torsdag, augusti 13, 2009

Nu stiger oset över nejden...

... från stekandet av valfläsket. I Stockholm trumpetar moderaterna ut att de vill omvandla kontor till studentbostäder. Ingen som tycker det låter fel, gissar jag, speciellt inte när den största ungdomskullen någonsin lämnar gymnasiet, vill börja plugga och söker studentlägenhet.

Men hur ser det där fläsket egentligen ut vid en närmare titt? Ska moderaterna i Stockholm, som lovat 1000 nya lägenheter i city men byggt 135, verkligen sätta igång och jobba nu såhär ett år innan valet? Har de köpt in tomma kontorslokaler billigt i lågkonjunkturen som de ska bygga om till hyresrätter och studentlyor?

Nej, tyvärr visar det sig vara mest stekos, för förslaget går bara ut på att ge förtur i bygglovkön åt privata företag som vill bygga om sina kontor till bostäder. Förtur? Hur långa köer har de på bygglov i Stockholm egentligen? I min hemkommun Solna har det alltid varit alla partiers bestämda ambition att aldrig ha mer än ett par-tre veckors väntetid på bygglov. Och bortsett från det, hur många företag tror ni står i kö för att satsa riskkapital på omvandling till bostäder, som är en ganska begränsad vinstmarknad, åtminstone så länge de inte kan ta ut hur höga hyror de vill? (Och kunde de ta ut fria marknadshyror skulle definitivt inga studenter ha råd att bo där).

Om man däremot gjorde som vi socialdemokrater föreslog för ett år sedan, och byggde om kommunens omoderna och för stora lokaler till studentlägenheter, vore det en annan sak.

Ja, det var min åsikt. Här är några röster i samma fråga: Yimby , DN, kommentarer i DN,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Unknown sa...

Grattis på födelsedagen.