tisdag, september 04, 2007

Modeord och bönder

Trendio handlar man med ord istället för aktier. En virtuell aktiemarknad som håller koll på hur ofta vissa ord förekommer i nyheterna - och värdesätter dem efter hur ofta de finns med. Man bygger sin egen portfölj på de ord man tror kommer bli vanliga i framtiden. Av trendgraferna på sidan kan man t ex utläsa att "Bipolar disorder" (ung. manodepressivitet) var mest vanligt förekommande i medierna under andra veckan i februari. Min värsta vecka på året. Det hade jag lätt kunnat förutsäga!

Litet halvkul, men jag tänkte annars på hur jag skulle använda verktyget för att köpa upp mig på riktiga aktier i de branscher orden hör ihop med. Just nu är till exempel ordet "samesex marriage" frekvent förekommande. Alltså investerar man med fördel just nu i företag som säljer bröllopskläder för herrar. Typ.

Det är kul med modeord även om man inte tjänar pengar på dem. Jag älskar ord. Gamla, försvinnande ord och nya, fräscha. Och nostalgiord från tonåren. Då var allt beige, killarna var urpingar och man svullade när man åt.

I kategorin omskrivningar för att dölja den krassa sanningen har den gamla listettan lokalvårdare fått konkurrens av avrekrytera =att säga upp folk från deras jobb.

Och i grenen krydda-med-några-prepositioner-så-låter-det-proffsigare har "starta upp" tappat förstaplatsen till "kommunicera ut"= informera.

Är det för övrigt någon som förstår varför alla Stockholmsbarn helt plötsligt vid millennieskiftet började säga "vart" när de menade "var"? Alltså inte som riktningshänvisning, utan som allmän geografisk lägesorientering? Jag förstår ingenting. Ena dagen hade mina barn lärt sig tala riktigt bra, vi hade läst godnattsagor för dem och frekvent tagit dem till biblioteket, nästa betedde de sig som imbecilla bönder. Jag föreslog med drypande ironi att de skulle bättra på uttalet litet och klämma i med ett "vars" när de ändå höll på, men då stirrade de bara ännu mer bondskt på mig. (Ursäkta alla bönder, men jag har ett horn i sidan till er efter lördagens fest!)

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tjoho! Då funkar det. När jag lämnade det stora norr frågade ömme fader hur länge jag skulle vara borta. Mitt svar var att jag skulle flytta hem när alla 08:or pratar norrländska. Ett steg närmre :)

Som sann bonnläpp och kvartslapp tar jag inte ett dugg illa vid mig - segern är vår :)

//U

Johanna Graf sa...

Ok, vi ger er den. Ni har ju inte så många invånare kvar, så det är väl bra om minoritetsspråk hålls levande i Stockholm:-)