måndag, augusti 23, 2010

Mycket snack är det...

I lördags skulle jag hålla tal på Solnasossarnas valupptakt. Men det kändes så dött och gammaldags att bara ha politiker som talade till "folket" varvat med litet musik. Så efter en kort inledning lämnade jag över micken till en gammal anrik Solnabo och bloggare, Larsa Lindblad född -55 på Eriks Sandbergs gata och nu mera farsa till två tonåringar i Råsunda skola. Han hade en hel del synpunkter på Solna idag, kopplat till minnen från förr och drömmar om ett framtidens Solna där människor bryr sig om och lägger sig i litet mer, som käringarna och gubbarna gjorde när han var barn.

Överhuvudtaget handlade valupptakten om vad som är ett rikt liv. Är det skatteskalor eller nåt mer? Självklart är plånboken viktig; varje bortslösad skattekrona är ett hån mot den fattige, som den gamle sossen Gustav Möller sade. Men i Solna är låg skatt en självklarhet, oavsett majoritet, och vi Solnasossar vill varken höja eller sänka skatten. En 25-öring, som (M) sänkt med, eller en 50-örings höjning som (V) ibland föreslagit, är felräkningspengar i en budget på två och en halv miljard. Då finns det mycket mer att göra om man synar hur de pengarn aanvänds idag. Nä, ett rikt liv handlar om att få livet att gå ihop, få dagisplats i området, ha en affär nära, där folk stannar och hälsar på varandra. Luft som går att andas, gator som det går att komma över, tåg som går i tid, trafik som flyter.

Och att talanger som den här får chansen att utvecklas i Solna:

Tarantula Waltz sångare är Solnabon Markus Svensson, och nya skivan som fått högsta betyg av en samld kritikerkår heter "Did Not Leave To Find But To Forget, To Leave Behind". Ett smakprov som ger mersmak hittar du i YouTubeklippet från releasepartyt på Malmen, där han och Nina Ramsby sjunger ett medley på låtarna "Walk away"/"Stay with me forever" så tårarna trillar även på den mest härdade hästjazz-lyssnare. Den ultimata låten om ambivalens, jag lovar!

Några som också kan göra Solna rikare om går i Solnaförebilderna The Nomads fotspår är Solnas och Black Sheeps stoltheter A Red Light District.
De förgyllde också vår valupptakt med ett uppträdande. Tack för det!

För den som förknippar rikedom med pengar hade Ilija Batljan, vår nya toppkandidat i Landstingsvalet, två tips:
Vill du bli miljonär? Köp en vårdcentral av landstinget.
Vill du bli miljardär? Bygg ett sjukhus åt landstinget.

2 kommentarer:

S. Edqvist sa...

Följ även http://iortycker.blogspot.com

Johanna Graf sa...

Ior, du har en bra blogg! Har lagt till den i min bloggrulle nu!