onsdag, december 09, 2009

Julens färg är röd, liksom skökans

Maria Magdalena avbildas nästan alltid i röd klädnad, vilket lett till att färgen rött blivit sinnebilden för en lösaktig kvinna. Nu gör nya rön gällande att Maria Magdalena inte alls var nån sköka, utan högt respekterad präst. Den röda klädnaden var en dräkt som messianernas kvinnliga präster bar, ett faktum som dock kyrkans kvinnoförakt effektivt sopade bort från historieskrivningen. Läs och avgör själva.

Två tusen år senare hade denna kvinnobild satt sig så till den milda grad att min mor som 18-åring av min morfar bryskt ombads gå och torka sig kring munnen då hon kom ner till middagen med en svag antydan till rödfärg på läpparna. Horfärg!

Nu, 50 år senare är det inte riktigt så längre. Men fortfarande föredrar julklappsköpande män vitt framför rött eller svart på sin kärestas julunderkläder från H&M. Horan har man inte hemma i sängen. Åtminstone inte officiellt.

Min farmor var en djärv kvinna för sin tidsålder. Hon hade egen bilagentur, sålde bl a rattar till Volvo, och reste runt på kontinenten och gjorde business, nästan bara med gubbar. Hennes naglar var eldröda och långa, där de elegant greppade ciggen med vänsterhanden och whiskyglaset med högerhanden.


Vi yngre släktingar av kvinnokön undrade alltid vilket lack hon använde, men hon bara viftade bort frågan i ett moln av rök från sin med munstycke förlängda Benson & Hedges. Själv testade jag massor av märken och kulörer, men jag fick aldrig till den där elegant, 30-talsdepraverade tonen.

När hon slutligen gick bort 93 år gammal, hittade vi inte ett enda nagellack i toilettbordet. Såklart, hon gick ju på salong... Men hennes nagelvårdstekniker hörde lyckligtvis av sig med kondoleanser, varpå vi äntligen fick svaret: Mavala Madrid no 2. I miniflaska förstås, för hållbarhetens skull.

Så till min slutsats: Köp inte det där vita raffsetet i julklapp till din kvinna, hon kommer ändå inte sätta på sig det eftersom hon känner sig som en julgris efter all skinka och knäck.
Köp istället ett juligt rött nagellack, det är minst lika sexigt som ett raffset.
Gärna Mavala Madrid no 2. (Nej, jag är ingen modebloggare och jag är inte sponsrad.)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant

4 kommentarer:

Spiff sa...

Underbart!!!

Det köper jag rätt av:)

Johanna Graf sa...

Wow! Du och jag överens?! Vad har hänt? Är det jul?!?

Spiff sa...

Kanske det;)
Dessutom har jag börjat bli mer "tydlig"...

Bruno sa...

Men som vanligt är historierna i Bibeln litet sammanblandade i efterhand. Jag skrev för ett par år sedan om en målning av Rogier van der Weyden (ca 1400 - 1464) som målat (höger panel av Braque Triptych) år 1452, Maria Magdalena med sin kruka med nardusbalsam.
I Joh 12:3 är det dock Maria i Betania (Lasaros syster) som smörjer Jesus fötter med olja. Namnet saknas i parallellberättelserna Matt 26:6 ff.; Mark 14:3 ff. I Luk 7:36 ff. berättas en liknande episod i annat sammanhang om en ”synderska”. På detta uttryck, kombinerat med Mark 16:9 och Luk 8:2, bygger den traditionella identifikationen med Maria från Magdala (Matt 27:56), som inte torde vara avsedd i NT.
Min blogg heter Konst och andra bilder http://hagaborg.blogspot.com