lördag, augusti 14, 2010

Vad vill du läsa i ett politiskt program?

Jag har ett problem, som jag skulle behöva hjälp med. Jag har denna svettiga helg på mig att skriva ett valprogram. Detska enkelt, kortfattat och tydligt beskriva vad vi vill och inte vill, vad som kommer att beslutas och inte beslutas i Sverige, Stockgolmsregionen och Solna om man lägger sin röst på oss. Så här i valtider bokstavligen svämmer det ju över av material, minst 7 partier försöker överträffa varandra i löften och hot på 3 nivåer, riksdags-, landstings- och kommunalvalet. Fy fasen, stackars villrådiga väljare som som tittar runt på hemsidor och i valstugor. Det blir 7 partier x 3 val = 21 broschyrer. De flesta fyllda med vackra ord som inte håller för floskeltestet, valfläsk och krigsrubriker om motståndaren. Jag tror inte det är många väljare som orkar igenom allt material, även om de föresatt sig att försöka läsa på litet.

Samtidigt kan vi ju inte strunta i att ta fram ett material. Jag har själv flera gånger förespråkat nån sorts politisk konsumentupplysning. Ärliga fakta om vad man vill och tänker göra om man vinner. Vi Solnasossar har också tagit fram ett handlingprogram som berör det mesta. Men det ska mer användas som uppslagsbok för den som har en konkret fråga eller intresseområde. Så, för att bespara folk berg av papper och en massa tomma ord, ska jag nu försöka skriva EN broschyr som konkret beskriver vad vi vill göra för landet, landstinget och Solna.

Puh, vad varmt det är! Skolkar litet och går in på diverse nyhetssidor och diskussionssidor istället. En artikel i Aftonbladet har rört upp en del diskussionsvågor. Det är den f d samordningschefen för (S) i riskdagen, Hans Dahlgren, som skriver vad han tycker behöver göras för att socialdemokraterna ska vinna valet. Bra, Hans är en vettig karl, så där finns säkert nåt användbart, tänker jag och klickar. Nähä, han påpekar mest att nåt behöver göras, men luftar inga idéer om vad:
"Hur ser då ett S-initiativ ut som kan lyckas med reptricket att både engagera de egna och medelklassväljarna i storstäderna? Det kan troligen inte innehålla stora satsningar som riskerar trovärdigheten i grenen "ekonomi, ordning och reda" och det kan inte vara förslag som Alliansen kan tycka är acceptabla. Det måste skapa kontrast gentemot alliansen och öka valtemperaturen rejält."
OK, jag testar. I vårt Handlingsprogram för ett Solna som kan bättre finns inga skattehöjningar och inga ofinansierade utgiftsökningar. Så CHECK i den rutan.
"Engagera de egna och medelklassväljarna" förstår jag inte. De allra flesta av våra egna väljare i Solna är medelklass. (Vad nu det ordet betyder nuförtiden?) Så CHECK där också.
"Inte förslag som Alliansen kan tycka är acceptabla"? Jag tror att det är BRA om vi har förslag som även borgerliga kan gilla! Framförallt tror jag det är bra för tilltron till politiken och för långsiktigt hållbara beslut om man kan uppnå samsyn i så många frågor som möjligt.

Och det är mängder med borgerliga väljare som kontaktat mig och uttryckt sin uppskattning för våra krafttag mot genomfartstrafiken, skrytbyggen och fusk och slöseri med skattepengar. Men tyvärr har de borgerliga POLITIKERNA röstat emot varenda idé vi lagt fram. Trots att det ibland rört sig om förslag som skulle spara stora pengar med minimal ansträngning. Man kan tycka att enkel matematik inte skulla vara blockskiljande, men så är det, i alla fall i Solna...

Jag får ingen vägledning av Hans D. så jag letar vidare... Reinfeldt har sommartalat. Han har visst fått bakläxa på sitt budskap i Almedalen där han sa att det nu var slut med skattesänkarpolitiken. Så nu har han lovat två saker samtidigt; både nya skattesänkningar i miljarklassen OCH ordning i ekonomin. Det är skickligt, sammanfattar Lena Melin.

Jag tycker inte valfläsk är skickligt. Kom och köp! Just nu 10 % större förpackning! Samma goda kålsupare är Mona Sahlin och Thomas Östros i sin artikel i DN i somras. Nääää, jag tror inte på valprogram med en massa miljoner i, jag varken kan eller vill lova nåt pengaregn över något eller några. Det blir bara jultomtepolitik.Det är inte sånt om avgör ett val. De där miljonerna märks aldrig i slutändan, och folk blir bara besvikna och känner sig lurade.

Men vad avgör människors val då? Ja, jag är inte säker. Det är därför jag skriver detta och ber om er hjälp. Men jag lutar åt att försöka beskriva de problem vi ser och vilka idéer vi har för att lösa dem. Sedan kan väljarna kan avgöra om de delar vår verklighetsbild och tror på våra förslag.

Så lade jag upp mitt budgettal i kommunfullmäktige förra året, och det ledde faktiskt till en bra dialog med flera borgerliga ledamöter som kom fram och ville diskutera efteråt (inte i talarstolen naturligtvis, där stod m-fp-kd-ledarna och hånade allt precis som vanligt.)

Så. Nu till min fråga:
Vad vill DU läsa i ett politiskt program?


SvD kommenterar Reinfeldts sommartal, liksom DN och Expressen och SVT och SR Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , och annat intressant

5 kommentarer:

Fredrik Jansson sa...

