måndag, februari 04, 2008

Liberalerna vet varken ut eller in

Nu vrider de sig i våndor, de oberoende liberalerna på DN. De har nåtts av den förskräckande insikten att friskolor som bildas genom att kommunala skolor "avknoppas" (Läs: säljs till rektorn till vrakpris) skapar osund konkurrens. Aj aj, det här var ju inte bra?! Lagen borde ändras!

Att avknoppning överhuvudtaget är lagligt, beror nog mer på att lagvrängarna inte ens i sin vildaste fantasi kunde föreställa sig ett scenario likt det som nu utspelas i flera moderatstyrda storstadskommuner. Däribland min egen, Solna.

Parallelen till utförsäljning av andra gemensamt ägda tillgångar ligger nära. När Solnas moderater talade sig varma för värdet av att ägda sin bostad och sålde ut de allmännyttiga lägenheter som generationer Solnabor byggt upp och betalt, så skedde det till ett pris som var så löjeväckande lågt att köpet var som ett miljonlotteri med vinst varje gång. Osund konkurrens, javisst, eftersom Solnaborna faktiskt ägde de där lägenheterna gemensamt, och inte bara de som råkade ha ett kontrakt just då. Nu kan både dagens och morgondagens Solnabarn glömma att få en hyresrätt i sin hemkommun.

Och nu börjar det alltså även bli svårt att få plats i en kommunal skola. Två av Solnas kommunala grundskolor har begärt att få bli "avknoppade", och fler rektorer planerar att följa efter. Här gäller det att inte vara sist i kön. Kommunen måste ju enligt lagen alltid kunna erbjuda elever plats i en kommunal skola, så riktigt alla skolor går ju inte att sälja.

Jag avundas inte de jurister som nu sannolikt blir satta på att uppdatera skollagen efter denna nya oväntade verklighet. "Kommuner får avknoppa, men till marknadspris, och inte så många skolor att det inte blir möjligt att erbjuda de elever som vill en kommunal skolplats".

Nej, då har jag ett bättre förslag: Marknadsekonomin gäller. Den som vill starta ett företag får göra det i konkurrens på en fungerande marknad.

Skolan är ingen sådan.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är så sant som det är sagt - speciellt för ny/marknads-liberaler:
Man ska vara försiktig med vad man önskar sig - har man otur går det i uppyllelse.

Det krystade resonemanget i DN visar med all önkvärd tydlighet problemen med de ny/marknads-liberla lösningarna, man kör på med stilen "one size fits all" - privatisering det enda raka.
Det hjälper inte vad man säger/varnar för i debatten, i sin marknadsfunamentalism helgar alltid ändamålet medeln.
När de faktiska konsekvenserna blir uppenbara är det "justeringar" som behövs - inte tillnyktrande i eftertankens kranka blekhet.
Tibble är det värsta exemplet när den religösa maknadsfunamentalismen, parad med maktfullkomlighet från (m), leder helt snett....
Man blir som trött...

Keep up the good work Johanna!

Anonym sa...

Helt otroligt att detta sker! De borgerliga fundamentalisterna segrar. Detta borde vanligt folk minnas vid valet 2010.
UBYIMC