation med indikatorer på oegentlighetet och bristande protokoll glatt ta på sig ögonbindeln och skicka in mer av skattebetalarnas pengar i projektet!/Pär

Erix sa...

Du skriver "men projektet lär knappast förvandlas till en ruinstad om det kommunala biståndet dras in." Men frågan är om inte Arenan inte kommer bli en ruinarena som kommer visa röda siffror år efter år? Man bör inte bara ifrågasätta kostnaden för bygget utan även kostnaden för driften av den. Hur många tycker det är kul att vandra runt en jätte arena kvällstid?

Johanna Graf sa...

Pär, detta har du nu fram till måndag den 27 juni på dig att säga åt dem som då ska rösta om beslutet på ett extrainsatt kommunfullmäktige!

Erix, det kanske du får rätt i. Men då hjälper det ju inte med ännu mer pengar från kommunen iallafall. Nu tror jag visserligen inte att Sveriges största byggherrar, som framgångsrikt blivit miljardärer på sina tidigare byggprojekt, låter det bli en ruinstad, men röda siffror lär det bli, i många, många år framöver.

Erix sa...

Johanna, nej jag håller med dig med att kommunen inte ska skjuta till mer pengar. Men jag är ändå skeptisk till att området runt arenan kommer bli speciellt trevligt. Om man ser till området runt Globen och Hovet så är det väldigt öde kvällstid.

Johanna Graf sa...

Erix, det håller jag helt med dig om. Det är nog väldigt svårt att få till ett sjudande, levande nöjescentrum på den ödetomten in the middle of nowhere.

Joakim sa...

Jag är nog inte tillräckligt insatt i Arenabygget för att lämna en klok kommentar. Men summerar min inställning så här:
Jag är stolt över att få arenan, ser fram emot kringliggande centrum (Eftersom jag driver sajten www.upplevsolna.se så är det svårt att tycka annat), hoppas att AIK till slut spelar där, tycker det är trist att byggets kostnad överskridits så mycket och tror budgeten blir väldigt tuff för de som ska driva arenan.

Johanna Graf sa...

Joakim, jag håller med dig i allt du säger! Mitt problem med affären är att jag företräder Solnas skattebetalare och att det är de som kommer få de där problemen med exempelvis driften som du så riktigt beskriver. Därför är jag kritisk mot att kommunen ska ansvara för ägande och drift, men positiv till att arenan kommer till stånd, här i Solna! Detta har jag sagt sedan start, och den åsikten delade - enligt hans änka - även den förre moderata KS-ordföranden Anders Gustav.

Robin sa...

HAr det nånsin gjorts nån undersökning vad AIK betyder för Solna ifråga om PR skatter på allt kring match etc?Kommer Solna förlora på att AIK väljer att lämna Solna för sthlmsarenan eller är det kanske vad Solnaborna vill?
Jag flyttade till Solna pga av AIK och mitt jobb och nu funderar jag ärligt talat på att lämna Solna pga av arenaaffären och alla kostnader som kommer belasta oss skattebetalare.
Hade det inte med facit i hand varit smartare och lyssna på dom som faktisk ska vara på arenan och istället rustat upp Råsunda?
Politikerföraktet blev inte mindre när SD och co röstar för att ge fans andra lagar och regler än andra folk.Går du på några matcher Johanna?

Johanna Graf sa...

För några år sedan bestämde sig stadsdirektören som numera slutat för att ge en konsult i uppdrag att mot en kostnad på en miljon kronor ta reda på vad som var Solna främsta varumärken och hur man utvecklade dem bäst. Vi är nog rätt många som utan kostnad skulle kunnat upplysa kommunen om att det är Råsundastadion och AIK och att man bäst vårdar dem genom en bra dialog med de som använder och älskar dessa varumärken. Jag gick på mycket matcher förr när mina tre söner var barn och tonåringar. Numera avnjuter jag dem (lat som jag är) från balkongen och TV:n.