tisdag, december 15, 2009

Gör som Karl Bertil Jonsson

Om man spyr på julklappshetsen, släkten och traditionerna, och vill fira jul på ett mer meningsfullt sätt - är det möjligt? frågade jag i mitt förra inlägg. Eller är begreppet alternativ jul inget mer än att byta ut den gröna granen mot en rosa?

Lotta hade en idé som jag hör fler och fler: "En alternativ jul kan vara att skippa julklappar till familjen (barnen får naturligtvis) och istället köpa julklappar till mer behövande. Det ska jag göra i år. Äntligen ska jag köpa till några som blir glada på riktigt och inte till några som redan har allt."

Ja, kanske julefriden inträder om man sätter in de pengar man skulle använt till en massa krimskrams och fetsöt mat till Stadsmissionen eller Läkare utan gränser istället? Eller vart ska man skänka pengarna till tycker ni?

En nätsökning ger vid handen att många har svårt att hitta alternativ gemenskap på julafton. Signaturen "Ensam jul" skriver på ett diskussionsforum:
Har firat jul alldeles ensam i 7 år nu. De första åren var det hemskt. Stängde av telefonen och grät floder för att ingen ville "ha" mig... Sen kontaktade jag Frälsningsarmén för att - som du föreslog - jobba tillsammans med andra och göra en god gärning. Gissa om min förvåning när det var kö och jag fick veta att det inte alls fanns plats för "nya" personer att medverka... Min tanke då var att man skulle ringa listan runt och bjuda hem alla andra som inte heller fick komma - men dit kom jag aldrig. Konstigt nog så skämms man för att vara ensam!
Ja, det verkar inte helt lätt att göra nåt vettigt, vare sig för sig själv eller andra, denna laddade storhelg. Jag vill dock avråda från att göra som Carola och Runar. Ni vet när de för några år sedan under stort mediarabalder bjöd ett antal hemlösa på julmiddag på NK. Det var väl helt OK att bjussa på mat, även om platsen kändes som något av ett felval. Det riktigt skärande missljudet uppstod efter maten och Carolas gratissång, när de hemlösa förärades varsitt paket att ta med ...hem? Paketet visade sig innehålla en CD med Carola. - Det var ju jättesnällt, som en hemlös man sade, även om jag inte har någon CD-spelare. Men det hade suttit fint med ett par varma strumpor!

Hur f-n tänkte de egentligen? Då är det t o m bättre med sex japanska servettringar av päronträ till en medellös fyrbarnsfar, som i TV:s Karl Bertil Jonsson :-)

2 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Bra idé att samla pengar man "tänkt" använda till en fond och köpa eller hyra bostäder som kan slås upp på ett par timmar till bostadslösa och de sjuka som nu tvingas ge upp hus och hem på nyåret. Man finner inte ord för det som pågår i detta land idag!

Johanna Graf sa...

Nej, det går förstås inte. Men det blir ju å andra sidan inte bättre av att vi fortsätter i gamla hjulspår och förköper oss på julklappar som ingen egentligen vill ha och som barnen tröttnat på redan på annandan. Jag tror inte folk blir lyckligare av ett par hundralappar mer i månaden att shoppa för, men kanske av att göra något meningsfullt ihop med andra eller för andra.