måndag, juni 20, 2011

Ikväll tar Solna nytt pengabeslut om skandalarenan

Som om mutskandalen inte vore nog. Bara några dagar innan åtalet väcktes ville Salminen och hans gäng godkänna ytterligare miljoner och borgen till bygget av skandalarenan. Ikväll, måndag kl 18.30, avgörs ärendet i fullmäktige i Solna stadshus. Ska efterträdaren fortsätta den okritiska miljardrullningen?

Det ska bli spännande att se om moderaternas kronprins tänker fortsätta den kravlösa miljardrullningen med skattebetalarnas pengar. Och är resten av alliansen verkligen beredda att pumpa in ännu mer pengar i ett osäkert och kanske också på kriminella handlingar grundat projekt, utifrån ett så ytterligt bristfälligt beslutsunderlag?

Innan moderaternas starke man Lars-Erik Salminen tog “timeout”, hann han och hans allianskamrater bifalla en begäran från Arenabolaget om ytterligare kapitaltillskott och borgen, trots att det fanns oklarheter runt både summor och orsakerna till fördyringen. I samband med begäran kröp det också fram att arenan blivit en miljard dyrare - hela 50 procent!

Vi ville återremittera ärendet för en förklaring och utredning om alla tänkbara handlingsalternativ, men det röstades ned av Lars-Erik Salminen och hans allierade. Ikväll kommer ärendet därför upp oförändrat i Kommunfullmäktige för beslut.

En sak är dock förändrad: “Borgmästaren” har tagit timeout och nu vet ingen riktigt vem som styr över beslutet.
Vi befinner oss nu i en situation där vi fått en begäran på en halv A4-sida där det i princip bara står: Skicka mer pengar! För en arena som blir en miljard dyrare, och där samtliga samarbetspartners utom SJ och Fotbollsförbundet riskerar fängelsestraff för grova mutbrott. Ska vi fortsätta det samarbetet och skicka ytterligare 61,7 miljoner kronor i kapitaltillskott och borgen? Ja, säger de kvarvarande i moderatledningen, precis som Salminen före dem. Aldrig i livet, säger vi. Inte en krona till utan demokratisk insyn och kostnadskontroll.

Det vore fullständigt ansvarslöst att fortsätta pumpa in pengar utan att kräva en vettig förklaring på hur arenan förvandlats till denna kvarnsten runt halsen på Solnaborna. Om arenan är ett svart hål, vill vi veta hur stort det är. Vad hände med moderaternas prat om att vara försiktig med skattebetalarnas pengar?

Kommunfullmäktige sammanträder kl 18.30 ikväll måndag 20 juni i Solna stadshus, stadshusgången 2, 1 tr.
Allmänheten är välkommen.

Svenson bloggar om att byggbolagen runt nationalarenan haft kontakter med betydligt värre gäng än det i Solna stadshus, Lotta Edholm (fp) tycker att Salminens timeout bör permanentas, Alliansfritt Sverige undrar hur en timeout kan vara partiell, Språkförsvaret tycker att arenan bör ha ett svenskt namn, Dagens media rapporterar om veckans annonskrock, Rådkvist förundras över uttalanden från nåt som nästan skulle kunna liknas vid djävulens advokat, Livet i Frösunda hoppas folk tänker på nåt mer än låga skatter nästa val, Dahar skola komma, skriver Solnasnack och Ett Grönare Solna beskriver den "unika" bolagskonstruktionen i Solna. HD:s Ledarbloggen skriver om en politisk gen som driver fram storskalighet vare sig den behövs eller ej, Maryam skriver om en gammal unken politisk kultur i Solna, Svensson skriver om en absurd rubriksättning, Maxtioår skriver om ett ständigt ovetande fotbollsförbund, Karlberg är orolig för Södertäljes samarbete med PEAB, Eyravallen skriver att mutan är det lilla problemet, Martin Moberg skriver om att verkligheten överträffar TV-serien Starke Man. Ekonomisten citerar ett utrop vid en flyguppvisning: Djävlar, djävlar, djävlar! Anders Ekegren (fp) hävdar dock envist att arenan är "...ett viktigt projket för att stärka Stockholmsregionens och Sveriges attraktionskraft inom fotboll, event och turism." Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , och annat intressant

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hur gick det? Valde majoriteten att slänga in mer pengar i skandalprojektet trots brottsmisstankarna? En oerhörd risk i så fall - går det snett kan de knappast hävda att "de inte hade en aaaaaning"...

Förresten lovade ju Salminen att arenan inte skulle kosta skattebetalarna en enda krona - man får väl anta att M är beredda att täcka upp ur partikassan för att hålla det löftet (och av döma av antalet M-affischer i Solna de senaste valrörelserna tycks den ju ha varit välfylld).

/Pär

Johanna Graf sa...

Eftersom minoriteter enligt kommunallagen har vissa rättigheter, däribland rätten att återremiittera et ärende för att få det ytterligare belyst, fick vi igenom återremiss av pengabeslutet. Men det blir ett nytt kommunfullmäktige med minst amöjliga tidsmarginal, tre och en halv arbetsdag eftersom det råkar vara midsommarhelg, så det lär väl knappast få någon seriös behandling. Moderaterna och deras stödpartier verkar inte direkt ha örat mot marken och fått någon direkt krisinsikt. "Nu är vi här och då är det bara att bevilja mer pengar". Utan frågor. Utan utredning av handlingsalternativen.

Joakim sa...

Skandalarenan, det ordet nämndes på nyheterna ikväll. Vilken marknadsföring! alla i Sverige känner snart till att Skandalarenan ligger i Solna. All reklam är bra reklam i slutet brukar man säga. Det extrapengar som gör att arenan nu får namnet Skandalarenan kan därmed ses som marknadsförings pengar. Väl investerat!

Anonym sa...

Tjaa.. Uppe i Sundsvall har dina partikamrater byggt ett äventyrsbad för några miljarder mot alla sunda ekonomiska principer.
Skillnaden är nog bara att i Stockholm (Solna) kommer ett sådant projekt förr eller senare att gå med vinst, samt att den utnyttjas av många skattebetalar, medan det ute i glesbygden mer eller mindre blir en garanterad förlustaffär, och mer eller mindre ett slags "AMS-projekt"..

Problemet som jag ser det är det "pampvälde" som Svensk kommunpolitik står för. Medborgarna tvingas betala in (alltför) mycket pengar som sedan skall försnillas av (oftast) ganska obildade politiker, som inte kan motivera ytterligare skattehöjningar om de inte spenderar allt och lite till.
och det här är ju själva kärnan i socialdemokratin. Hög skatt och sedan styra alla och allt. Då blir det så här...

Johanna Graf sa...

Jag tycker nog att det är ungefär lika illa att satsa 400 miljoner (inte "några miljarder" som i Solna dock!) på ett äventyrsbad och att satsa kommunala skattemedle avsedda för skola, vård och omsorg på en eventarena. Skillnaden är möjligen att man i Sundsvall bygger ett nytt bad (och renoverar det gamla, vilket ingår i de 400 millarna) som primärt är avsett för Sundsvallsborna och deras fritid och hälsa, medan man i Solna bygger nåt som är en nationell angelägenhet.