tisdag, december 08, 2009

Nu byggs arenan ingen vill ha

Nu byggs arenan som ingen vill ha, skriver Metro efter gårdagens Första Spadtag på Swedbank Arena i Solna. Och i senaste Mitt i Solna kallar jag den för Gökunge. Jag var med när kronprinsessan Victoria satte spaden i sandhögen som placerats i det tjusiga tält som byggts upp dagen till ära. Hon var rätt ball, när hon gick upp på scenen, tätt följd av ett kostymklätt gubbgäng, och leende sa: - De tror visst inte att jag ska klara det här själv :-) Sedan tog hon ett rejält spadtag och hivade iväg sanden fler meter. Övning ger färdighet.

Sedan blev det champagne (dock inte för mig) och lax. Jag stod och pratade med tre töjklädda gubbar från PEAB som fått komma in i det uppvärmda tältet dagen till ära. Det är de som gör pålningsjobben i den gamla industrimarken invid Råstasjön. Vi snackade om hur mycket gift det finns i marken, som använts som deponi för allsköns avfall sedan årtionden. När kommunen borrade ett provhål för ett par år sedan fick de snabbt proppa igen det för det bara vällde upp giftiga ångor. - Jo, en av gubbarna fick kliande utslag på kinden, säger en av byggjobbarna.

Och mer konstigheter kryper upp för varenda dag det här projektet fortgår verkar det som. Först skulle spektaklet kosta absolut max 1,8 miljarder. Men snart duggade nya, högre siffror tätt. Den senaste, obekräftade, jag såg var 2,4 miljarder. Så var det konstigheterna med finansieringen: - Det här kommer inte kosta Solnaborna en krona, sa Lars-Erik Salminen (m), bara för att nån månad senare klubba igenom ett beslut i fullmäktige om kommunal finansiering på 218 miljoner. Med fullt delägarskap och ansvar för exploatering, ägande och drift av evenemangen. Sedan lades locket på och ingen folkvald utom han själv fick insyn i projektets ekonomi. När så lån på 1.36 MILJARDER togs i Swedbank fick Solnaborna inte ens veta vilken ränta de skulle betala.

För ett par år sedan hävdade företrädare för arenaprojektet att AIK var den viktigaste hyresgästen. Så började rapporterna om AIK:s tvekan inför spel på arenan läcka ut. Det skulle bli ett dyrt avtal för klubben och fansen var inte alls nöjda med utformningen av arenan. Men man skulle klara sig även utan AIK, meddelade Arenabolaget, de hade ju avtal med andra evenemangsarrangörer; Live Nation t ex. Men samma dag som första spadtaget tas uttalar sig representanter för Live Nation och kallar Arenabolagets förhoppningar för glädjekalkyler.

Och så var det detta med storleken. Vi måste riva gamla Råsunda och bygga en ny arena om vi ska kunna få EM och CL-finaler till Sverige, hette det när förslaget om den nya nationalarenan presenterades 2007. Nu är det inte mycket som talar för att EM hamnar i Sverige. Om det ens blir en ansökan. Orsaken är UEFAs nya krav på ÄNNU större arenor. Enligt EM-ansökan ska en finalarena ta minst 60 000 åskådare, och ingen Champions League-final spelats på arenor som tar färre än 60 000 åskådare, riktmärket är nu snarare 70 000. Det betyder att Swedbank Arena i Solna är för liten redan innan den börjat byggas.

Fotbollsförbundet har vänt sig till regeringen med krav på pengar för att öka storleken, men regeringen dröjer med besked, vilket tyder på att "det inte är läge att slå klackarna i taket". Citatet är Lars-Åke Lagrells. Samme man stod vid gårdagens invigning och försäkrade att man visst kunde spela EM-final på mindre arenor. Jag fattar ärligt talat ingenting...

Och vi förtroendevalda vet fortfarande inte mer än vad vi får läsa i media. Vad är det som är så känsligt att det måste hållas hemligt? Släpp på bolagssekretessen, åtminstone för oss som sitter i kommunfullmäktige och måste fatta beslut om att betala kalaset med skattepengar och gå i kommunal borgen!

Andra media på detta: Byggjobbarbloggaren Calle Fridén , bloggen Fotbollsfunderingar känner sig spyfärdig , Sportbloggen tror inte på EM , SvD skriver att AIK-ledningen behöver mer tid innan de kan bestämma sig. Kärlek och uppror är också upprörd.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

18 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant inlägg, men du har uppenbarligen fel. Arenan byggs i första hand för SvFF (därav nationalarenan) inte för AIK:s behov. De hoppade ju av projektet år 2004. Och var det inte så att du själv ville använda upp till 68 - 88 miljoner kronor av kommunens pengar till att lösa ut fastigheten där Huvudstatvätten ligger?