Johanna: Mitt förslag är att ni lyfter fram några (typ 3, men inte fler än 5) frågor som väljarna faktiskt kan utvärdera i efterhand. Antal barn per personal i förskolan. Antal byggda bostäder. Trådlöst internet i hela kommunen. Eller vad det nu kan vara som ni tagit fram. Fluff om att förbättra så där i största allmänhet kan gott läggas åt sidan. Tycker jag. Kvantitet före kvalitet eller vad man ska kalla det.

Calle Fridén sa...

Ibland är vi alla dåliga på att sätta saker i sitt sammanhang - läskigt många vill eller kan inte se att en skattesänkning ska betalas nånstans. Av något eller någon. Likaså låter det bra med en ny stormarknad/galleria/idrottsanläggning men vi vill inte att det samtidigt ska rasa in mer trafik i vår miljö.
Det låter kanske bra att tvinga föräldrar till skolan för att hjälpa till med ordningen, men vi tänker inte på att det vore bättre med fler professionella personer i skolan istället.
Nånstans måste det ju handla om värderingar. Våga stå för ideologin. Rätt många gynnade villaägare blir generade när de inser att deras standardhöjningar bekostats av att andra fått sänkt standard. Hur många vill ha barnen boende kvar tills de är tjugoåtta, eller svärmor på vinden för att äldreomsorgen kostar för mycket?
Dessutom måste det finnas de extremt lokala frågorna - varför funkar inte gatubelysningarna? Varför är det alltid skräpigt på centrumparkeringen? Vem ser till att trottoarerna skottas och sandas?
Sen ska man nog vara försiktig med att tjata för mycket om hur jävliga borgarna har varit - de har bedrivit den politik de utlovade. Det bästa man kan göra är att ställa upp staplar med siffror - socialbidragskostnader, bostadsbehov kontra bostadsbyggande, behov av underhåll av kommunens skolor kontra vad som görs... Och vad ni vill göra åt det.

Micael Knapp sa...

Det blir så bra. Litar till 100% på det! Vote Johanna for Mayor!


Och så alla vet, idag fyller Johanndra år! Glöm inte att skicka in en musikönskning till valfria radiokanal!

Jag sjunger:
Det blir så bra. Litar till 100% på det! Vote Johanna for Mayor!


Och så alla vet, idag fyller Johanndra år! Glöm inte att skicka in en musikönskning till valfria radiokanal!

Jag sjunger:
Hon är 16 år idag!
Hon är 16 år idag!

Idag det sker, hon fyller år!
Hon är så lycklad för sin nya vår!
Nu är hon sötast av de flickor man vill ha!
Hon är 16 år idag!

Vad händer nu, vad ska hon bli.
Nu från skolan ska hon vara fri.
En sista sommar fylld av frihet och behag.

Hon är 16 år idag!

När hon var fyllda 6, då var hon pappas flicka.
Men när hon sen blev 12, då inga hjärtan ticka.

Nu är hon 16, hon är sötaste som finns!

Nu ska hon hyllas dan före julas.
Rosorna för henne blomma.

Sen är det kväll, hon går till sängs och tar godnatt av alla tankarna som tänkts.
En dag som denna ska hon minnas med behag.

Hon är 16 år idag!

Vi syns... Hoppas du får en bra dag idag nu. Det är du värd!


Hon är 16 år idag!

Idag det sker, hon fyller år!
Hon är så lycklad för sin nya vår!
Nu är hon sötast av de flickor man vill ha!
Hon är 16 år idag!

Vad händer nu, vad ska hon bli.
Nu från skolan ska hon vara fri.
En sista sommar fylld av frihet och behag.

Hon är 16 år idag!

När hon var fyllda 6, då var hon pappas flicka.
Men när hon sen blev 12, då inga hjärtan ticka.

Nu är hon 16, hon är sötaste som finns!

Nu ska hon hyllas dan före julas.
Rosorna för henne blomma.

Sen är det kväll, hon går till sängs och tar godnatt av alla tankarna som tänkts.
En dag som denna ska hon minnas med behag.

Hon är 16 år idag!

Vi syns... Hoppas du får en bra dag idag nu. Det är du värd!

Morfar Lasse sa...

Johanna,
Du ska få två huvudteser att skriva ifrån,

VEM VILL VAD?

VAD VILL VI!

Samla tankarna kring fem viktiga frågor för Solnas framtid och formulera texterna efter det mönstret.
Du kommer att skapa en fråga för ena handens fingrar, lätt att hålla reda på.

Börja med exemplet "Den nya stadion", som man beslutat bygga i Solna. Vem var det som ville det och vad innebär beslutet för Solnas invånare. Hur påverkas bygget av nya Globen beslutet och vadd blir dess möjlighet till ekonomisk balans? VAD VILL VI göra om vi får ert förtroendet! Vad kan vi göra för att skapa ett funktionellt engagemang av satsningen.

O.s.v.

Helst ska du formge det hela, så att det får plats på en A5:a.

Vill du finns jag alltid till ditt förfogande för "kloka ord och galna idéer", det sista är viktigt att släppa fram i valtider.

Anders sa...

Ett helt klart floskelfritt program har Europeiska Arbetarpartiet (EAP) lagt fram på sin webbsida

http://larouche.se/val2010/program

Där finns programmet presenterat som text och som video. Det som är bra med videorna är att det inte bara är prat, utan även illustrationer som visar att man faktiskt vet vad man talar om - det är inte bara ord och floskler, utan även innehåll!