onsdag, september 26, 2007

Sidbyte i Sumpan

Satsa inga pengar på tips från mig! Jag tippade ju helt åt skogen, i båda matcherna. AIK vann inte, och dessutom fick Djurgården gratisskjuts genom Hammarbys vinst mot Elfsborg. Världen är upp och ned.

Och i den andra matchen, i grannkommunen Sundbyberg, gick det röda laget oväntat hårt ut och tog hem segern. Men var det verkligen en vinst? Ingen blocköverskridande majoritet har ännu uppnåtts, man regerar endast med hjälp av de två avhoppade moderaterna, vars närvaro på fullmäktigesammanträdena krävs för att vinna voteringarna. Någon får väl ge dem en burk supervitaminer, så att de håller sig friska... Nej, det är en bräcklig majoritet, som dessutom bygger på missnöje mot det förda moderatstyret. Visst, det missnöjet delas säkert av en hel massa Sundbybergare, för moderaterna har verkligen varit farsartat dåliga, men icke desto mindre: Det var det blå laget som vann valet.

När de nu inte lyckas samla ihop ett spelbart lag (förlåt, nu faller jag in i fotbollsaforismerna igen, men jag kan inte låta bli) måste några andra ta ansvaret. Som i krig ungefär. Men då är det brukligt att en samlingsregering tar det ansvaret. Inte att det ofullständiga laget sitter vid sidlinjen och häcklar dem som faktiskt spelar. Jag är säker på att Helene Hellmark Knutsson inte har den minsta lust att spela på som om ingenting hänt, utan kommer att söka breda majoriteter för alla beslut. Men det blir rörigt och ryckigt. Det vore hederligare om fp, kd och c, allihop eller ett par av dem, bestämde sig för att sätta sig vid årorna och hjälpa till att ro.

Det är dags för skärpning och ansvarstagande. Det här är ingen lek. Sumpanborna måste få besked och beslut i viktiga frågor om byggande, förskoleplatser och budget.

Nej, gör som i Värmdö förra mandatperioden - bilda Samverkan för Sundbyberg!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Socialdemokraterna säger ju nej till breda uppgörelser av typen samlingsregering. Det socialdemokraterna vill ha är ett samarbete av typen S+FP+KD+C+MP och det moderaterna vill ha är ett samarbete av typen M+FP+KD+C+MP.

Den breddade alliansen skulle omfatta en större väljarandel än socialdemokraternas förslag, och är alltså en bredare överenskommelse än den Socialdemokraterna föreslår.

Sedan var ju knappast måndagens kommunfullmäktige en uppvisning i samarbetsvilja och ansvarstagande från Socialdemokraternas sida. Det var ett tydligt ställlningstagande för makt och en vänsterallians.

Johanna Graf sa...

Mattias, du har rätt i att en koalition m+fp+kd+c+mp skulle omfatta en större väljarandel. Det är bara ett problem: En sådan koalition finns inte. Mp har sagt nej till moderaterna. Punkt. Alltså måste man gilla läget och försöka forma en annan koalition. Det tycker jag att alla partier ska ta ansvar för att göra.

Anonym sa...

Och då menar du att (S) tar ansvar genom att redan från början utesluta diskussioner med (M) ?

Som Folkpartist vore det givetvis tråkigt att inte ens vara påtänkt, men det bredaste samarbetet man skulle kunna få till (samlingsstyren oräknade) vore just S+M. De skulle ha en majoritet på 67% i fullmäktige.

Ett styre med S+FP+MP (som är ett av de förslag som förts fram) skulle ha ett väljarstöd på 48,5% vilket inte ens är hälften av väljarna. Den gamla alliansen hade ett väljarstöd på 52,7 % och ett samarbete med S+FP+KD+C+MP skulle motsvara ett väljarstöd på 57,1.

Sedan måste jag som Folkpartist ställa mig frågan hur många av våra väljare -- om någon -- som röstade på oss med förhoppningen att vi skulle samregera med (S). Jag misstänker att en tydlig majoritet av våra väljare förväntade sig en borgerlig politik.

Däremot inser jag givetvis att (S) inte kan tvinga Spira och Wijkman att avgå eller att rösta moraliskt riktigt, men om Helene hade velat visa allvar med allt snack om "ta ansvar" och "söka breda lösningar" så hade hon bjudit in alla partier till överläggningar, liksom yrkat bordläggning på valet av KSO.

Nu framstår det mer som att hon är ute efter makten för maktens skull. Men hon kanske saknar sitt gamla arbetsrum?

Anonym sa...

Noterar för övrigt att FP+KD+C precis skickat ut ett pressmeddelande som föreslår just detta, dvs att S+M som kommunens två största partier borde ta ett gemensamt ansvar för kommunen.

Johanna Graf sa...

Jag tycker inte att det är något anmärkningsvärt med att anse (m) som utvisade. Det är ju de som gjort bort sig!

Anonym sa...

Ptja, jag tycker nog att när man bjuder in till diskussioner kring arbetsformer och hur vi rent praktiskt ska lösa den uppkomna situationen så bör alla partier bjudas in; inklusive V & M.

Sedan kan man vara mer selektiv när man inbjuder till politiska förhandlingar.

Nu är dock frågan vad sådana förhandlingar ska tjäna till. S+V+MP har redan formerat ett samarbete och om de tror att de ska få med sig ett borgerligt parti i detta så lär de bli besvikna.

(Sedan tycker jag att det är lite vitsigt att Helene skrivit under en motion om att avsätta Helene som KSO, men jag kanske har udda humor)

Lennart Nilsson sa...

Det logiska vore ju ett s&m-styre, då skulle ju de bägge moderattomtarnas avhopp inte spela någon roll. En riktig arbetarregering alltså!

Johanna Graf sa...

Moderaterna är ett extremt parti på ttersta högerkanten ideologiskt sett. Vad de än försöker tuta i folk. I Sundbyberg har de dessutom visat prov på stor omdömeslöshet och bristande ledningsförmåga. Om man ska bilda en bred koalitiom - och det bör man absolut - så ser jag det som omöjligt att den omfattar moderaterna. Inga andra partier går med på det.

Anonym sa...

"Inga andra partier går med på det."

Inga andra partier? Säg som det är istället; S & M agerar exakt likadant; Ingen vill samarbeta med den andra och båda beskyller varandra för att agera osnyggt men tar sedan första chansen att "ge igen"

För mig som extern betraktare är det tydligt att S & M är mer lika varandra än vad ni tror och det är bara ideologiska låsningar som förhindrar ett sådant blocköverskridande samarbete.

Ni beskriver M som ett extremt parti på högerkanten, och M beskriver er som ett extremt parti på vänsterkanten. Sanningen är snarare att ni båda -- genom positionering och triangulering -- lagt er ganska nära mitten - och därmed varann.