måndag, september 03, 2007

Har barn rätt?


Visst, vi vet att könsstympning av unga flickor förekommer och det är fruktansvärt. Det strider mot svensk lag och därför är det bra om svenska myndigheter försöker förhindra det. Och om man misstänker att ett brott skett ska man försöka utreda det. Så långt allt väl.

Men. Tänk dig att du är en liten flicka, 10 år gammal och blir våldtagen, brutalt och irreparabelt. Tänk dig sedan att du blir utsatt för ett liknande övergrepp igen, den här gången för att kolla om du blivit våldtagen.

Eller alternativt: Du har inte blivit våldtagen alls, men du blir hämtad i skolan, tvångsbortförd och utsatt för ett övergrepp på din kropp, för att några vuxna vill kolla om du blivit utsatt för ett övergrepp. Precis så gick det till i det här fallet.

Jag vet att könsstympningsproblematiken inte är lätt att attackera. Folk blir med rätta upprörda om myndigheterna inte gör något. Men det här tillvägagångssättet!?! Fanns det verkligen inte någon vuxen, i skolan eller på fritids, som hade eller kunde skapa så pass god kontakt med flickan att de kunde ta reda på om ett övergrepp skett utan att binda fast henne i gynstol? FN:s barnkonvention, någon?

Den här tvångsmetoden liknar Nyamko Sabunis grundlagsvidriga* lilla förslag från förra året. Som tur var stoppades det. Men tydligen inte socialtjänsten i Uppsala.

*
Enligt Regeringsformen 2:6: “Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp.” En gynekologisk undersökning är definitivt ett kroppsligt ingrepp som skyddas av RF 2:6.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: