lördag, juni 06, 2009

Skicka förorten till Bryssel

Idag säger Carlos Rojas Ejemyr det bäst, så jag håller käft och låter honom tala istället:
Rösta in partiernas förortskandidater i EU-parlamentet.
Här är listan.
Låt oss få in lite förort i parlamentet, så Europas interkulturella nutid och framtid får goda representanter i vårat högsta beslutande organ!

Mer info om varje underst!*

Centerpartiet - Abir Al Sahlani, nr 3
Vänsterpartiet - Berivan Öngörur, nr 4
Kristdemokraterna - Adina Trunk, nr 8
Miljöpartiet - Rebwar Hassan, nr 12
Folkpartiet - Mae Liz Orrego Rodriguez, nr 7
Folkpartiet - José Kimenga, nr 17
Moderaterna - Jelena Drenjanin, nr 24
Socialdemokraterna - Ardalan Shekharabi, nr 8
Socialdemokraterna - Börje Vestlund, nr 10
Socialdemokraterna - Evin Cetin nr 29

Bra att Carlos satt samman en sådan här lista. Den visar tydligt att PR-tricket att ha med folkligt/multikultialibin på listan är lika tydlig som i de vanliga valen. De enda som har med mer än en (1) enda kandidat med annat än helsvenskt ursprung är folkpartiet och socialdemokraterna. Eftersom jag är sosse är jag förstås glad att s lyckats få med hela (?) tre kandiater, men står de på valbar plats? Knappast. Om inte du och c:a 30 000 väljare till kryssar in dem förstås!

Idag är det nationaldagen och jag har just varit på en medborgarceremoni för så kallade nya svenskar i Solna. Hur "nya" de kände sig efter att ha fått lyssna på opera och ta emotett diplom från fullmöäktiges ordförande vet jag inte, men det är iallafall en bra välkomstmarkering för de som har lust. Det var 200 som blev svenska medborgare i Solna 2008, varav 30 valde att komma tillprogrammet på Confidenscen i Ulriskdals slottspark. Jag blev iallafall glad över att se att vi får nya Solnabor från så himla mångaolika länder, allt från Azerbaijan till Island och
Peru. Flera av dem kom spontant fram och vilel tala politik med mig, bland annat en ung tjej från Kina, vars största fråga var att vi skulle ha jämlika bvillkor för alla som valde att resa och jobba i ett annat land. Kan inte hålla med mer!

Nu ska jag till Hagalundsparken och vara domare i talangjakten samt hålla ett Nationaldagstal. (Förhoppningsvis blir det litet annorlubnda än de vanliga frihet, demokrati, sol, sommar och blå-gult-talen). Läs förresten Blåkullabloggen! Och ikväll blir det fotboll Sverige-Danmark, dock inte tillsammans med högdjuren på hedersläktaren, dit är jag inte medbjuden, utan i vår partilokal ihop med alla sossar som hjälpt till att dela ut t-shirts och matchprogram innan.

Idag skriver Anders Löwdin i Bromma varför han ska rösta på en s-kandidat.

*Ardalan Shekarabi är från Gävles miljonprogramsområden Öster och Nordost. Hans fokusfrågor är bland annat att förbjuda SMS-lån och hjälpa ungdomar med skulder.
Mae Liz Orrego Rodriguez kom till Botkyrka från Kuba som femtonåring och vill nu komma in i Europaparlamentet för att driva frågor om fri rörlighet, fri abort och avskaffat jordbruksstöd.
Börje Vestlund har större delen av sitt liv bland annat i stadsdelsnämnden och via restaurangfacket jobbat för att förbättra sin hembygd Kista.
Evin Cetin bor i Södertälje och driver "pizza-kampanjen". Som en av tre vallöften har hon att se till att Europas miljonprogram får medel för att rustas upp.
Abir al Sahlani bor i Alby och är engagerad i att EU ska bli en stark ledare inom globalt freds- och demokratiseringsarbete.
Rebwar Hassan bodde i Rinkeby 12 år och nu i Skärholmen. Han vill motarbeta rasism, diskriminering, utanförskap och arbetslösheten i Europa.
Berivan Öngörur kom till Norra Kallhäll från turkiska delen av Kurdistan. Hon vill bland annat att EU ska ha en mer human flykting- och migrationspolitik.
Adina Trunk är från Järfälla och vill bland annat införa jämställdhetsperspektivet i EUs miljöpolitik.
Jelena Drenjanin är uppvuxen i Flemingsberg och har arbetat som lärare där i 12 år, sedan i Fittja 4 år och som biträdande rektor i Storvreten.
José Kimenga har sin miljonprogramsbakgrund i Brickebacken i Örebro och bor nu i Norrköping. Han är jurist och vill jobba i EU med rättspolitik, utrikespolitik och integrationspolitik.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , och annat intressant

2 kommentarer:

Magnus Persson sa...

Jag vet inte hur det räknats, men det är säkerligen två och troligen tre utlandssvenskar på Centerpartiets lista (dock bara en på realistiskt valbar chans). Förutom Abir med bakgrund från Irak på tredje plats är det Muharrem som turksvensk också på plats 13 på listan (han kanske däremot inte riktigt kan räknas som "förortssvensk", dit bland annat jag själv kan räkna mig. Säger du emot pekar jag på hur du valt att illustrera artikeln! ;-) ). Sen har vi en Mohamed längre ner också som jag faktiskt inte känner...

(s) har för övrigt också flera kandidater som av namnet att döma inte är blonda och blåögda? Känns alltså som att beräkningen gjorts betydligt snävare än vad du antyder i ditt inlägg.

Anonym sa...

Anna-Maria Coraza Bildt är en av moderaternas många...