måndag, november 13, 2006

Blåslamporna demonstrerar

Nu smattrar de fram i rask takt, de moderata systemskiftesförslagen. Vad gör vi socialdemokrater? Kastar sig våra riksdagsledamöterna ut i debatten med skarp kritik, följt av egna fräscha alternativ?
Nej. Det är tyst. Tyst som i graven, förutom en och annan vänsterpartist som uttalar sig.

Partiet då? Går in på socialdemokraterna.se och försöker hitta någon slags linje. Där blinkar bara den pinsamma bannern "Vi kommer igen" litet sorgligt stillsamt. Direkt efter förlustvalet förklarade den avgående regeringen krig mot den nya: "Vi ska vara som en blåslampa i häcken på dem". Men det blev stiltje, snarare än storm. Berit Andnor, som leder valanalysgruppen, verkar tycka det är roligare att prata om protestlistor och demonstrationer mot försämringar i A-kassan, än den svåra analysen om varför valbudskapet handlade om åtgärder istället för om visioner.

Visst kan demonstrationer vid stora stridsfrågor vara EN väg att uppmärksamma orättvisorna, om det används som en av flera åtgärder. Men det bidrar knappast till det jag tror vi bäst behöver just nu, nämligen att berätta för väljarna vad vi är FÖR. A-kassan är, om än viktig, bara ett av politikens medel. Ska vi ha en trovärdig berättelse om fyra år, är det rätt bråttom att också börja fundera över egna idéer för att nå politikens mål.

Vilket är vårt motförslag till sänkt A-kassa och böter för dem som inte söker jobb "tillräckligt aktivt"? Hur beskriver vi slagfärdigt och kort vår jobbpolitik för flexibilitet och tillväxt? I alla oändliga listor på ÅTGÄRDER, PROCENT och TAXESÄNKNINGAR som presenterades i valrörelsen hittade väljarna ingen sammanhängande historia, inga drömmar:

"3500 mentorer i äldreomsorgen, främja exporten, 100 000 bostäder för äldre ska ge jobb åt byggnadsarbetarna, utbyggd KY-utbildning, ökad sysselsättning på landsbygden genom landsbygdsprogrammet och EU:s strukturfonder, lönebidrag, trygghetsanställningar och andra lönesubventioner ska byggas ut".
Så där fortsatte det, sida upp och sida ner. Gör en oneliner av det , den som kan.

Till sist en stilla undran: Vad hände med arbetarerörelsens klassiska gamla devis "gör din plikt och kräv din rätt"? I den ordningen.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

LillaSandra sa...

Väl skrivet!
Jag är väldigt nyfiken på vad Pagrotskys utspel ska leda till! Fick känslan av att det var ett väl regisserat utspel som har sin grund i att man vill se honom som ny partiledare .... det vore spännande! Även om jag helst ser Margot på den positionen så har jag inget emot Pagrotsky i det fall Margot tackar nej.

Anonym sa...

Kunde inte skrivit det bättre själv, bra rutet!