torsdag, december 17, 2009

Brist på ledarskap, politik eller på bra politik?

När det går dåligt finns en enkel regel: Skyll på ledaren.

Innan (S)-kongressen gick drevet mot Mona Sahlin. Hon syntes för litet, lyssnade för mycket, hade ingen politik. Så klubbades beslut i en rad viktiga frågor, Monas ställning stärktes och opinionssiffrorna gick upp.

Då var det Fredrik Reinfeldts tur. Moderaterna rasar i opinionen och nu är allting Reinfeldts fel. Och eftersom Fredrik inte är lika härdad som Mona, så klantade han sig.

Först förklarade han raset med att han synts för litet. Han hade haft så mycket att göra med EU-ordförandeskapet att han inte hunnit gå sida vid sida med folket, vars förtroende han bär. (Eller hur var det han uttryckte det i sitt jultal förra året?) Sedan valde han att attackera motståndaren. Socialdemokraterna har ingen politik. Och har de det så har de snott den från oss, inte tvärtom. Och om Mona Sahlin blir statsminister och de får utöva den politiken så går Sverige under. Typ.

Sedan sa journalisterna att felet var Reinfeldts brist på utstrålning. Vad går den karlen igång på egentligen? Enda gången man noterat ett stålblänk i hans hundögon var väl när han attackerade fiendesidan i MUF:s ordförandestrid på 80-talet?

Just det sista tror jag faktiskt kan ha betydelse. Trots aldrig så höga reklambyråkostnader går det inte i längden att fejka ett samhällsengagemang. Det hjälper inte att ge miljoner till välgörenhet, att formulera sig aldrig så väl om utanförskap eller att kalla sig "Allians för Sverige" när ursprungsnamnet faktiskt sa vad det handlade om; "Allians för maktskifte". Folk genomskådar den som söker makt för sin egen nytta. Palme skulle tveklöst genomskådats om han, som fötts med guldsked i mun, inte med hela sitt hjärta hatat orättvisor, "satans mördare" och annat.

Men jag tror ändå inte att moderaternas största problem är Fredrik Reinfeldt. Det är deras politik.

När du köper en vara övertygas du på tre plan: etos , logos, patos. Alla måste vara med.
Känns den moderata politiken etisk? Rättvis? Moraliskt riktig? Har den visat sig logisk? Ekonomiskt lönsam? (För Sverige som helhet alltså, inte för den tiondel svenskar som fått 60% av skattesänkningarna?) Och slutligen, framförs den med patos? Inger den en känsla av hopp (som Obamas budskap gjorde)? Leder den till ökat välbefinnande? Känner sig folk fria och glada i Alliansens Sverige?

Nej, jag tror inte det. Inte ens den tiondel som fått 60 % av skattesänkningarna verkar ju särskilt förtjusta i att få det bättre på de sjuka, arbetslösa och pensionärernas bekostnad. Och resultaten av denna ekonomiska hästskitsteori låter ju vänta på sig. Det verkar inte dugga på klockaren trots att det regnar på prästen. Och framförallt, folk känner sig inte fria. Även om de tillhör vinnarna i regeringens ekonomiska politik så finns där en krypande känsla av otrygghet, en rädsla att plötsligt befinna sig på loosersidan, bland bidragstagarna, de tärande. Om jag blir sjuk, om jag inte får förlängt vikariat, om räntan sticker iväg.

Hur får vi färre sjuka och fler uppfinnare och entreprenörer i ett sådant Sverige? Färre mobbare? Fler solidariska individualister som bryr sig om både sina egna och andras ungar?

Andra skriver om detta ämne: Politik utan känsla , och SR/Ekots inslag, Johan skriver om bloggbävningen om sjukförsäkringen, Ett hjärta rött om den moderata arbetslinjen, Peter Andersson tycker som vanligt bra saker, Eva-Lena tror inte heller det hjälper att Raj-Raj blir mer synlig, Peter tycker däremot att han borde bli mer synlig, t ex borde hans gamla tal publiceras , Peter Hultqvist vädrar panik i regeringskansliet , Ab:s ledare pekar på att Reinfeldt vann valet på prat, Nyhetskanalen om att Reinfeldts största skräck är Sahlin, Expressen om Reinfeldts bakslag, I Dagens Industri virrar Reinfeldt till det ordentligt , Stig-Björn Ljunggren har några bra råd att ge, men Kärlek vid 60+ sammanfattar hela grejen med orden:

Alliansens jobbskatteavdrag är en vision om en platt-TV till.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Ett suveränt och läsvärt inlägg!

S. Edqvist sa...

Perfekt Johanna. Det har tagit 3 år för svenska folket att upptäcka högerkrafternas rätta jag. Hoppas du kan med hjälp av bl.a. mej att mota bort högeralliansen här i Solna också, innan de sålt ut allt och byggt höghus på varenda gräsplätt.
Mona Sahlin växer tycker jag, men jag har aldrig varit orolig, hon är oerhört erfaren och kunnig, men folk har visst svårt att glömma Tobleronen.

Anonym sa...

Well..

Det är många med mig som funderar på att sälja allt och flytta några år OM Sahlin verkar bli statsminister(vilket jag faktiskt betvivlar, Sahlin själv är sin värsta fiende..), med kommunister i regeringen.

Det vore en skam för landet och ett sluttande plan för Sveriges arbetande befolkning, ekonomin och företag (och därmed de riktiga jobben).