Mårten sa...

Anonym från 8/12/09 20:58, bläddra fram till sidan 22 på länken. AIK har väl inget med det här att göra dom har ju lyckligtvis dragit öronen åt sig i tid, det är Solnas skattebetalare som redan nu sitter i fällan.

http://arkiv.mitti.se/erez4/online/mitti/solna.html

JB sa...

Visst är det så att AEG har ett antal skivbolag och evenemangsbolag knutna till sina arenor. Det gör väl att Lagrells fantasi om att alla stora evenemang vill till hans arena?

(AEG kommer driva Stockholmsarenan)

Masse sa...

Bra Johanna att du höjer rösten i den här skumrask-affären. Men är det inte FÖR SENT - borde inte kritiken ha kommit långt tidigare?

Snart är väl den låga kommunalskatten i Solna ett minne blott - och försvinner AIK förlorar Solna mycket av sin speciella identitet. Vem skulle känna till Solna ute i landet om det inte vore för AIK?

RB sa...

Tack Johanna för att du fortsätter belysa swedbankfiaskot, fortsätt gärna med det och du har min röst i nästa års val.

Fick ett mail från hemma på Råsunda tidigare i veckan där stod det så här:

"Men var det någon representant för Rodamco på plats? Det är Rodamco som ska uppföra Mall of Scandinavia, en av de viktigaste komponenterna i Arenastaden. Och det sägs att det inte finns något avtal om det bygget.

Ska för övrigt Rodamco både bygga ut Täby Centrum med mer än 50 procent, och bygga den ännu större Mall of Scandinavia? Branschexperter tvivlar. Överetableringen av gallerior och köpcentra i Storstockholm har blivit ett problem för handlarna. "

Hela arenastaden känns mer och mer som nya Haga slottsruin, om 200 år kanske mina barnbarns barn kommer stå bland pålarna bakom solna station och undra hur man tänkte..

Anonym sa...

Ja, Unibail-Rodamco var på plats. Mer info kan med fördel läsas på http://www.mallofscandinavia.se/

Och, nej RB, MOS ska inte konkurrera ut Solna C eller Täby C...

Anonym sa...

Mårten, förstår inte riktigt din retorik. Solna har 1,5 miljarder i kassan, så 217 miljoner i en investering känns rätt ok, i synnerhet då avtalet medger att vi sannolikt får tillbaka det dubbla (eller ännu mer) i kommande skatteintäkter.

Men, var det inte Johannas parti som startade bygget av Hallandsåstunneln? Den kommer att kosta oss skattebetalare 10,5 miljarder kronor, Det du Mårten...

Snacka om att kasta sten i ett glashus...

Mårten sa...

Nästa Anonym (är ni syrror?): Du pratar om retorik samtidigt i samma inlägg som du nybörjarretoriserar med en "nu byter vi ämne!"

Lyckligtvis är det här inte Debattstudion, och du är inte Janne Josefsson.

200+miljoner har Solna kommun investerat i ett projekt som branschexperterna skakar på huvudet åt. Just nu framsår ju Solna kommun som om dom svarat glatt på ett nigeriabrev. Och arenagubbarna gör inget annat än att skicka ut "anonym" på bloggar och internetforum. Handlingskraftigt, verkligen.

Anonym sa...

(Ja det är samma anonym) Oj, den bet visst. Mårten, återigen! Vilka branschexperter?

Bytte jag ämne? Nää, jag lyfte fram ett annat exempel bara...men visst svider 10,5 miljarder kronor till en tunnel som ingen vill ha...

Och nej, jag heter och är inte Janne Josefsson.

Och jag har ingen som helst koppling till arenagubbarna, jag är en stolt Solnabo som ser fram emot en ny arena i världsklass...

Du fantiserar uppenbarligen och tror tydligen att det finns en "konspiration" från Arenastaden som svarar genom "att skicka ut "anonym" på bloggar och internetforum"

Du har så fel, och det säger en del om dig faktiskt...

Mårten sa...

" Vilka branschexperter?"

Läs länken.


"men visst svider 10,5 miljarder kronor till en tunnel som ingen vill ha..."
Exakt. Man ska inte spekulera med skattepengar i insynsskydadde högriskprojekt.

