tisdag, oktober 16, 2007

Vi ser hur solen stiger över... Swedbank Arena?


Igår ringde de från ABC-nytt och ville att jag skulle komma dit och prata om den nya nationalarenan för fotboll som ska byggas i Solna. Det hade varit en presskonferens där namnet presenterades under pompa och ståt, som jag naturligtvis inte var inbjuden till. Vi sossar är ju ute på höstkampanj så jag var inte hemma iallafall, men min närvaro hade onekligen underlättat könsfördelningen, som var 99 % män - 1% kvinnor.

Gänget som betalade mest och därmed får bestämma namnet de närmaste tio åren, var Swedbank. Man kan ju filosofera över det rätta och riktiga den ordningen. Samt litet stillsamt undra hur det blir med arenans namn om Swedbank möter samma öde som Nordbanken, som blev PK-banken, som blev Nordea. (Eller var det tvärtom?)

Sedan kan man grubbla på hur många Swedbank-arenor det finns utrymme för i Sverige. Först MoDos hemmaarena i Ö-vik, sedan den här, och så nya Malmö stadion och kanske också den i Västerås. Fyra Swedbank-arenor?!?

Kanske hade en historisk person varit en bättre namnförebild? Fast då blir det ju inga pengar. Och pengar behövs i det här jätteprojektet, vilket var ungefär det jag sa på ABC-nytt. Jag tycker det är modigt av Swedbank att gå in i det här, för risken att folk fortsätter säga Råsunda är rätt stor. Jag menar, tänk er publiken ställa sig upp på läktaren och sjunga Vi ser hur solen stiger över ... Swedbank Arena?????

Nåja, bankdirrarna kan vara glada att de inte köpte namnet till Göteborgarnas nya stadion. De hade omedelbart döpt om den till Svettblank stadion.

Fan, Swedbank är ju min egen bank och nu har jag skämtat med dem så mycket att jag väl aldrig får nåt lånelöfte av dem igen!

De där namnsponsringspengarna på 15 miljoner om året är ju dessutom småpotatis i det stora hela. Hela projektet kostar 16-17 MILJARDER och själva arenabygget nästan 2. Miljarder. Kronor. Nio nollor. Svindlande.

När jag först hörde talas om projektet snackades det inte ett ord om att Solna stad skulle vara med och finansiera. Tvärtom, det skulle inte kosta skattebetalarna en krona, sa det gamla kommunalrådet Gustâv. Det är förvisso sant, för det kommer inte att kosta skattebetalarna en krona, utan snarare sisådär 250-300 MILJONER kronor.

Var man får de pengarna ifrån? Genom att sälja grejor förstås. Det är ju så vi brukar finansiera saker i den här stan. Vad vi gör den dagen inget återstår att kränga, talar ingen om. Dagens kommungubbar går ju snart i pension, så det blir någon annans problem.

Observera att det här är en NATIONALarena och ingen kommunal arena. Då hade det varit en angelägenhet mest för kommunens egna medborgare och det hade varit naturligt att gå in och bekosta den själva. Men det här är en nationell angelägenhet och ett gigantiskt kommersiellt projekt. Nog vore det underligt om den inte skulle kunna stå på egna marknadsekonomiska ben utan att invånarna i Sveriges till ytan minsta kommun gick in och sålde mark för att finansiera den. Observera att det här INTE handlar om marken där arenan ska byggas, för den äger inte kommunen. Nej, det handlar om annan mark som ska säljas för att bekosta minst en femtedel av ägandet, driften och exploateringen av den nya arenan.

Om nu projektet är en så säker placering, varför finns det då inte privata intressenter som är villiga att gå in och satsa? - Oh jo, det finns en hel kö intressenter! blev svaret från de styrande när jag ställde den frågan. Varför man då inte kunde låta dessa villiga riskkapitalister sköta affärerna enligt marknadsmässiga principer utan var tvungen att gå in med kommunala medel, väntar jag fortfarande på besked om.


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Nordbank gick ihop med PK-banken (i slutet av 80-talet om jag minns rätt) och den banken blev Nordbanken (vilket jag tyckte var konstigt, med tanke på att typ 80% av kunderna kom från PK-banken) och den banken blev senare Nordea.

Däremot är jag ganska säker på att Sundbyberg faktiskt är mindre (till ytan) än Solna och jag skulle bli förvånad om Sundbyberg går in med pengar till nya Råsunda.

Per Hagwall sa...

Nordbanken bildades när Sundsvallsbanken och Uplandsbanken slogs ihop. Att Namnet behölls vid sammanslagningen med Post- och Kreditbanken var väl för att det "lät bättre".

Och du har alldeles rätt Mattias, Sundbyberg är landets till ytan minsta kommun. Dessutom blev vi stad 14 år före Solna ;)

Anonym sa...

Om arenana kostar 2 miljarder att bygga och detta lånas upp till 5% ränta så kostar det ca 70 miljoner per år att finansiera. Om Swedbank betalar 15 miljoner av dessa 70 så är det dryga 20% - det är väl ändå ganska mycket?

Lennart Nilsson sa...

Nör vi sjunger inför matchen kommer den fortfarande att heta Råsunda, när Gnaget vinner Champions League kommer det att ske på Råsunda, när det blir kravaller händer det på banken...

Anonym sa...

Hej, Johanna,
klart att en Nationalarena inte ska ha ett företagsnamn!Låt loggan och namnet synas, men döp arenan till något annat. Varför inte "Nya Råsunda"?
Rolf Lindell

Johanna Graf sa...

Förlåt mig, ett ord föll bort: Tredje. Sveriges till ytan tredje minsta kommuna ska det vara. Faktum kvarstår dock: På en väldigt liten yta som redan är väldigt tättbebyggd och högbefolkad, sås ka något väldigt, väldigt stort byggas, som rymmer väldigt många människor. På en normal fotbollsmatch är det kanske 15 000 åsåkådare som rör sig i centrum, på t-banan och gatorna runt Råsunda. Den nya arenan ska ha ett eveneamng var tredje dag och rymma upp till 67 500 åskådare... Klart man blir litet kallsvettig, även om det är kul med projektet som helhet!

Anonym sa...

swede=kålrot

Marta Axner sa...

Fast arenan i västerås kommer inte heta swedbank, den har (såklart) redan fått namn efter stans största koncern, så på söndags invigs ABB arena. Eller snarare ABB arena syd, de har byggt två stycken bredvid varandra...

Anonym sa...

Hahaha, heja swedbank. Nu kommer arenan vara ett lika stort skämt som laget..Inte för att föregångaren råttsunda var speciellt vacker, men det här är ju underbart! :-)