tisdag, december 11, 2007

Why more is less

Alla valsituationer gör oss olyckliga och fattiga. De orange pensionskuverten är det mest extrema exemplet, skriver bloggvännen John och skickar mig den här länken. Det är en bit av en föreläsning av Barry Schwartz som skrivit "The Paradox of choice". Barry pratar om den officiella dogmen i alla västerländska industriländer som lyder: Vägen att maximera medborgarnas välfärd är att maximera deras frihet, för frihet ger individen möjlighet att fixa sin egen välfärd utan hjälp från andra. Och metoden att maximera friheten är att maximera valalternativen.

Alltså: Ju mer valfrihet, desto mer frihet och ju mer frihet desto mer välfärd. Enkelt, eller hur?

Tyvärr funkar det inte så, utan 175 olika salladsdressingar att välja på i affären tenderar att göra oss mer missnöjda med våra val, eller åtminstone lämna oss med en gnagande misstanke om att salladen kanske hade varit godare med någon av de 174 andra dressingarna. Vi kan också bli paralyserade av alla val. Var vi ska placera våra pensionspengar till exempel. En studie av pensionsföretaget Vanguards 1 miljon kunder visade att för varje 10 extra möjliga fonder att välja på, gick andelen som gjorde aktiva val ner med 2 procent.

Och även om vi lyckas komma ur förlamningen och göra vårt val, så har vi en tendens att känna oss mer missnöjda än om vi hade haft färre alternativ. Tänk om jag valt fel? Tänk om jag missat något? Tänk bara vad stressande att hitta kärleken på nätet och så efteråt gå och fundera på om man borde klickat på ett par foton till och kanske hittat någon ännu bättre?

Vi ställer upp alldeles för höga förväntningar, ifrågasätter våra val innan vi ens gjort dem och skyller vårt ofullkomliga liv enbart på oss själva, eftersom vi ju skulle kunnat välja annorlunda. Detta leder till mindre lycka, inte mer, menar Barry.

Själv skulle jag nog inte vilja vara utan valmöjligheter, men en sak är säker: Det skulle definitivt ökat sannolikheten att jag gjort ett aktivt pensionsval om det funnits fem istället för 500 fonder att välja emellan!


Nu ska man delta i Vårdval Stockholm också. Vilka följdeffekter det riskerar att få för klyftorna ilänet har jag skrivit om förut, både här och där. Jag har iallafall gjort mitt val, och det blev en landstingsdriven vårdcentral, av ett starkt skäl: De som jobbar där är iallafall garanterade sin meddelarfrihet. Är det nåt fuffens eller blir någon felbehandlad så kan personalen slå larm till media utan att riskera att få sparken. De vårdanställda i privat regi riskerar nämligen att få munkavle, som det stod i rubriken i DN i lördags.

När jag söker efter artikeln på nätet är den mystiskt borttagen, men jag hittar en annan bloggare, Tankar i trappen, som också reagerat över innehållet, så jag har inte läst fel.


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , ,


5 kommentarer:

deeped sa...

Även jag som hyperlibertarian håller med runt Paradox of choice. Den används ibland av oss planners för att förklara att konsumenten vill ha en balanserad valfrihet. Tricket är ofta att skapa valmöjligheten att inte behöva göra alla val. Det som många idag är ute efter är att välja en produkt som skapar en tankevinst: dvs. "vinna" tillbaka tiden som alla val tar, "erhålla" mervärdet i att ha gjort rätt val liksom "spara" den kostnad som att göra alla valen annars kostar (psykisk energi, tid mm).

Johanna Graf sa...

Mmm, det är väl en marknadslösning om något; att erbjuda kunderna sänkta opporunity costs. Det är ju säkert också lönande för branschen att folks förväntningar på deras produkter inte eskalerar för mycket, vilket de ju enligt Barry Schwartz tenderar att göra när det finns så mycket att välja mellan att man ställer mycket höga förväntingar på den vara man slutligen valt och sedan lätt får en känsla av att ha valt fel. Det blr mycket tjafs vid reklamationsdisken av sådant = kostnader för företaget. Så jag förstår att det ligger i företagens intresse att erbjuda något färre val :-)

Anna, Fair and True sa...

Gräset är grönare på andra sidan...

Anonym sa...

Apple har förstått vitsen med färre val i sin produktmix. Du kan helt enkelt inte välja fel med tydliga valmöjligheter...

Johanna Graf sa...

SKANSKA också. Käkade lunch med en av deras chefer igår, han var inne på precis samma linje när det gällde produktval i lägenheter och skrev upp namnet på boken direkt. Tack för tipset, John!