tisdag, oktober 09, 2007

Allting är relativt

Aftonbladet skriker ut det senaste cancerlarmet om mobiltelefoner. Stor studie visar att man faktiskt får hjärntumör av att prata i mobilen. Eller rättare sagt: risken fördubblas om man pratar i mobilen mer än en timme per dag i tio år. Men ändå, det låter ju allvarligt, tänker säkert många som läser kvällstidningen idag. Hinner de inte till slutet av artikeln innan ciggen är färdigrökt missar de följande fakta: Rökning ger 11 gånger ökad risk för lungcancer.

Allting är relativt.

Läser i SvD att vården i Stockholm är medelmåttig och dyr. Det är Sveriges Kommuner och lnadsting som tillsammans med Socialstyrelsen gjort en stor jämförelse av vårdens kvalitet och effektivitet. Det är stor skillnade mellan olka landsting. Kanske inte så konstigt, med tanke på hur olika tillgång på duktig personal det finns i olika delar av landet, eller hur olika ekonomi de olika landstingen har. Men varför hamnar rika och glödheta Stockholm så uselt? Jo, vi har också ett väldogt stort vårdutbud, som våra kräsna och krävande invånare efterfrågar och kräver. Det kostar, och effektiviteten kansek inte alltid hamnar rätt. Men det är ändå bara en susning jämfört med vadsom händer efter årsskiftet, när det sk Vårdval Stockholm införs. Jag har skrivit om denna galenskap tidigare, och varnat för att detta blir dyr friskvård på bekostnad av vården av fattiga människor med stora vårdbehov som inte är så "om sig och kring sig" som de resursstarka cityborna med tennisarmbåge. Nu kommer medhåll från högsta ort, av biträdande landstingsdirektören Göran Stiernstedt. Han varnar för att vårdval Stockholm kan leda till ännu mer stigande kostnader. Och de lär inte gå till Rågsved eller Hagalund. Är det ojämlikt nu, så är det bara en visning mot de klyftor som framtiden kan uppvisa.

Allting är relativt.

En tant som ringer in till radions Ring P1 har förklaringen på varför ungdomsvåldet ökar. Det beror på den ökande gängbildningen, som i sin tur beror på att barnen är i så stora grupper på dagis. Gruppen Nyponet i förskolan är alltså grogrunden eller Hang Around-hooden för nästa Babyfirman. Tanten verkar helt ha glömt bort att det på hennes ungdomstid fanns ett gäng på varenda gård som låg i ständigt krig med grannkvarteret eller byn.

Allting är relativt, nämligen.

Och till sist. Det ultimata beviset för denna tes: Kommer ni ihåg när Fredrik Reinfeldt skulle lansera "De Nya moderaterna"? Då kritiserade han hårt de skattesänkningar som den gamla moderatledaren Bo Lundgren hade föreslagit. De var alltför stora och riktade till redan rika människor. Nu har vi facit. Regeringen Reinfeldt har redan sänkt skatterna långt mer och med ännu mer snedfördelande effekter än Bo Lundgren ens vågade drömma om.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

PB sa...

Vad har Carl Bildt,, Mona Sahlin och Mats borg gemensamt?

http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=13&conference=500000000000064&posting=19500000001615093
http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=13&conference=500000000000064&posting=19500000003796141
Demokrati är också relativt nämligen

Anonym sa...

Hej!

Jag är medlem i en förening som heter URAN, vilket står för Ulricehamns Relativt Allvetande Naturare. Det är en naturvetenskaplig och teknisk förening för ungdomar i Ulricehamn. Jag bara undrar - varför nämner du inte den? Jag menar den är ju relativ, haha ^^ Det finns en officiell webbsida http://uran.nl.