I år införs kristdemokraternas hjärtereform vårdnadsbidraget och folkpartiet har därmed satt makten före vettet. Moderaterna bryr sig inte, för modellen som införs kostar inte statskassan en krona. En del kommunmoderater har dock anledning att bekymra sig, för det blir de som nu ska hala upp plånboken.
I min kommun Solna ger de försiktiga beräkningarna en räkning för skattebetalarna på 10 miljoner kronor per år. En inte alltför kvalificerad gissning är att det blir de som av olika anledningar redan är hemma som främst kommer att ta ut bidraget. Räknar man med att alla föräldrar med barn mellan ett och ett halvt och tre som idag inte har någon barnomsorg tar ut bidraget, blir notan nästan 20 miljoner om året. Var ska de pengarna tas? Det finns inte en krona till detta med i budgeten iallafall, så det blir till att plocka in dem från den befintliga verksamheten i barn- och utbildningsnämnden - förskolan och skolan.
Jag har inte räknat in de uteblivna skatteintäkterna som blir följden om fler människor får betalt för att inte yrkesarbeta. Det har däremot kommunförbundet, som i sitt veckobrev skriver så här:
"Förslaget kan medföra en del negativa följder. Bland annat anser styrelsen för SKL att den utökade rätten till föräldraledighet kommer att få konsekvenser för utbudet av arbetskraft och därmed i förlängningen också för skatteunderlaget."
Så här skriver Dagens Arena: "I Norge försämrades förskolan när vårdnadsbidraget infördes, något som drabbar de som är allra mest beroende av barnomsorgen, nämligen ensamstående föräldrar som inte kan utnyttja vårdnadsbidraget men ändå måste vara med och betala för det."
Vårdnadsbidraget i Norge har främst utnyttjats av invandrade kvinnor och deltidsarbetande arbetarkvinnor med låg lön. De har nu fått det ännu svårare att få jobb. Reformen har ökat klyftorna mellan barn eftersom skillnaderna i uppväxtvillkor har ökat. Många barn till invandrade föräldrar har missat möjligheten att lära sig norska redan i förskolan, vilket gett dem en trögare start i skolan.
Behöver jag tillägga att reformen avskaffats i Norge?
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om vårdnadsbidrag, Norge, familjen, mer tid för barnen, skattebetalare, bidragstagare
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar