Många känner starkt behov av att analysera valresultatet, och den katastrofala valstrategin hos det egna partiet. Man kan domedagspredika och förklara både valet 2010 och det 2014 chanslösa. Man kan också, om man känner för det, trösta sig med att både sossarna och moderaterna gjorde katastrofval, men att sossarna gjorde det när de stod som lägst i förtroendesiffror sedan 2006, medan moderaternq gjorde det med mandatperiodens starkaste förtroendesiffror i ryggen. Hejochhå, förklara på, det är säkert välbehövligt. Själv är jag urtrött och nöjer mig med att konstatera att det var ett bra besked vi fick från väljarna. Fråfgan är bara om det kom i tid. Till höstens partikongress är Stockholmsresultatet en nyttig läxa att ta med sig i diskussionen med partikompisar från övriga landet.
Men idag tänker jag mest på ord. Jag gillar ord och funderar ofta på var ord kommer ifrån. Modeord och uttryck är en outsinlig källa till fascination. Som "klokt" till exempel. Varifrån kom det och varför började alla plötsligt säga det? För att de blivit trötta på att säga precis?
Och varifrån kom uttrycket "Bra där!". Helöt plötsligt, iallafall i min välrd, började varendakotte säga "Bra där" tyill varandra någon gång i början av februari i år. Undrar om det är som med elden, att det är omöjligt att säga exakt vem och när som kom på det? Är det som med teorin om "den hundrade apan"; att när tillräckligt många tar till sig ett beteende så går det automatiskt med resten?
Är det någon som har några teorier? Vilka ord och uttryck florerar i just dina kretsar just nu? När du var tonåring? Skitkul om många skriver och berättar!
Läs även andra bloggares åsikter om ord, uttryck, politik, socialdemokraterna, moderaterna, valanalys, katastrofval, strutsmentalitet och annat intressant
12 kommentarer:
Testa att jämföra valresultatet där valarbetare fanns på plats och delade ut valsedlar mot de ställen där det inte fanns några. Viktigare än man tror att de egna närmast berörda ids maka sig ur sängar och soffor och jobba på valdagen...
När jag var tonåring kan vara svårt, jag har för mig att ordet "strulig" fick fäste då.
Numer som medelålders man? "Keff" (ngt är dåligt) och "förbättringspotential" (skönmålning av tidigare)
Annars en hel del uttryck som "skit så länge hängslena håller" (jobblingo) eller "han/hon är väldigt ensam i kanoten" (om politiska motståndare som inte tänker till riktigt) eller varianter på det temat som "för många indianer i kanoten" och "den indinanen fick inte följa med i kanoten".
mvh
Johan
Tyvärr är jag för gammal för att minnas mina tonårsuttryck och har en mycket ålderstigen bekantskapskrets så där florerar inga nya uttryck, men uttrycket
"Bra där!" kan möjligen vara ett försvenskat uttryck av "Word up!"
Jag blev kommenterad med "Word up!" på nätet för sisådär 2-3 år sedan.
Sökte i Urban Dictionary för att utröna om det var ett positivt eller negativt tilltal. :-)
Jag tror det är ett positivt tillmäle. Hålle rmed dig om att det kan vara svårt att veta, speciellt i min generation - den ironiska!
Och John: tror du att det var valdagen det hängde på? Jo, jag vet att c:a 20 procen tbestämde sig först på valdagen. Men var det på väg in i vallokalen, med en blick på vilka som stod och delad eut valsedlar? Vi hade aktiviteter på valdagen, men inte så mycket utanför vallokalerna som ute på stan, där folk befann sig som INTE tänkt gå och rösta, alt höll på att glömma bort det.
Eftersom jag inte hade möjlighet att granska politikernas aktiviter kring EU-valet i Sverige, vill jag inte uttala mig om dessa. Istället ska jag ge några elaka ord om de spanska politikerna och deras "aggressivitet" mot väljarkåren. Den uteblev totalt, utom vid några fåtal ledarinterviuver. De stora aktiva partierna syntes bara via statsminister och oposisionsledaren. "Skrivarna" i daxpressen var även den milt oengagerad. På valdagen kom knappa 46 % av kåren till urnorna
Så det svenska väljarutslaget får väl ses som "välrepresenterat".
:oP
Ett valresultat kan vara "sjukt" dåligt eller "sjukt" bra. De som borde ha röstat fick inte fram mer än ett "men orka" på valdagen. Detta trots att samtliga partier tycker att de gjort "västa" kampanjen. Just nu pågår analyserna av vilken "verkningsgrad" de olika insatserna fick. Det är "helt galet."
Arbetsmarknaden är fortsatt kärv, "jobblinjens" anhängare tjurar och tvingas se hur fler och fler företag "avrekryterar" medarbetare. Det gäller "CEO-" "CFO-" och "CTO"-nivåerna också och inte bara oss vanliga som i bästa fall kan hoppas på att bli "rehabbade" via ett eller annat "outpläjsmentprogram".
För övrigt anser jag att Nationalarenan och "Mall of Scandinavia" inte skall byggas även om det "tryout-team" som tillsatts för att "visualajsa trenderna" inom "sports entertainment" lovar att det blir eventoptimering med shopping och upplevelser i fungerande symbios.
Tack för alla roliga kommentarer. Tyvärr är det några mörkertyper som tycks ha fått i uppgift av sig själva eller sitt parti att spy galla över allt som skrivs på denna blogg. Eftersom hån och hat bara ger negativa energier, kanske mest åt de som fäller dem, har jag beslutat att från och med nu "deleta" sådan kommentarer. Men alla som skriver sakligt och under eget namn får stå kvar. Det gäller förstås även om man inte håller med!
Censur eller trytande argument?
Jag gissar nej på båda. Det handlar nog snarare om vilken nivå man vill ha på en blogg. Precis som en skräpig gata drar till sig ännu mer skräp drar en blogg nerlusad med korkade kommentarer och påhopp till sig... ja ni fattar.
Denna begränsade tolerans för andras åsikter är lustigt nog mer typiskt för "vänster" bloggar?
Kan det vara så att "vänster" i högre grad innebär att man genom regleringar, eller en text för den delen, försöker "reglera" människors frihet och i betydligt högre grad vill påverka andras liv!
Trist.
Den socialistiska iden är alltså att individen är underordnad kollektivet och kollektivet styrs av vissa utvalda partiledningen.
Är "vänster"-bloggare sämre på att ta kritik och bli ifrågasatta på samma sätt som fria eller liberala tänkare?
Jag tror det efter att ha gjort vissa spaningar på Johannas blogg då och då.
Synd! Därför att jag tycker att just samtalet och diskussionen är det som för samhället och människorna framåt. Och den som inte lyssnar och tar till sig kritik eller nya tankar stagnerar i allt, må det vara en person eller ett parti.
Där tror jag socialdemokratins stora utmaning ligger, att stanna upp och försöka uppdatera sig till 2000-talet. Människorna, eller folket är inte längre villiga att fösas in i en och samma fålla som man låtit sig göras under efterkrigstiden.
Lycka till, det lär behövas framförallt i Stockholm och storstäderna.
Skicka en kommentar