torsdag, november 16, 2006

Ebbas mamma var nog aldrig nöjd

Aktuellt rapporterar om fotomodeller som fallit döda ner från catwalken av undernäring. VeckoRevyns chefredaktör Ebba von Sydow svarar på frågan om det inte är läge att börja använda mer sunda modeller: "Vi ger ju tjejerna vad de behöver, efterfrågar och vill ha." Den givna följdfrågan ställs inte: -Men kan inte deras efterfrågan bero på vad de blivit vanda vid att betrakta som snyggt?

I lekparken sitter mammorna med sina väninnor och förfasar sig över alla feta barn. Sin egen vikt är de inte heller nöjda med. Alla vill gå ner fem kilo till semestern. -Men du är ju inte fet, invänder de mot varandra.

På skolgården låter det likadant: - Men DU är ju inte fet. Kolla på MIG, vilka valkar! Men de här tjejerna går i låg- och mellanstadiet. Ni har sett dem. Trådsmala med små spagettilinnen och smala stretchjeans långt ner på de beniga höftkammarna. Och handväskor. Inte de dyra märkesväskor som Ebba von Sydow skriver om i VeckoRevyn, utan kopior. (När de har tiggt till sig en, kommer Ebba säga att de inte är moderna längre.) Småfashionistas, som redan har lärt sig att älska shopping och hata sina kroppar. Ändå sedan de vuxnas uppståndelse kring dagisfotograferingen har de lärt sig att utseendet betyder allt.

Jag anklagar deras mammor, som lärt dem allt om skruvade självbilder.
Jag anklagar Ebba "Att ha kurvor är helt ute i år" von Sydow, sjukaste tjejidolen sedan Barbie.
Jag anklagar hela föräldragenerationen som tycks se sina barn som produkter att utveckla, som statushöjande accessoarer till sig själva.

Get the perfect job, get the perfect look, the perfect dog to match your shoes...

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Reagerade på samma sätt efter gårdagens inslag med Ebban och Veckorevyn.

Det värsta är att tendensen att småflickor ska vara moderiktiga och söta brevid sin mamma smittar vi TV, kompisar och musik även om man själv inte har samma syn på saken.

Själv brottas jag mer eller mindre dagligen med femåringens självmedvetenhet och väldigt aktiva intresse av sitt och andras utseende. Hon vet precis vart på höften skärpet ska sitta och hur olika plagg kan kombineras när hon står framför spegeln - vilket jag inte vet kan tilläggas. Det är en helt annan nivå än den vanliga "utklädningen" som de flesta barn ägnat sig åt i alla tider.

Johanna Graf sa...

Kommer osäkt att tänka på det gamla uttrycket "Barn gör som vi gör, inte som vi säger". Och är det inte vi mammor som stått där framför spegeln och agerat rollmodeller, så kan man ge sig fan på att det är släktingar, TV-stjärnor eller Barbiereklamen i Tv som inspirerat de små liven.

Anonym sa...

Huvudet på spiken johanna - som vanligt! Min guddotter kom hem vid sju års ålder och sa att hon skulle banta. Hennes mor och jag insåg att vårt snack om viktväktande, valkar och fetma lärt henne att det är så man umgås som "stora tjejer". Egentligen hade hon säkert ingen aning om exakt vad det innebar men hade effektivt modellinlärt hur flickor/tjejer/kvinnor/tanter umgås. Vidrigt!

För övrigt har Smilla anlänt och hon är underbar!