Och då hjälper inte allt "samhällsengagemang" i världen...

Reell välfärd kan man endast ha om man har överskott, d.v.s när folk studerar, arbetar, tjänar pengar, konsumerar och det till sist blir ett verkligt överskott som går att fördela.
Och det klarar inte en regering ledd av Sahlin och kommunister av att ens drömma ihop. De kommer skatta ihjäl allt och allas incitament, tyvärr!

Tror jag alltså!

Till sist en fråga: När det till slut inte finns något kvar att "fördela" vad skall alla bidragstagare då leva av?

John sa...

Du har helt rätt i det som kommer att få Alliansen på fall. Politiken fungerar helt enkelt inte, inte på något plan.

Mia sa...

Ja det känns som Sverige är ett kallt land att leva i just nu, hoppas det blir maktskifte i Solna iallafall, för man det är inte roligt att bo här längre trots att man är född och bor kvar här, det står stora artiklar i både SVD och DN om att man kännar att bo i Solna mot t ex Värmdö, men jag undrar om inte dom på Värmdö har bättre livskvalité mycket grönområde och inte den hemska genomfartstrafiken som ingen gör något åt, jag skulle kunna betala högre skatt för att vi i Solna ska också få ett trevliga stad att bo i

Johanna Graf sa...

Tack för alla värmande ord i detta nya, kalla Sverige. Mia, håller med dig om att det är dags att vi tar i med hårdhandskarna mot genomfartstrafiken i vårt Solnas. Vad gillar du vårt förslag om genomfartsavgifter, som jag skrivit om här på bloggen tidigare, och spm också rapporterats om i Mitt i Solnas och TV4? Jag tror verkligen på det, och många som är mer tekniska experter än jag verkar också gilla det.

Men det handlar om mer än om den fysiska miljön. Solna behöver också bättre socialt klimat och hemkänsla.

Anonym, du som trodde att (S) bara vill fördela rättvist, och inte har några idéer om hur vi skapar tillväxt: Jo, vi är rätt många svenskar som tror att tillväxt skapas bäst när så många som möjligt får vara med och skapa den. Därför arbetade vi stenhårt förra seklet med att fler skulle få möjlighet att studera och motarbetade dem som inte trodde på idén att kunskaå växer när den delas av fler. Vi tror inte på små klickar av eliter som i sin godhet ska dela med sig litet nådigt av sin växande kaka. Vi tror att en bra bredd ger en bättre elit, precis som i idrotten. Konkret betyder det att fler ska chansen till värdiga liv, för man vet aldrig var det växer upp en ny Kamprad, Rausing, uppfinnar-Jockle eller nobelpristagare. Vi vill att alla, inte bara några, ska få nå sina bästa stämningars längtan. T o m OECD går ju nu ut och säger att den nordiska välfärdsmodellen leder till bättre tillväxt än den anglosaxiska, med lägre skatt, sämre generell välfärd och större social klyftor. Trygga människor vågar, skulle man kunna sammanfatta det.

Malin sa...

Vad mer ska man tillägga. Du är skarp Johanna!

Spiff sa...

"Konkret betyder det att fler ska chansen till värdiga liv, för man vet aldrig var det växer upp en ny Kamprad, Rausing, uppfinnar-Jockle eller nobelpristagare."

JLustigt att du tar upp dessa herrar Johanna...

De bor inte i Sverige längre?! Av skatteskäl...

Vore det inte bättre om en skälig del av de 200 miljarder som IKEA har tjänat under 2000-talet, hade gått till vård, skolor och omsorg!

Dessutom startade de sina företag under en tid när Sverige fortfarande hade en rimlig beskattning.
Sedan dess har inga liknande företag skapats...

Det är för sorgligt!

Fibrotjej sa...

@ Mia

Det vette f-n om vi har bättre livskvalité här. Kommunen tillåter att grönområden och skog byggs bort för att fler stockholmare "vill bo på landet". Problemet är ju att ju mer som byggs, desto mindre "land" och natur finns kvar. Ologiskt så det förslår....

Spiff sa...

Och apropå ansvar och ledare finns en utmärkt bok av NYC förra borgmästare, Rudi Giuliani "I'm responsible"...

"On his wooden desk sits a little sign with the inscription i’m responsible. It was here, over these last six years, that Giuliani placed calls to make things happen for his clients, the people on New York.."

Bara som perspektiv...

Mia sa...

Absolut, att det är värt att pröva tullavgifter för att motverka en del av genomfartstrafiken, man orkar ju inte vänta nästan 10 år på att t ex Förbifart Sthlm Norra länken m m ska stå klar för att vi ska märka någon skillnad här i Solna, det är ju fruktansvärt som det är idag, hur ska det då inte se ut om några år?? Sen gräddet på moset skulle ju vara att få bygga Huvudstatunneln...

Sofia sa...

"Alliansens jobbskatteavdrag är en vision om en platt-TV till."

Eller möjlighet att kunna lägga undan lite.
Eller köpa en ny jacka till dottern istället för den ärvda. Eller kanske lägga det på den där fjällresan vi och barnen drömt om...

Exakt NÄR blev det fel för människor att själva ta ansvar och få bestämma över sitt eget liv?

Socialdemokratins ofria samhälle och "von oben" perspektiv äcklar mig! Ni ÄR verkligen som svinen i Djurfarman, skor bara er själva...