onsdag, juni 08, 2011

Så träffade skiten fläkten till slut

Så har skiten träffat fläkten till slut. Åtal väcktes idag mot sex personer misstänkta för grovt mutbrott och bestickning i härvan runt byggandet av Swedbank Arena i Solna. För det första ska det sägas: Man är oskyldig tills man är dömd. Men ett åtal om grovt mutbrott gör förstås mycket stor skada för Solna stads rykte och anseende. Och det politiska förtroendet är definitivt förbrukat. Sedan länge, om ni frågar mig.

Vi har nu haft en stadsdirektör som fått en miljon kronor under bordet för att jobba fram ett avtal i total avsaknad av demokratisk insyn och kostnadskontroll. Detta har lett till at vi nu har en situation där arenan blir 1 miljard dyrare, vilket vi får reda på först när Arenabolaget kommer och ber om mer pengar. En arena som ingen behöver, och som inte ens vårt hemmalag AIK vill spela på. Och då har vi inte ens snuddat vid det stora svarta hålet – driften, som aldrig kommer att gå ihop.

Det här arbetssättet kan man kalla näringslivsvänligt, men det är definitivt inte vänligt mot Solnaborna, som till skillnad mot företagen faktiskt betalar skatt här.

Grov bestickning inget småbrott direkt. Kan ge fängelse i upp till sex år.
Har det ens hänt i Sverige förut? Och gällt en så högt uppsatt politiker, som dessutom är polis till yrket?

PEAB/Fabege krävs på företagsbot om 2 miljoner, en struntsumma för dem, som möjligtvis innebär litet färre drinkar på representationskontot i Cannes nästa år.
Men allvarligare för dem är att de, vid en fällande dom, inte får lägga anbud på kommunala och statliga byggen, något som blivit något av deras specialitet på senare år. Det räcker med att en enda person i företaget blivit dömd för korruptionsbrott, så är de diskvalificerade från att delta i offentliga upphandlingar.

Det här är en rutten kultur som utvecklats av majoriteten i Solna, med beslut i slutna rum och utan insyn. Något som man trodde mest fanns i TV-serien ”Starke man”. Frågan är hur många fler som visste, eller inte ville veta. Jag misstänker att det finns fler som borde ställas till ansvar i den borgerliga alliansen i Solna. Hur har övriga moderater och deras stödpartier kunnat sitta bredvid i förarsätet och blunda medan farten bara ökat, utan att ställa frågor och kräva besked? Man måste också ställa frågan till den kronprins som eventuellt tar över tronen i Solna, hur han (för det lär ju bli en han) kommer agera fortsatt i den här affären?

Vi Solnasossar krävde i förra veckan, när ärendet om kapitaltillskott och utökad borgen kom upp, att ärendet återremitteras för en utredning om alla möjliga handlingsalternativ i det här läget. Enligt avtalslagen kan ju ett avtal som tillkommit på felaktiga grunder omförhandlas eller ogiltigförklaras. Men (m)ajoriteten ville inte alls lyssna på det örat, utan röstade för att Solnaborna skulle gå in med ännu mer pengar och borgen. Nu ska kommunfullmäktige avgöra frågan den 20 juni. Det var en evig tur att det här åtalet kom innan dess.

Blir det fällande dom förstår man ju varför det var så viktigt för den moderata majoriteten att hålla oss i oppositionen och Solnaborna borta från all insyn i arenaprojektet.

HÄR hittar du det andra jag skrivit om den här härvan.

SVT och E24 och Realtid och DN och och annat intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

17 kommentarer:

Den nakna framsidan sa...

Johanna.

Häromdagen skrev jag, små män i för stora kostymer med en faiblesse för stora monument.
Det finns en macho kultur som grasserar bland dessa politiker. Man spänner bågen hårdare och hårdare utan en tanke på att det till slut brister. Där etik och moral inte tillhör samtalsämnena.
Du ställer den retoriska frågan har det hänt förut? Nej, sannolikt inte. Men små män som tar stora beslut för att visa upp sig och sin förmåga att ta beslut gör dessa misstag till slut.
En berusning av makt, som till slut förblindar.
Så vad nu?
Mitt råd är , inte för mycket av vad var det vi sa. Ibland ska man låta skeendet verka utav sig självt. Sanningen är mer verkningsfull än något annat.
Du förtjänar en eloge för din energi, Johanna att inte släppa fokuset från arena bygget.
Använd nu det faktum att du är en klok och smart kvinna till att visa på andra lösningar än vad vi nu ser.Gör inte för mycket men heller inte för litet:)

Mvh

Peter

Anonym sa...

Undrar när Lagrell och co dras in i härvan.slösar bort Svff pengar istället för att renovera en av världens mest klassiska arenor.allt handlar om pengar för dessa män .rädda Råsunda då den är hotad pga mutor och falskspel

Anonym sa...

