fredag, augusti 13, 2010

Arenan 300 mkr dyrare - då ställs kommunfullmäktigemötet in!


Vad gör man om man som ansvarig för medborgarnas pengar upptäcker att en arena man gått in som delägare i blir ruggigt mycket dyrare än beslutat?
Om man fått massor av kritik för att det är för dålig demokratisk insyn i affären, som dessutom kantats av korruptionsmisstankar, konkurrens från två andra arenor i grannkommunen, problem med det egna hemmalaget som inte vill spela där osv?
Och det är en månad kvar till valet?
Och man har ett inbokat öppet möte innan dess?
Jo, man ställer in kommunfullmäktige!
Motivering? "Brist på ärenden"!

Det hade inte gått att käka Alfapetbitar och SKITA ut en sämre undanflykt.

(M)-ledda majoriteten gör uppenbarligen allt för att slippa konfronteras med kritik mot sitt katastrofalt dåliga hanterande av arenahärvan.
Om 61 folkvalda ledamöter och alla Solnabor som vill är inbjudna till ett möte, det enda innan valet, där man kan få tillfälle att diskutera den 300 miljonersfördyring som media avslöjade i somras, så är det otroligt korkat att försöka påstå att DET INTE FINNS NÅT ATT BEHANDLA!

Nu kommer vi i oppositionen att kräva att fullmäktigesammanträdet hålls ändå, som ett öppet möte där Solnaborna får yttra sig. För jag tvivlar på att Solnas skattebetalare håller med den borgerliga majoriteten om att det inte finns något att diskutera.
Vi har begärt att en hearing hålls ända sedan den här härvan uppdagades i mars, men majoriteten har inte ens svarat på vår formella begäran.
Nu måste alla kort upp på bordet!


Den 22 juli avslöjade media nya prognoser som visar att byggkostnaderna kommer bli minst 300 miljoner kronor högre än vad som angavs när Solna stad beslutade att gå med i projektet. Orsak: man har,utan godkännande från skattebetalarnas representanter i kommunfullmäktige, beslutat att bygga fler lyxloger som ska hyras ut till företag! Detta har de folkvalda i kommunfullmäktige inte fått någon information om. Detta trots att kommunledningen efter revisorskritik lovat bättre insyn i projektet, Kostnaderna för arenaprojektet är nu är uppe i 2,2 miljarder, istället för de 1,9 som den borgerliga majoriteten i fullmäktige röstade ja till 2007. I radio skickades folkpartisten Anders Ekegren fram för att försvara beslutet. Den högst ansvariga moderaten Lars-Erik Salminen syntes inte till. Ekegren hade väl dåligt med tid att förbereda sig, för han försvarade den höjda prislappen med att det var en INVESTERING som gjorde att man nu kunde gå med ännu mer VINST. Snygg logik! Varför inte bygga en arena till då, så tjänar vi DUBBELT så mycket pengar... eller....?

När priset höjs då får Solna kommun som en av fem delägare vara med och dela kostnaden. Hur mycket räkningen kommer att sluta på är det ingen som vet. Efter revisorernas kritik har visserligen kommunstyrelsen beställt en ekonomisk riskanalys, men inte heller den lär presenteras före valet.
I slutändan är det alltså skattebetalarna som får ta smällen. Men de har som sagt aldrig blivit tillfrågade, eller fått tillfälle att ställa frågor, varken om detta eller någon av de andra händelser som skakat projektet.
Som tidigare rapporterats utreds arenaprojektet för korruptionsbrott, har problem med hyresgäster och utmanas av inte mindre än två arenabyggen i Stockholm. Läs mer om det HÄR.

Oppositionens begäran om hearing från 30/3, ABC-nytt om fördyringen. P4 Radio Stockholm om fördyringen och den försenade riskanalysen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant

5 kommentarer:

Anders Pettersson sa...

Give 'em hell!!! Det är tur för Solnaborna att du finns Johanna!

Frank sa...

Go Johanna!

Anonym sa...

Bra!
Som AIK:are blir man asförbannad över hela hanteringen av detta projekt. Stå på dig!!!

Larsa sa...

Hade nog varit bra att läsa denna innan men skred till verket...

Johanna Graf sa...

Den här menar du, Larsa? http://www.timbro.se/bokhandel/pdf/9175667645.pdf
Till och med Timbro verkar ha en nyktrare syn på tillvaron än majoriteten i Solna Stad!