fredag, augusti 27, 2010

Pophögern, finns den?


Jag vet inte om Dolly Parton är sosse, men 9-5 är då knappast nån hyllning till moderaternas definition av arbetslinjen iallafall. Marika Lindgren skriver, som vanligt briljant, om vänster- kontra högermusik. Och som alltid ställer jag mig frågan: Finns det någon högermusik överhuvudtaget? Eftersom jag inte ens lyckades gå en blockflöjtkurs på kommunala musikskolan, ger jg mig inte in på nån rent musikalisk analys, utan håller mig här till själva textdelen. Vet ni några låtar med ett högerbudskap? Och då menar jag inte allmänna hyllningar till friheten, flygande måsar och sånt, för vad som definieras som frihet är personligt och kan inte tillskrivas den ena eller andra ideologin. Nej, jag menar ideologi i en djupare mening.

Marika ger några exempel från en DJ battle hon bevistade i Almedale i somras, där folk från (S) och (M) körde mot varann och där (M) försökte facka in Dolly som nån slags hyllare av moderaternas arbetslinje. Vilket blir litet sjukt om man lyssnar till texten...
9 to 5, yeah, they got you where they want you
There’s a better life
And you think that I would daunt you
It’s a rich man’s game
No matter what they call it
And you spend your life
Puttin’ money in his wallet

Common people var ett annat försök från en moderat-DJ, vilket ju ter sig närmast själironiskt då man lyssnar till texten:

”I want to live like common people,
I want to do whatever common people do,
I want to sleep with common people,
I want to sleep with common people,
like you.”
Well what else could I do -
I said ”I’ll see what I can do.”
I took her to a supermarket,
I don’t know why but I had to start it somewhere,
so it started there.
I said pretend you’ve got no money,
she just laughed and said,
”Oh you’re so funny.”
I said ”yeah?
Well I can’t see anyone else smiling in here.

Det gick ju uppenbarligen inget vidare för den borgerliga musikeliten i Almedalen. Därför tänkte jag ge er en ny chans, genom en liten nät-battle här på bloggen. Så, kom igen nu pophögern, finns ni? Ja, förutom Wille Crafoord och Alexander Bard då? Jag har skrivit om denna uppenbara brist på popkultur hos Alliansen förut, t ex HÄR.

Ok, jag börjar min battle med:

Staffan Hellstrand "Det här är en fanfar till dem som verkligen har nånting kvar."

Kanske kan folkpartisten som har en blogg med det träffande(?) namnet Pophöger bidra? Eller det här gänget: Det är vi som är pophögern, deklararerade Johannes Forssberg, Linda Backman och Jonatan Fried för 3,5 år sedan. Sedan har jag inte sett till dem, förutom ett och annat tröttneoliberalt inspel om att legalisera hasch. Jag vet inte om det är ett tecken att sluta leta, men när jag säker på Sveriges Radios hemsida får jag upp följande meddelande:

Menade du? sophögen

Sökresultat för pophöger

Läs här hur Anders Lokko lustmördar de små copywriterwannabeesen.
Coola Åsa Petersen är tyvärr inte kvar på Aftonbladet och söder längre, men här är en gammal krönika på temat som hon skrev för några år sedan.

Här är några andra
progressiva artister med hjärtat till vänster.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat
intressant