tisdag, juni 14, 2011

Godiskompisar

Att Swedbank inte längre vill ha sitt namn på arenan i Solna är kanske inte så förvånande. Därför skänker de nu passande nog (?!?) bort namnrättigheterna de hyrt för 153 miljoner i tio år till stiftelsen Friends. Själva förnekar de dock att namnbytet skulle ha några som helst samband med det mutåtal som varit på gång sedan tidigt i våras.

Friends Arena, ja, det ordet får ju en helt ny och djupare innebörd när man tänker på vänskapsbanden mellan herrarna i kommun- och bolagstopparna runt arenan.

Fast riktig vänskap vete sjutton om det kan kallas. De förra har nog mer varit godiskompisar åt de senare. De kallades så när vi var små, de där ungarna som plötsligt blev poppis när de kom in på skolgården med stora godispåsar, vilket Solnakillen Larsa påminner mig om i ett inlägg på Facebook:

"Att Salminen fått vara med och leka pga av sin intagande och varma personlighet tvivlar jag på. Snarare är det nog så att han som den som sitter på skattebetalarnas pengar blivit vad som brukade kallas "godiskompis" när jag var liten. Och det med fel killar. Salminen är med all sannolikhet historia och med fördel skriva en bok på Timbro där han berättar om vad som är kommunal kärnverksamhet och inte. Jag lovar att stödköpa ett exemplar. Nä, det är PEAB jag vill se med brallorna nere. Dom jävlarna har ställt till med mer elände än alla Salminen i hela världen. Och dessutom skulle kanske fler kommuner kunna lära sig något av det. Till ett åtskilligt lägre pris."

Men nu handlar det tyvärr inte bara om godispåsar, utan om skattebetalarnas pengar och förtroende. Paulus Indomitus skriver utmärkt bra på sin blogg: Detta är ett solklart fall av korruption i ordets moraliska, ursprungliga betydelse. Korruption, av latinets corruptio, fördärvelse, förstörelse eller förruttnelse. ... Att den normala, fastlagda ordningen för beslut och deras principer, förvrids. I en demokratisk stat betyder det att beslut sker på sätt som strider mot de proklamerade idealen att de skall vara transparenta, till granskningsbar nytta för folket, vara kostnadseffektiva med medborgarnas pengar, och rent generellt vara för det allmänna bästa.

Sedan passar han på att länka till en artikel av Niklas Ekdal i DN, som trots att den är från 2001 känns kusligt aktuell:

”[...] Offentlighetsprincipen har fått den växande baksidan att viktiga frågor aldrig sätts på pränt utan avhandlas muntligt i slutna rum. Den noggrannaste dokumentationen i offentliga sammanhang gäller kvitton och reseräkningar, vilket leder in den journalistiska granskningen i samma begränsade spår.”


”I de svenska kommunerna, där huvuddelen av den offentliga verksamheten ligger, genomförs ännu ingen revision värd namnet. En skara tappra kommunreportrar på lokaltidningarna räcker inte för att syna skruvarna och muttrarna i denna gigantiska apparat. [...]”


Det enda hoppet för ett återuppbyggande av Solnabornas förtroende för demokratin och politikerna nu, är att efterträdarna omedelbart börjar jobba stenhårt på just det som Paulus skriver i citatet ovan; transparens, till granskningsbar nytta för folket, och kostnadskontroll av medborgarnas pengar.


På måndag är det kommunfullmäktige. Då får vi se om det blir verklighet. Arenabolaget har skrivit ett mycket knapphändigt brev med begäran om mer pengar och borgen från Solna stad. Vi i oppositionen har begärt en fullständig redogörelse av hur de kunnat göra av med nästan en miljard mer än utlovat på bygget. (50 % fördyring!) Innan vi kan besluta om ett öre till, kräver vi att staden utreder alla till buds stående handlingsalternativ i det allvarliga läge som nu uppkommit. När vi igår upprepade dessa krav för den stand-in-kvartett som nu sitter på majoritetsstolarna i Solna stadshus, fick vi inte direkt några tillfredställande svar. De verkade mest tycka att vi skulle gilla läget. Kanske har krisinsikten inte riktigt sjunkit in än. Eller så är vad Niklas Ekdahl kallar "inkompetensens korruption" mer utbredd än vad som hittills framkommit.

Resumé skriver, liksom Dagens Media och Byggvärlden och Nyheter24 och Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , och annat intressant

7 kommentarer:

Anonym sa...

Johanna, Det är osannolikt att Swedbank byter namn på grund av åtalet. Det är troligt att deras nya sponsorstrategi med CRS fokus är det ena skälet och min bedömning är att risken för framtida nedskrivning av värdet på arenan är det andra skälet.

Dan

Paulus Indomitus sa...

Tack för din positiva hänvisning Johanna, och tillåt mig att returnera...du hann f.ö. före med Swedbanks märkliga namnbyte. Anonym ovan kan förstås ha rätt att namnbytet kan ha med tusen andra saker som låter smakligare att göra, men det svarar inte på frågan varför beskedet kom NU. För ovanstående har varit känt ett tag. Så varför Nu? Vad har tillstött, förutom den lilla irrelevanta detaljen att när "Swedbank Arena" numera nämns går tankarna till Brottslighet, Korruption och Mygel?

Anonym sa...

"Swedbank Arena" för mina tankar till arbetstillfällen, framtid, en växande och levande storstad/huvudstad.

Antar att vi alla tänker olika. Tur är väl det...

Anonym sa...

Svädd bank skyr elden. Jag noterar att din blogg seglat upp till plats nr 25 på bloggtoppens politiklista. Man får nästan en känsla av att det hänt något i Solna som retat upp medborgarna rejält.

Johanna Graf sa...

Nejmen, Kan det verkligen vara så?!
Jo, det kommer nog komma en hel del åhörare på liveföreställningen i Kommunfullmäktige på måndag 20/6 kl 18.30 i Solna stadshus också, gissar jag...

Anonym sa...

Ja, ska bli spännande att se om alliansens "backbenchers" verkligen är beredda att ta på sig det slags ansvar som detskulle innebära att rösta ja till att sänka ännu mer pengar i ett oklart (och kanske också på kriminella handlingar grundat) projekt, på grundval av ett så ytterligt bristfälligt beslutsunderlag?

Vad hände med moderaternas snack om att vara försiktig med skattebetalarnas pengar?

/Pär

Johanna Graf sa...

Ja, det ska verkligen bli spännande Kom och lyssna i kf-salen, 1 tr. Solna stadshus kl 18.30 imorgon, måndag 20/6!