tisdag, november 21, 2006

Skolans största problem är eleverna

Nu ska det bli förbjudet för gymnasieskolor att ha lokala styrelser med elevmajoritet. Jan"pekpinnen" Björklund har återigen varit ute och dikterat hur skolan ska arbeta. Är det inte litet märkligt av ett parti som står för mer frihet och individualism att så klåfingrigt ge sig på kommunernas och skolans självstyre? Men Jan är orolig och känner att något måste göras. I Jans värld styrs skolan nämligen antingen av rektor eller av elever, och tanken på att eleverna ska "vinna" denna beslutskamp är förstås outhärdlig för en person som betraktar eleverna som skolans största problem. Att det till allra största delen råder enighet mellan elever, rektor och lärarna i styrelserna verkar Jan ha missat. Jag frågade en gång en rektor i en så kallad elevstyrd skola hur ofta eleverna körde över resten av styrelsemedlemmarna. -Jag tror faktiskt aldrig att det har hänt, blev det något överraskande svaret.

Men Jan litar inte på eleverna; "Det är ju som att sätta mentalpatienterna i sjukhusstyrelsen" berättade en f d ordförande i Sveriges Elevråd SVEA för mig att hon hört Jan Björklund säga. Jag trodde henne knappt, men idag säger han ungefär detsamma i SvD. Uppenbarligen anser han att rektorerna och kommunalpolitikerna också behöver styras med fastare hand, eftersom han nu förbjuder dem att fortsätta med de 41 skolorna med lokala styrelser med elevmajoritet som finns. De utgör ynka 40 promille av antalet möjliga styrelser, men uppenbarligen ett oändligt stort hot mot Jan Björklunds politiska vision. Undrar var gränsen går för vad Jan Björklund är lämpligt i fråga om elevinflytande? Färgen på väggarna i uppehållsrummet? Vilka bakverk som ska finnas i skolcafeterian?
När är det lämpligt att få vara med och bestämma på riktigt? När man får rösträtt vid 18? Kom då ihåg att man faktiskt är myndig ungefär halva sin gymnasietid!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Björklund tror inte på elevernas förmåga att delta i styrningen av sina skolor men han speglar en attytyd som genomsyrar hela den nya regeringen. Attityder finns det gått om i den nya alliansen..tusentals på jakt efter en enda klok idé. Jag är inte förvånad. Björklund vet bäst!!Nu ska Sveriges egen Major-ska-bestämma leda hela skolvärlden som ett eget regimente, höger om! Ut med eleverna! Det vore kul om eleverna gjorde revolt och visade Björklund dörren. Idag är eleverna duktiga på att klara sig själva utan skolministrar och mycket duktiga på att berätta för mig som lärare vad de vill ha hjälp med. Jag har aldrig mått bättre än jag gör idag med elever som ställer vettiga och spännande krav. Men klart Björklund vet bättre..jag sitter med en magisterexamen, pedagogisk utbildning och 35 års erfarenhet. Eleverna är den enda gruppen hittils som inte fjäskar för mig som lärare.

Johanna Graf sa...

Ja, det värsta är att Björklund tror sig veta bättre än både elever och lärare. När blev folkpartiet emot individuella lösnignar och frihet för professionen?

Anonym sa...

Du skriver så klokt och så inspirerande att min kommentar blev ett inlägg på min egen blogg. För lång!