tisdag, augusti 24, 2010

Svårt att sova gott när politiker leker affär med dina skattepengar?


Isobel Hadley Kamptz, från början renlärig borgerlig ledarskribent, har börjat skriva mer och mer kritiskt om marknadens osynliga hand. Respekt till sådana som Isobel, som kan nyansera sin uppfattning! I Expressen skrev hon nyligen om den osmakliga coktailmix som uppstår när det sämsta av två världar möts: När politikerna leker affär med skattebetalarnas pengar ihop med storkapitalet.

"Det här har exempelvis Timbros "SlösO" visat i en rapport om arenabyggen i olika kommuner. Kostnaderna skenar och kommunerna tvingas inte sällan dra ner på annan, rimligen mer central verksamhet.
Det är inte så konstigt. Demokrati bygger på öppenhet, allas chans till lika kunskap, lika rättigheter, på lagen. Företagande bygger däremot på exklusivitet, affärshemligheter och överenskommelser oberoende av lag.
Som cocktailmix blir det inte sällan det sämsta från två världar, oavsett om det är politikerna som leker affär utan koll på kalkylerna eller roffarkapitalister som hivar guld ur den gemensamma skattkistan.
När den offentliga sektorn öppnades för konkurrens tänkte ingen på detta. Naivt föreställde vi oss, för jag var själv en av dem, att det i första hand skulle vara idealister som ville driva skolor eller vårdcentraler. Det gjorde att vi aldrig fick exakta regler om vinstuttag eller kvalitetskrav, eller tydliga normer kring villkor vid utförsäljning."
Precis så funkar det i Solna. Både när det gäller "Solnas Hallandsåsen", arenan och när det gäller kvalitetskraven på privat verksamhet. Nån som minns snöröjningen i vintras? Nej, tänkte det, den fanns ju knappt.

Där hade en ordentlig upphandling med stenhårda kvalitetskrav och EFTERKONTROLL AV DESSA kunnat vara på sin plats, eller hur? Och skolor och förskolor, som fortfarande inte avkrävs en ordentlig kvalitetsredovisning och vars resultat aldrig läggs ut på nätet, "av hänsyn till näringsidkarnas hårda tillvaro"! Här får Solna bottenbetyg i en ny webkoll som Sveriges Kommuner & Landsting gjort av kvaliteten på samtliga kommuners hemsidor. SJÄLVKLART ska alla barn och föräldrar kunna läsa jämförelser av sin skola på kommunens hemsida! Det måste bli lättare att välja rätt.

På en av Solna-alliansens valaffischer står det nåt i stil med: "Med oss vid makten kan Solnaborna sova gott om nätterna".
Moahahaha! Skulle knappast tro det, när ni själva har sovit sött i tolv år nu. DAGS ATT VAKNA!!!!

Läsvärt i detta sammanhang: "Efterlyses - politik efter behov" i Dagens Arena. SKL:s jämförelse av informationskvaliteten på kommunernas hemsidor. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Calle Fridén sa...

Sandslott? Lika mycket luftslott