måndag, januari 08, 2007

Jäv, girighet eller vanligt sunt förnuft?

Svenska folket förstår inte optioner, säger Reinfeldt.

Nej, jag gör nog inte det. Har inga och kommer aldrig äga några heller.

Däremot har jag lärt mig att det är fult att ljuga.

Bildt sa att han var tvungen att lösa in sina optioner. Det var han inte alls, visade det sig. Vostok Nafta har upprepade gånger bekräftat att så inte är fallet. Det var dessutom först efter det att Carl Bildt blivit utrikesminister som Vostok Nafta beslutade att han var berättigad till optioner som tack för hjälpen i styrelsearbetet.

Då, om något, borde det ha varit läge att tacka nej till optionerna. Men det ju försent nu. Däremot är det inte försent att be om ursäkt. Och här, Calle, har jag ett par förslag på vad du kan använda alla miljonerna till:

Kampen för att utveckla de fria medierna i Ryssland
Katastrofhjälp till Darfur, Sudan

Genom ett sånt agerande kunde han räddat sig och regeringens skamfilade anseende.

Men nej, mycket vill ha mer. Optionerna behövdes, tycker Bildt, för de vanliga styrelsearvodena var bara "symboliska". Jag vet inte vad som räknas som symboliskt, men i min värld är 14 000 för ett styrelsemöte en fantasisumma. Räknar man sedan in den lilla avskedsgåvan på 4,8 mille blir det 1 214 000:- . Rätt bra betalt för ett sammanträde...

"Jurister får göra bedömningen", säger Carl Bildt i P1 morgon. Eller så kan man göra sina egna överväganden och använda vanligt sunt förnuft.

Det är tack vare moderaternas motstånd som det register som ska garantera insyn i riksdagsledamöternas ekonomiska villkor inte har gjorts obligatoriskt. Kanske det är dags att sluta motverka den öppenhet kring ekonomiska förehavanden som uppenbarligen hade varit välgörande här?

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på Andra bloggar om: , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, det är inte många som vet vad aktieoptioner är, vilket gör det väldigt lätt att kasta runt med termer. Om du visst mer om optioner skulle du inte kalla Carl Bildt för lögnare, iaf inte för detta.

Johanna Graf sa...

Jag vet givetvis mycket väl vad optioner är, men tillät mig en mild ironi över Reinfeldts arroganta kommentar. Faktum kvarstår dock, med eller utan kunskap om detaljerna kring en belöningsform; Bildt ljuger och är djupt oetisk. Kanske passar han bättre i näringslivet än i politiken?

Peter Soilander sa...

Bildt ljög inte. Det framgår i sammanhanget från SVT den 27 okt 2006. Dessutom finns det tillgänglig fakta om optioner, som media inte brytt sig om att läsa, bara för att underblåsa den här mediestormen.

Anonym sa...

Vostok Nafta Intressenter är en ideell förening bildad i avsikt att tillvarataga främst de små aktieägarnas och depåbevisinnehavarnas intressen bl.a. genom att verka för möjligheter till samråd, opinionsbildning och gemensamt uppträdande vid bolagsstämmor i Vostok Nafta Investment Limited (”Vostok Nafta”) samt att i viktiga frågor söka påverka Vostok Naftas styrelse och företagsledning att lyssna på och ta hänsyn till de många mindre aktieägarnas och depåbevisinnehavarnas synpunkter och intressen. Just vad som diskuteras i denna blogg är sådana frågor.
Föreningen är öppen för såväl juridiska som myndiga fysiska personer som stödjer och främjar föreningens syften. Välkommen som medlem!