"jag är en stolt Solnabo som ser fram emot en ny arena i världsklass... "
Swedbank arena blir inte i världsklass, inte avseende fotboll iallafall, därtill är den för liten. EM-finaler kräver minst 60000, CL-finaler har inget tak, men har aldrig hållits på någon arena med mindre än 60000. Men visst kan dte bli en världsklassarena för kultur och konserter. Frågan är bara varför det nödvändigtvis måste vara fotboll där också?

"Du fantiserar uppenbarligen och tror tydligen att det finns en "konspiration" från Arenastaden som svarar genom "att skicka ut "anonym" på bloggar och internetforum" "

Visst tror jag det, men det är inte fantasier. I den frågan får vi nog enas om att vara oeniga, så får var och en dra sina egna slutsatser.

Dessutom kan du inte uttala dig för "arenastaden" på det sätt du gör om du inte representerar dom. Så antingen gör du det, eller så har du ingen aning. Fan, ni arenatroll är verkligen inte skarpa!

Rally sa...

Är det sånt här som "allians för arbetslöshet" kallar "välfärdens kärna".

Anonym sa...

Det är verkligen skönt att NÅGON belyser det helt orimliga i att bygga en arena absolut ingen förutom PEAB, SvFF (men jag är osäker på om de 3000 klubbar de representerar har tillfrågats) och LarsErik Salminen vill ha.

-Solnaborna? Nej.
-UEFA, som anordnar Champions League? Nej, den blir för liten.
-AIK, som var en tänkt hyresgäst? Nej, AIK vet inte vad kostnaderna blir.

Jag är stenhårt (M) men här måste jag säga att Solnas kommunalpolitiker MÅSTE tänka om.

JB sa...

Jag var positiv till den nya arenan när jag först hörde talas om den. Men ju mer man hör om hur man räknat på hur man planerat så blir man väldigt skeptisk.

Ävenfast man är för en arena är det ett sundhetstecken att granska de ekonomiska planerna kritiskt för att kunna göra en korrekt bedömning.

Ni som drar in andra tokiga beslut som olika partier tar, skapar bara en sandlåda. Man måste kunna gå utanför politiktjäbblet och vara saklig.

Det är för många konstigheter i planeringen för nationalarenan som gör att den måste granskas innan den bör byggas.

Och det är fel att vi får en arena i världsklass. Som sagt tidigare så får inga CL finaler spelas där, inte heller EM eller WM finaler spelas där för den är för liten.

Felix sa...

Tror en av dessa anonyma är samme moderatpolitiker som avslöjats i kommentarerna på http://utsiktfranetttak.blogspot.com/2009/12/nationalarenan-i-solna-for-vem.html som även länkas från detta inlägg. Jämför kommentarerna här!

Anonym sa...

Solna stad bjöd in alla höjdare 2007 till en konferans där en man från ett bolag ( som har siar kula) han pratade om de härliga byggprojekt som skulle hjälpa solna att lyfta... som exempel tog han den lilla oljeriket Dubai... detta land som bygger hotel som ingen vill bo i, öar som inte blev klara... ögonen lös på dessa små stora pojkar i kostymer alla skrek -ja... låt oss bygga ett babelstorn i Solna... vi sparar på kärnverksamheten och sätter avtryck i i historien, shopping och nöjespalats det är vad vi behöver under 2000-talet. Han var slipad han som sålde ideén som vi alla svalde, betalt tog han, presentationen var fin gjord av någon byrå. Undrar om han sitter och skrattar i ett nytt olje land om drömmer om triumfbågar och konstgjorda öar.

LurAD

Johanna Graf sa...

Kul att Solnamoderater besöker min blogg. Ett tips bara- skriv inte från din jobbdator på kommunen. Då loggas det...

Jag orkar inte lägga ner så mycket tid på att bemöta anonyma yrkestyckar, så jag väljer helt enkelt att citera min vän Calle, som också fått påhälsning av lobbysiter på sin blogg utsikt från ett tak: "Och vad har Huvudsta och Hallandsåsen med saken att göra? Varför inte dra upp motboken eller högertrafiken i såna fall?
Poängen är att satsningen på Nationalarenan faktiskt baseras på ett underlag som förutsätter ett hemmalag, konserter. Och dessutom en satans massa folk som ska besöka Gallerian.
Jag tror personligen att det här kommer bli en rätt tung grej för högern att hantera i Solna. Typ kvarnsten."

Anonym sa...

Fel igen Johanna...

Anonym sa...

men "LurAD" du är ju Erik och inte lurad;)