fredag, juni 05, 2009

Vem i hela världen kan man lita på?

I morse när jag stod utanför t-banan och delade ut äpplen på Världsmiljödagen kom jobbkollegan Henke förbi.
Henke och jag brukar diskutera politik och tycker väl rätt lika om mycket. Men i EU-valet ska han rösta på Piratpartiet. Dels jobbar han med IT-frågor och dels tycker han att EU-valet inte riktigt är som ett "riktigt" val, alltså kan han passa på att markera litet i integritetsfrågan, som ligger honom varmt om hjärtat. Ungefär så resonerar han, men tillägger att i det riktiga valet, 2010, då ska han rösta på ett bredare parti. Typ sossarna, eller nåt annat med hjärtat till vänster.

Jag håller som sagt med Henke i mycket, även i integritets- och upphovsrättsfrågorna, inget snack om den saken. Men jag förstår inte riktigt grejen med enfrågepartier. Varför kan man inte passa på att rösta på en kandidat som man vet hur han/hon kommer rösta även i andra frågor? Det finns ju - lindrigt sagt -en hel del viktiga frågor som EU kommer bestämma de närmaste åren, som kommer påverka vår vardag här hemma i väldigt stor utsträckning. Hur kommer Piratpartiet t ex att lägga sin röst i frågor som rör utsläpp, föräldraledighet, förbud av farliga ämnen i mat och arbetsvillkor för folk som vill jobba utomlands?

Piratpartiet har sagt att de har den gröna eller liberala gruppen som förstatillhörighet i parlamentet, men som de tydligt uttryckte det i TV-debatten i går kväll så beror det på hur det ser ut efter valet. De har tidigare sagt att det inte är otroligt att de väljer att stödja den förlorande parten, bara för att "röra om" litet. Det känns inte helt seriöst. Lägger du en röst på piratpartiet har du ingen aning om vilken politik du faktiskt röstar fram. Är det integritetsfrågorna du brinner för, är mitt råd att du hellre lägger din röst på en kandidat som vågade stå upp mot IPRED men samtidigt har en bred politisk bas, t ex Ardalan Shekarabi.

Alexandra och Jesper skriver mer om detta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant

8 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet jag ser att rösta på en politiker med större bredd i frågorna är att då vet jag inte hur mycket arbete dom lägger ner på just internetfrågorna.
Jag vill ha en parlamentariker som jag litar på verkligen kommer ta tag i den frågan för som det ser ut just nu i europa så är det inte långt kvar innan inskränkningar börjar ske för oss med på internet.
OM nu antipiratbyrån får igenom sina krav att operatörerna ska börja filtrera sidor som apb tycker ska bort, ja då har förfallet börjat.
Striden står nu med internetleverantörerna och inte fildelning längre.
Ska dom börja filtrera så kommer det ändamålsglidningar som blir helt absurda.
telia kan få bestämma vilka sidor du ska titta på, (om du har telia) dom kan spärra bort alla konkurerande sidor som tele2,comhem etc om dom vill. Så kan det i princip bli och är det så vi vill att internet ska funka?

Calle Fridén sa...

Men integritetsdebatten har ju slagit genom i partiet. Man har tagit den till sig, och inser tyngden i frågan. Vi som sliter och drar i det behöver ju hjälpen av de "som ändå är sossar" men som tycker att Ipred och annat är röstningsavgörande

Anonym sa...

Jo, röstar man på Piratpartiet så vet man faktiskt precis på vilken politik man röstar på. Andra partier är som att köpa grisen i säcken, man får hoppas de gör som de sagt men det kan lika väl bli tvärt om. (M) och (S) är inga alternativ om man vill ha kvar sin integritet och rätt till privatliv iaf, det är rätt klart.

Marcus sa...

"Anyway, why would you trust anything written down? She certainly didn't trust "Mothers of Borogravia!" and that was from the government. And if you couldn't trust the government, who could you trust?
Very nearly everyone, come to think of it..."

Terry Pratchett - Monstrous Regiment

Eva Eriksson sa...

Även om man brinner för den enda fråga som Piratpartiet driver så är det som ett minimalt pip i universum att rösta på dem. De är ett så litet parti och de är så nya att det kommer att ta låååång tid för dem att bygga de nätverk som behövs för att påverka det lilla minsta där nere. Då är mandatperioden slut!

Anonym sa...

Om ni orkar läsa allt så kan ni se själva vad dom sitter och bestämmer om. Det är dessa frågor som piratpartiet också har en viktig del i.
Så det är inte ett enfrågeparti utan nåt helt annat.

Speciellt detta är intressant bland annat:

Polisförbundet:
"Polisförbundet föreslår att utredningen fortsätter att utreda hur den brottsbekämpande verksamheten ska komma åt information som kommuniceras genom bland annat, Skype, Twitter och IP-telefoni."
vilket antipiratbyrån också kan komma åt, genom ändamålsglidning.

Antipiratbyrån vill förbjuda kontantkort:

"För att långsiktigt behålla tilltron till rättssystemet på området är det viktigt att kriminella inte enkelt kan kringgå lagstiftningen. Dessa kan nu genom att byta kontantkort och mobiltelefon i praktiken omöjliggöra polisen arbete. En modern lagstiftning på området bör därför gälla individer och inte abonnemang."

Läs mer här:

http://www.frendo.se/remisser0905.html

Anonym sa...

Ardalan Shekarabi - går det att lita på honom?

Titta bara på vad han har gjort tidigare. Sök på internet och läs!

Vart kom hans pengar till valkampanjen ifrån den här gången?

Röstar du på Ardalan så stödjer du allt han faktiskt har gjort.

Anonym sa...

Ardalan Shekarabi är en myglare av stora mått, precis som de allra flesta i sosse-adeln...