fredag, december 04, 2009

Swedbank Arena - både för stor och för liten?

Swedbank Arena påminner mera om intrigen i ”Det våras för Hitler” än ett seriöst affärsprojekt, läser jag i en välskriven krönika i Tattersall, som rör sig från Klarakvarteren och Kungsträdgårdens almar till Råsunda Fotbollstadion.
På måndag tas det första spadtaget på Swedbank Arena. Samtidigt är det fortfarande oklart om AIK kommer att skriva avtal om att spela där och det finns kritik mot såväl insyn som finansiering.

De Solnabor och AIK jag pratat med hade nog en positiv inställning från början till en ny, fin arena. Men de ville självklart att AIK skulle få inflytande över utformningen och del av vinsten. Och de ville definitivt inte att deras skattepengar skulle finansiera bygget.

Mikael Albinsson, som nu är projektchef för arenan har tidigare pratat om hur viktigt det är för ett lag att ”äga” intäkterna till sina egna arrangemang: "Alla intäkter, från matchbiljetter till pengar för varje såld korv måste hamna i klubbkassorna. Slipper klubbarna vara hyresgäster i samband med sina egna hemmamatcher behöver de inte dela med sig av intäktskakan."


Insikter av detta slag borde leda till förståelse för det svåra beslut som AIK nu har - att skriva ett ogynnsamt avtal med en för stor arena eller att flytta spelet till en Stockholmsarena på "fel" sida av stan.

När vi i Kommunstyrelsen först fick information om planerna på Swedbank Arena sades det att Råsunda var alldeles för litet och omodernt för att rymma framtidens fotboll, den gamla anrika stadion hade helt enkelt tjänat ut sitt syfte. Jag, som inte är någon expert på arenors dimensionering, trodde på informationen och tänkte att, jaha, ja, planerna på placeringen på Skytteholmsfältet som först var tänkt var iallafall undanröjda och området vid Dalvägen är ju ett bra alternativ.

När det sedan kom till kommunens finansiering och delägarskap sparkade jag bakut, men behovet av ett nybygge ifrågasatte jag inte. Nu är jag mer tveksam. Men jag ska erkänna att jag faktiskt inte kan bedöma trovärdigheten i vare sig den ena eller den andra uppgiften.

Är Råsunda stadion för liten och omodern, eller är det rent av så att Swedbank Arena är för liten för att klara kraven på kapacitet för stora europeiska finalmatcher?

Och samtidigt för stor för att fansen ska känna sig hemma, som de gör på Råsunda?

Kommer arenaprojektet "inte kosta Solnaborna en krona" som (m)ajoriteten lovade från början, eller blir projektet dyrare och mer riskfyllt för varje dag som går?

Det sista vet jag delvis svaret på: (M)ajoriteten i Solna kommunfullmäktige har hittills beslutat att bevilja 217 miljoner kronor av Solnabornas tillgångar till arenaprojektet. Vad slutnotan blir vet vi inte, eftersom det är ett hemligt affärsprojekt som bara en enda av Solnas folkvalda politiker har insyn i, kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen (m).

Nästa måndag kommer Arenabolagets VD Christian Alexandersson till Kommunfullmäktige för att berätta om arenan. Frågan är varför, för även han är p ga företagssekretessen förhindrad att svar på den viktigaste frågan av alla: Vad kommer denna gökunge att kosta Solnaborna?

Varför vill SvFF och Solna Stad riva en av världens 10 mest klassiska arenor (enligt FIFA) för att uppföra en dyrare lösning som ingen vill ha – för stor för AIK men för liten för att husera EM- eller CL-finaler? undrar AIK-fansen på sajten Hemma på Råsunda. Tyvärr kommer inte heller de att få ställa de frågor de vill i detta demokratiska beslutsforum.


Andra om detta: J_Helander , SvenskaFans , AIK-bloggen , Lars Epstein i DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant

7 kommentarer:

Anonym sa...

Du har gått i fällan. AIK är så mycket mer än de som skriker högst på Norra Stå. Det är massor med AIK:are som ser fram emot att få se sitt favoritlag spela på en modern och bekväm arena. Alla tycker inte som Firman.

Lite mer källkritik kan man faktiskt kräva av en sån som dig.

Andis sa...

Ignorera snuttjullen som tror att du gått i fällan. Helt rätt skrivet i din blogg. AIK ska ha en arena som passar AIK, inget skrytbygge från fotbollsförbundet som kommer att gå i konken samma år som den står färdig.
Stoppa bygget!

Anonym sa...

Bra Johanna. Som jag förstått det har ju de flesta inget emot Swedbank Arena under förutsättning att projektet står på egna ben. Men att vi skattebetalare satsar hundratals miljoner i ett projekt där vi inte har insyn är fel. Väldigt fel.

Om det är bästa alternativet för AIK återstår att se.

Anonym sa...

Salminen + Co kunde väl ha lagt dessa pengar på att stoppa genomfartstrafiken i Solna istället, detta bygga innebär ännu mer trafik för Solnas del!

Johanna Graf sa...

Jag har som sagt en alldeles egen uppfattning, sm inte är sprungen ur några andra källor än våra egna medlemmar i (S) i Solna; nämligen att arenan gärna får byggas, bara den står på egna kommersiella ben och inte bekostas, byggs, ägs och drivs med Solnabornas skattepengar. Kommersiella riskprojekt är INTE kommunal kärnverksamhet. Nationalarenor är möjligen ett nationellt finansieringsansvar.

Anonym sa...

Jag vill såklart att AIK ska ha en bekväm arena men en som är i våran storlek! vi har som mest 20.000 i publiksnitt nu och det är mest i Sverige, trots detta skulle vi få se 30.000 tomma stolar varje hemma match och hur blir stämmningen då igentligen? Och om vi ska vara ärliga mot oss själva så tror ni på allvar landslaget kommer locka 50.000 per match och arenan ska lyckas ha 80 evangemang per år?
nej gör om och gör om rätt!

/Från en Gnagare som sitter på sittplats.

Anonym sa...

Hur är det med stadsplanen för marken där råsunda står? Är det bestämt att det ska byggas bostäder där? Kan en ny majoritet i så fall riva upp det beslutet?