onsdag, juni 03, 2009

Därför röstar jag på en kvinna

Jag får inte så ofta frågan om vilket parti jag ska rösta på i EP-valet. De flesta vet att jag är sosse och att jag tycker det är lika viktigt med en humansmart politik i Bryssel som i Sverige. Däremot undrar de VEM jag ska rösta på. Det är svårt, för det beror på vilka frågor man tycker är viktiga. Det finns många eldsjälar som brinner för just sina frågor. Som Åsa Westlund i miljöfrågan, eller Evin Cetin för småföretagarfrågorna.

Men det finns ett råd jag brukar ge, och det är att rösta på en kvinna. För vi lever i ett Europa där män väljer män. Begreppet "varannan damernas" som de flesta svenska partier utom (m) och (kd) tillämpar, är tämligen okänt i EU. Varannan EU-parlamentariker är man och bara 8 av 27 av de högsta posterna i EU (kommissionärerna) är kvinnor. Som Margot Wallström så träffande uttryckt det:

"Det är inte något glastak eller klistrigt golv som hindrar kvinnor, utan ett tjockt lager av män".

Tvekar du fortfarande kan du alltid titta in på PES, som gjort en topplista över de värsta kandidaterna i EU-valet. I denna lista, kallad "12 terrrible candidates" finns kandidater som gjort sig kända för att förneka förintelsen, anse att välbetalda vita män är en förtryckt minoritet, förneka klimathotet, eller andra absurda åsikter. Några av dem tycker inte ens att EU ska ägna sig åt att bekämpa arbetslöshet. Hur många av dem som är män? Gissa!*

Så egentligen har jag bara ett råd: Rösta på en kvinna. Och gärna då en med åsikter formade för 2000-talet.

*alla utom en...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , och annat intressant

14 kommentarer:

Stina Morian sa...

Lite senare än de andra har också moderaterna könskvotering numer. Därför har bl a Fjellner petats från provvalets andra plats till tredje.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2558033.svd


//Stina Morian

Johanna Graf sa...

Hm, det låter bra. Om jag låter skeptiskt så beror det bara på att jag sitter i ett kommunfullmäktige där moderaternas kvinnor bara utgör mindre än en trdjedel av deras ledamöter och att de som sitter där så gott som aldrig öppnar munnen.

Anonym sa...

Men Johanna, det här blev väl lite fel? Män är inte en homogen grupp, precis som kvinnor inte är det. Män är inte förtryckande och maktgalna bara för att de är män...

Menar du verkligen att könstillhörigheten är viktigare än politiken? Menar du att männen i ditt eget parti, eller t ex Carl Schlyter, skulle agera förtryckande mot kvinnor i EU och att det är bättre att rösta på moderaten Inger René eller sverigedemokraten Elena Yurkovskaya än på någon av dem?

Anonym sa...

Jag har svårt att ens hitta ett parti att rösta på. Letar efter ett religiöst neutralt parti men de flesta av partierna bekänner sig till den kristna tron genom sitt ledarskap i Svenska kyrkan. Varför skulle sådana partier inte låta religionen färga övriga beslut? det är inte trovärdigt.

Anonym sa...

Evin Cetin är inget alternativ.
Hon är för ung och oerfaren.
Hon borde istället satsa på
att gå klart sin juristutbildning
som hon har 3 terminer kvar av
för att få jur.kand examen.

Fredrik Adolvsson sa...

Jag vet inte om PES-listan är ett bra argument för att rösta kvinnligt. Min övertygelse är denna, att män och kvinnor är jämlika både när det gäller bra och dåligt, och PES lista hade inte försvunnit om världen varit jämlik. Den hade bara sett annorlunda ut, i det att det funnits 6 män och 6 kvinnor, och jag tycker fan inte det hade varit mycket bättre.

Nej, ändra världen kan vi bara göra genom att rösta fram vettigt folk som står för vad i tror på, genom att få bort idioterna, och allt det oavsett kön.

