måndag, december 07, 2009

Idag börjar det:

Klimattoppmötet som ska rädda världen! Klart att det inte går. Det har inget avtal eller protokoll lyckats med. Ta Kyoto till exempel - alla var sura på att USA, men även de länder som skrev på gav katten i att uppfylla sina åtaganden. Canada, tror jag det var, skulle minska sina utsläpp med 4 procent, men ökade dem istället med 28 procent!

Ska en sådan här gigantisk pryl lyckas, tror jag att detta måste till:
a) att klimatförhandlingarna krisar ihop. Hellre inget avtal än ett urvattnat avtal. Kris leder till utveckling. Då måste ett gäng hårt pressade världsledare boka in ett nytt möte om ett år, och då jävlar gäller det.
b) att alla är överens om hur ett avtal ska tolkas, mätas, följas upp och utvärderas.
c) samordning i djungeln av utsläppsmarknader, som idag ser helt olika ut mellan regionerna.
d) Sanktioner mot de länder som som inte uppfyller sina löften.

alternativt

e) Klimatkris på riktigt, d v s in på skinnet hos oss i Europa eller USA. Inte bara att en stad i nån avlägsen övärld håller på att översvämmas.

Inte konstigt att Reinfeldt ser blek ut och börjar glida på orden. Jag stötte på honom igår på en moderat födelsedagsuppvaktning. Hans livvakt såg betydligt gladare ut. Stig Malm, som kände igen livvakten, morsade och undrade om han skulle med till Köpenhamn imorgon? Nej, svarade han leende.

Andra media på detta ämne: Begrundat o plitat om Climatgate , Krassman undrar om Al Gore kommer prisa Sverige som föregångsland även i framtiden , Anders Ygeman är ordförande i riksdagens miljöutskott bloggar på plats i Köpenhamn , Peter Andersson skriver efter gårdagens Agenda , DN:s temasida om klimatmötet, SvD:s snabbguide till mötet , Aftonbladets karta över jordens förbränning av energi , Expressen inkl diskussionsforum , Aftonbladet som tycker Reinfeldt glider på orden, DN om möjligheterna att utsläppen ska stanna av 2015, SvD tror det krävs mirakel för att lyckas.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Folk kommer aldrig i livet att ge upp sin nuvarande livsstil i väst och med ett framrusande Asien så lär slutet bli bittert för många generationer.Människan är som den är och det har alltid i historien krävts någon radikal smäll för att förändra situationen.Så kommer det också att bli denna gång.Bara USA som ett exempel är ju fortfarande uppvärmt direkt från råoljetunnan ute på bakgården i många delar av USA.

PellesReality

http://pellesreality.blogspot.com/2009/12/eart-2100-2009.html

http://pellesreality.blogspot.com/2007/12/mnniskan-och-miljnen-sanning-med.html

Spiff sa...

Det är inte realistiskt att kombinera utveckling och arbetstillfällen med att beskatta människor och företag mer än i andra länder, särskilt inte när det gäller bränsle och energi, vilket industrins utveckling delvis bygger på!

Dessutom är Sverige ett av de mest "klimat-smarta" länder på jorden redan, och dessutom tämligen få, vi gör inte ett särskilt stort avtryck i naturen...

Då kan ju inte det absolut viktigaste vara att höja skatterna ytterligare för ett redan klimat-smart folk, ännu mer än nu?!

Vad tänker sig oppositionen att vi skall leva av i framtiden? Och vem skall betala? Frihet, är det bara ett ord i den socialistiska propagandan...