söndag, februari 17, 2008

Efterlyses: Hushållsnära pappor

Enligt en notis i Dagens Handel är könsrollerna i de svenska köken lika cementerade som den brända såsen på min nya glaskeramikhäll. Åttio procent av de tillfällen då middagsmaten ska väljas och lagas är det mamman som får ta fram hjärnan och musklerna. Det betyder alltså...nej, det kan tusan inte vara sant? Att pappan bara rycker in sex dagar i månaden!?

Det handlar väl företrädesvis om en och annan helgmiddag kan man gissa... Och så grilla på sommaren förstås. Sånt är ju manliga domäner och ingenting man tar lätt på!

Hemma hos oss funkar det så här: Jag bestämmer alla dagar. Ibland bestämmer jag att jag vägrar bestämma. Då får någon av sönerna laga middag och själv uppleva hur det känns när resten av familjen kommer ut i köket och säger: VAD är det där? Vad ÄCKLIGT det ser ut!

Jag förstår inte alla människor som, förutom att få jobb och ungar att funka, soltorkar sina tomater, stampar sin egen olivolja och inbillar sig att balsamvinägern de släpat hem från utlandsresan är äkta. Jag får ångest bara av de sorter som finns på ICA och är lika förundrad varje gång jag lyckas få ihop en måltid som barnen faktiskt äter upp.

Om det finns någon därute som har middagsidéer så är alla tips välkomna i kommentarsfältet nedan. Och skulle någon hushållsnära pappa känna att han bara inte kan undvara oss sina pannkakor, så kan jag lämna vägbeskrivning på telefon.

4 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Jamen Johanna - sluta curla för dina ungar. De vet var spisen finns, de vet garanterat hur man öppnar en kylskåpsdörr. Är de äldre än sju år kan de använda en micro. Vill de ha godare mat kan jag rekommendera Min första kokbok, ett nära nog obligatoriskt köp för ensamstående tonårsföräldrar.
Normala tonåringar är som vilka djur som helst; de kräver inte stor variation, smakkörtlar är fortfarande outvecklade, och dessutom finns det en direkt relation mellan hur maten ska smaka och hur fort den kan bli klar.
En av de bästa gåvorna en mamma kan ge sina söner är att lära dem laga mat själva. I varje fall så inte svälter ihjäl. För jag hoppas du låter dem ta hand om sin egen tvätt i varje fall...

Anonym sa...

Jag är grym på pannkakor... :-)

Johanna Graf sa...

Jag behöver ingen som lagar mat år mina barn, de är så bra på att värma pizza så. Jag behöver någon som lagar mat till mig. Tack John, I might take you up on that one!

Anonym sa...

Hemma hos oss har vi sedan länge cementerat våra roller när det gäller hushållet. Vilken tur att det klaffade när vi nyss fick barn! Tänk att behöva kasta om hela alltet...
Pomma
www.metrobloggen.se/pomma