söndag, juni 13, 2010

Jag vill bo i Stars Hollow

Stars Hollow är en gullig småstad i TV-serien Gilmore Girls där alla känner alltid och alltid har tid att stanna och prata en stund. Luke´s Diner är den självklara mötesplatsen. The Town Committe ordnar festivaler ständigt och jämt, oavsett om det finns nån anledning eller ej. Där finns grannar som dyker in och tar mat i kylen, somnar på soffan eller ställer till med en överraskningsfest när man kommer hem. Alla möts på Luke´s Diner, fikar och munhuggs, och ingen kan gå olycklig mer än en kvart utan att någon lägger märke till det.

Jag tror jag skulle älska att bo där. Med en Luke som kommer och lagar allt jag har sönder. Och utanpå allt Carole Kings ljuva sångröst som ackompanjerar allting. Eller kanske inte det där sista förresten...

Men fasen, vad många på nätet som skriver att Stars Hollow är deras drömstad, dit de skulle flytta direkt om den bara fanns i verkligheten! Samtidigt som många Stockholmare har flyttat hit för att slippa ifrån en inskränkt bykänsla, så kan de ibland känna sig ensamma och anonyma i storstan och ibland längta tillbaka till gemenskapen i en mindre stad där folk lägger sig i och bryr sig om. På gott och ont.Samtidigt går utvecklingen i rakt motsatt riktning. Rinkeby håller på att kvalificera sig som internationellt krisområde à la South Bronx, les banlieus eller sydliga favelor. Helena med fina bloggen Politik och poesi skriver:

"Jag är rasande på de ungdomar (unga män, misstänker jag) som låter sin aggression och frustration gå ut över, i första hand hjälppersonal, i andra hand hela sitt eget område. Som den vintern när idioterna stoppade tunnelbanan..."

Ja, det var deras egna morsor som fick gå hem i kylan. Men Helena är inte så dum att hon nöjer sig med att skälla på de unga hopplösa männen. Hon analyserar också varför det blivit så här:
Att bli en accepterad del av Sverige är mycket svårt. De flesta tycks tro att upplopp är typiska för Rinkeby. Istället var det så att vi klarade oss ovanligt länge.

"På 90-talet tillfrågades jag ofta av utländska studiebesökare och journalister om hur den relativa stabiliteten i Rinkeby skulle förklaras. Jag kunde bara spekulera i svar som...
- en liten by med stark social kontroll på gott och ont
- gemensamma traditioner som karneval och festival
- starka föreningar, blomstrande kulturliv
- närvarande och synliga politiker och byråkrater
- skolor där barnen blev välkomna och sedda

Det var denna goda tradition som fick rinkebyborna att gå på stadsdelsnämndens möte och försvara poesitävlingar, bokmässa och festival mot borgerliga nedskärningar. Det var den som fick upprörda mödrar att tåga till förvaltningshuset och kräva möten med ansvariga chefer under en misstänkt pedofilincident. Samma förvaltningshus som nu rivits, men som i vintras ockuperades för att befolkningen behöver träfflokaler och ungdomsbostäder.

Men fattigdom, ständiga besvikelser och utsläckt hopp föder våld. Den lokala makten har flyttat, centrum rustas ned, och arbete och demokrati för alla nådde inte ända hit. De rinkebybor som är utless på att alltid komma i sista hand känner vrede mot dem som kravallar, dem som ser till att tunnelbanan stoppas och bevakningen förstärks. Detta var just det sista som behövdes."

Hon är bra hon, Helena, och poetisk! Där hoppet slocknat, där tänds bensinen. Den som betraktas som sista klassens medborgare blir ingen vidare medmänniska.

Ska vi skapa starkare civila samhällen med gemenskap och medborgaranda behöver vi fler mötesplatser, inte bara köpcentrum. Det är egentlige inte så svårt eller dyrt. Det behövs inga stora byggen som kulturhus eller liknande. Titta bara på alla ödsliga gräsmattor mellan husen från 50-70-talet. Då, innan markpriser och byggherrars agenda gick före stadsplanerares visioner och gjorde det omöjligt, hade kommunen bra tankar om gröna oaser och lekparker i bostadsområdena. Tyvärr står de där lekplatserna och gräsmattorna ofta tomma nu, medan folk grillar på den egna balkongen, solar på gymet, eller stuvar in ungarna i bilen och kör dem till fotbollsträningen på andra sidan stan. Samtidigt som de säger att de väljer bostad efter tillgången på attraktiva mötesplatser...

Hm...

Hur fasen skapar man Stars Hollow-känsla i ett samhälle där folk knappt vågar gå fram till en 80-årig tant som ligger med bruten lårbenshals i rullltrappan? Ja, det finns förstås ingen patentlösning, men man måste börja nånstans.