Hur mycket pengar kommer det här kosta Svff och Solna?hoppas Lagrell och politikerna går ut och fördömmer dom här männen som dom fördömde 18åringen i Malmö.hans brott är ju inte en bråkdel så allvarligt och kostsamt som dessa herrars.vad tycker du Johanna?är inte hetsen och lögnerna ett sätt för dessa maktens män att ta kontroll över klubbarna genom att tvinga bort 51%frågan som en lösning på huliganproblemet som knappt finns.

Anonym sa...

Jo det har hänt förut. Massor med gånger, både i nutid och dåtid. Ta rivningen av Klara t.ex. där kan man utan problem gissa att mutbrotten var många. För kåkarna var k-märkta men rivningsbesluten kom från den Socialdemokratiska majoriteten. Senast nu i det socialdemokratiskt styrda Göteborg har det kommit fram massor med mygel.
Det spelar nog ingen roll vilken partifärg som styr. Myglet och attityden är mycket otrevlig.

Vi kan ju nämna landshövdingen på Gotland, eller förre landshövdingen i Stockholm Lennart (S)andgren. Eller varför inte alls vår Herr Klipp&klistra Marjasin.

Karl-Erik sa...

Instämmer med vad Peter säger ovan. Jag beundrar din energi och förmåga att inte släppa den här frågan, Johanna! Hoppas det går att hitta någon form av lösning på eländet och att Solnabornas skattepengar kan gå till något vettigare.

För övrigt tål det att påpekas ännu en gång att Sigvard Marjasin ej var redovisningsskyldig i detalj för landshövdingeämbetets representationskonto och han frikändes helt i den av Dagens Nyheter och drevjournalistiken frampressade rättegången.

Anonym sa...

Härligt att du fortsätter med att sänka in dina hörntänder i denna fråga, framförallt Majoritetens dunkla beteende i stadshuset. Som du skriver finns det säkert en hel del politiker i Solna som borde sättas på torget i skampåle till allmänt åtlöje för sina lindrigt uttryckt odemokratiska handlanden o göranden. Vi Solna bor kan ju bara hoppas på att polisen Salminen har tillräckligt vett kvar innanför pannbenet att avgår snarast. Mvh Jonas Solnabo Est 1962

Anonym sa...

Men, detta är väl inget konstigt med tanke på att Solnas borgmästare, eh, förlåt, Solnas högste politiker, - som kallar sig själv borgmästare, - myglar och står i. Bakom honom står näste man på rad för att mygla och stå i för att förhoppningsvis någon gång i framtiden själv kalla sig borgmästare. Hep! Sedan har ju Solnaborna själva röstat fram "di blåe".

Anonym sa...

Bra att du bryr dig och förklarar för en som jag.
Vi hejar på dig och Solna

PeterL sa...

Det är precis så ruttet som du säger, bra jobbat Johanna.
Jag gillade även din skrivning: "för det lär ju bli en han"

Henrik sa...

Jag vet inte vem som är fräckast mot skattebetalare och väljare - Salminen som blir åtalad för mutbrott (dock ej fälld ännu) eller Johanna Graf som sitter kvar och låtsas som det regnar när valresultatet går helt åt helvete. Men det är klart, Graf vill ju ogärna lämna sin post och sin feta lön, valresultatet till trots.

Af dunkelspel sa...

Både dunkelt tänkt och dunkelt skrivet av henrik.

Det kallas att flytta fokus, fast denna gång misslykades det totalt.

Anonym sa...

Bra skrivet. Fortsätt kämpa! Nu har jag bytt parti.
/boende vid Karolinska

Jonas sa...

Så skönt att se att det är någon som vågat och vågar stå upp emot dessa galenskaper som drivs av Pampar från kommun, SvFF och byggbolag. Affärsmässigt är detta en katastrof och jag är glad att jag inte är skattebetalare i Solna.

..och Troll som "Henrik" ovan är bara att ignorera.

Anonym sa...

För kännedom finns ingen företagsbot riktad i åtalet mot varken Fabege eller Peab. Rätt bör vara rätt.

Unknown sa...

Dagen efter får vi veta att två fritidsledare på vår skola i Solna fått nya jobb. De kommer inte att ersättas på grund av sparkrav. Fy fan vad arg man blir.

ROXANNA - KAMP EFTER CANCERN sa...

Hamnade här. titta lite :)

Mia sa...

Tänk ändå om det här hade hänt före valet, då hade den här s k Borgmästaren åkt för länge sen.. Hoppas någon tar tag i trafiken också man spyr ju varje dag på alla genomfartstrafikanter..Hejar på dig Johanna!!