Jag har redan röstat, och mitt kryss föll på den första politiker sedan jag vet inte när som imponerat på mig. Nu råkade det visserligen vara en kvinna, men tro mig, hennes kön kom i andra hand och glädjen i att hitta en politiker jag kunde respektera kom långt före.

Nu handlade det visserligen om Piratpartiets andranamn, Amelia Andersdotter, så jag vet inte hur mycket det i sak glädjer just dig, men där har du hummern; att rösta fram vettiga politiker är viktigare än att rösta fram beroende på hur det ser ut mellan deras ben.

Johanna Graf sa...

Jag vägrar att tro att det finns färre vettiga personer i ena hälften av befolkningen. Att vissa länder och partier inte har en jämn könsfördelning i parlamentet ser jag som ett fattigdomstecken.
Men mitt val gör jag först och främst förstås bland partier, och där driver t ex Piratpartiet en viktig fråga, men inte tillrcäkligt viktig för mitt val av kandidat till Europaparlamentet. Om det inte fanns vettiga kvinnor blandkandidaterna skulle jag rösta på en man, men i när nu valet finns mellan flera vettiga kandidater av båda könen, så väljer jag, som ett andra led i min urvalsprocess, naturligtvis en kvinna. Och att en kandidat inte har en jur.kand.examen spelar mindre roll för mitt val. Men om det är viktigt för dig, John Apse, så ska du naturligtvis inte rösta på Evin.

Morfar Lasse sa...

Jag måste erkänna, att det blev en quinna för mig oxå. Inte för att hon bar kjol, utan för de frågorna hon driver politiskt.

De som gissar att hon företräder några andra Socialdemokratiska Arbetarpartiet, har gissat fel.

Det underbara är att sossarna verkar göra ett "kanonbra" val i hela Europa.

Anonym sa...

Jag har också kryssat en person som verkar ha åsikter som stämmer med många av mina och framstår som en vettig människa, att personen råkade vara kvinna var ingenting jag reflekterade över...

Conny Wahlström sa...

Jag har ännu inte röstat men att det blir en kvinna det är helt klart. Jag har flera bra kandidater på miljpartiets lista att välja på. Det räcker inte att partierna har kvoterade listor, även om det är en bra början, vill vi att det ska vara fler kvinnor i paralementet så måste vi kryssa in dem också.

www.connyw.webblogg.se

Lilla O sa...

Självklart kryssar jag en kvinna. Det finns så mycket snopp-kvotering att någon måste motarbeta den!

S.A.I. Steve Lando sa...

Helt rätt, så länge kvinnor är förfördelade och inte innehar den position som deras antal kräver - minst 51 % - så bör man till hundra procent stödja kvinnors framsteg.

En solklarhet för alla som vill se ett rättvist samhälle.

Anonym sa...

Jo verkligen, låt könet styra vem du röstar på. Nu när vi ändå är igång kan vi väl välja folk med passande hudfärg? Eller ursprung?

Det låter bara korkat att inte rösta på en politiker som har samma åsikter som du har, utan att istället kanske rösta på någon annan för att könet inte passade din smak.
Rösta på politikern du tycker har bäst åsikt låt inte X eller Y styra väljandet åt er...

Och nej, jag är inte en sverigedemokrat.

Anonym sa...

Det här var bland det dummaste jag har hört. Det är väl trots allt åsikter som räknas för att någon ska ha ens röst, inte könstillhörigheten? Om en man delar nästan alla mina åsikter, menar du då att jag ska ignorera det och rösta på en kvinna bara för att det finns för få kvinnor? "Varannan EU-parlamentariker är man" säger du. Det innebär väl att hälften är män. Vad är då de andra menar du, hermafroditer, asexuella? Nej, de är med största sannolikhet kvinnor. Därför kan du lika gärna skriva att hälften är kvinnor. Detta är bara så himla dumt. Jag har INGET emot att rösta på kvinnor, verkligen inte, men jag röstar efter delad åsikt, inget annat.