Här är några idéer:
  • Bygg om de gamla lekparkerna i bostadsområdena som ofta står slitna och tomma, till mötsplatser för spontanidrott även för vuxna. Varför slutar man gå till parken så fort ungana börjat skolan? Tänk om man kunde skapa fler anledningar för områdets vuxna att hänga där? Kanske en bouleplan för pensionärerna och en basketkorg för killgänget i 25-årsåldern?
  • Få fastighetsägarna att upplåta en del av gräsytorna mellan höghusen i t ex Hagalund och Huvudsta till odlingslotter där grannar kan odla, träffas och skapa mer social kontroll o trygghet.
  • Lokaler i bostadsområden kan liva upp ett helt område om de hyrs ut, kanske litet subventionerat, till rätt affärsidkare. Som det är nu står de ofta tomma bara för att bostadsföretaget har som policy att hyra ut enbart till marknadsmässiga hyror. Kanske skulle de tjäna i minskad skadegörelse och ökad gemenskap om de hyrde ut billigt till en trevligt café- eller en närbutiksägare?
  • En plaskdamm, en anslagstavla, en schysst grillplats i en berså, några bänkar i en cirkel kan göra underverk åt en avsomnat eller otryggt bostadsområde.
  • Idag träffas föräldrar i Frösunda på Thelins Café. Inget ont i det, men är det inte läge för en öppen förskola där snart? I Solna Centrum har den "orange bassängen", en minimal lekyta för de minsta blivit en samlingspunkt mitt i tingel-tangel-centrumet. På kvällarna sitter ungdomarna där. Jättebra, men komplettera gärna med liknande träffpunkter i övriga Solna, och ställ för tusan ut litet fler bänkar så pensionärerna och andra som inte har råd att sörpla latte varje dag också har nånstans att träffas.

Var ska vi medelålders träffas när vi tröttnar på att shoppa, hänga på krogen eller Facebook? Ja, jag tror vi behöver leka litet mer som jag skrev tidigare. Kanske lekplatser för vuxna kan utgöras av streetbasketplaner, upprustade småfotbollsplaner med litet begagnat plastgräs på? Eller små närbibliotek i någon av bostadsområdets alla tomma botteplanslokaler? Där det också kunde vara lätt att boka för 50-årsfesten, eller en gemensam Mors Dags-fest för alla som har morsan eller barnen i en annan stad eller i en helt annan del av världen? Skicka hit Kirk eller Taylor från Stars Hollow, så organiserar de!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , och annat intressant

10 kommentarer:

Unknown sa...

Ordgaller

Gäst hos vädereleken

christer sa...

Allt (nästan) det som du så vackert beskriver finns (fanns) redan i Hagalundsparken innan "dumheten" tog över ordförandeklubborna!

Helena Duroj sa...

tackar!
och goda stadsidéer har du
/ hd

Malin sa...

Jag hoppas så innerligt att du blir Solnas nästa kommunalråd - för jag vill också bo i ett Stars Hallow och du är Solnas motsvarighet till Taylor och Kirk!

Maryam sa...

Haha! Ja, faktiskt, Taylor och Kirk i ett. Men lite Luke också. För du har en jäkligt fin kaffemaskin.

capello sa...

Hej, men i den LILLA stade blir det nog för mycket social kontroll för min smak, men gärna många fler mötesplatser, bra idé. Kan kanske bli magi a la Thåström, se min blogg :-)..
ciao

Anonym sa...

Det är ju såna där Taylor-typer man behöver. Människor som brinner för sin stadsdel och som har mandat att ordna festivaler i tid och otid. Mötesplatser med regelbundna möten-ingen dum idé. Där man diskuterar stadsdelsspecifika frågor. Plus visar bio lite då och då. Befria din Taylor i dig.

Johanna Graf sa...

Taylor, tja jo en sådan typ behövs ju i varje stad, men kanske i litet mindre doser. Och Kirk, ja han är ju en mångsysslare av rang, så varför inte? Fast jag vill nog helst ha en diner och vara Luke. Fast då kan jag ju inte gifta mig med honom, hm... Nu blev det svårt! Men Sookie då?! Nä, jag kan ju inte laga mat.

Anonym sa...

Mötesplats för medelålders?


Öppna Solna Krog igen! Genast!

Det var, förutom en mötesplats för medelålders, en utmärkt brygga över generationer. Dessutom bjöd dom på shots rätt ofta. Me like...

Silverriksdalers sa...

Här är ytterligare några idéer.

Sluta att stödja de sju
riksdagspartierna, sju nyanser av rött.

Rösta på Sverigedemokraterna.

Skicka alla bråkmakare i Rinkeby till Göran Perssons herrgård i Sörmland. Persson kan säkert visa sin solidaritet med dessa samhällets olycksbarn som begår brott. Göran Persson med flera beslutade att ta emot dessa galningar med åsikter från medeltiden. Nu är det dags att Persson visar framfötterna i arbetet för det nya spännande och mångkulturella Sverige. Har man tagit fan i båten får man ro honom i land.

Gå ur EU.

Stödj Israel i deras kamp mot extrema muslimer.

Sverige har blivit uthängd i internationella tidningar för att muslimska "flyktingar" i Malmö förföljer de judar som bott därnere i generationer. Vidrigt att se att endast Sverigedemokraterna protesterar mot muslimsk antisemitism. Skicka dessa islamistiska extremister till Mona Sahlin i Nacka. Hon älskar muslimer och vill säkert visa sin solidaritet i praktisk handling. Sahlin kan säkert övertyga dessa vilseledda muslimer om att inte förfölja judar och etniska svenskar nere i Malmö.

Avskaffa mängdrabatten för brott.

SD 2010

P.S. Jag gillar varken Moderaterna eller socialdemokraterna men det är kul att se att ni inte längre är största parti. Hur känns det att se Moderaterna som största parti i mätningarna? Nu ligger ni sossar runt 30 %, färdriktning 15-20 %. Fascinerande att se det tidigare maktpartiet under 80 år förvandlas till ett parti på dekis. Ett stort tack för att ni valde Mona Sahlin till partiledare. Hoppas ni gör som Nordkorea och utnämner henne till partiledare på livstid. Den kvinnan är Sverigedemokraternas bästa valarbetare...