tisdag, juni 08, 2010

Välkommen till Solna, SlösO!

UPPDATERAD!
Timbro är roliga. Eller, de har iallafall en rolig PR-byrå. Nu har de skapat en hemsida som heter SlösO - Slöseriombudsmannen. Där ombeds folk skicka in exempel på kommunalt slöseri, allt i det goda syftet att sätta blåslampa på kommuner som slösar med skattebtalarnas pengar på onödiga saker. Det är ju väldigt lovvärt, för precis som den gamle socialdemokraten Gustav Möller som de citerar på hemsidan sa, så är Varje bortslösad skattekrona en stöld från folket.

Nu är ju inte de som tagit initiativet till vare sig Timbro eller Skattebetalarnas förening de som förlorat mest på denna regeringens skattesänkningar. Och jag tror att det är slöseri att spara på de svagaste barnens extra stöd i skolan till exempel. Eller att, som i Solna, missköta underhållet av skolor och idrottsanläggningar så att resultatet blir ren kapitalförstöring.

Men det är knappast sådant slöseri SlösO säter blåslampan på. Ofta är det sportanläggningar som de inte tycker kommunerna ska lägga pengar på. En simhall och en handbollsarena i Lund och kongress-och konsertarenan i Uppsala kritiseras, liksom en bandyarena i Vänersborg, som får 4,5 av 5 möjliga SlösO-poäng. Hur många straffpoäng konsertarenan i Solna skulle rendera talar de tyst om, trots att det var över två månader sedan jag testade att anmäla detta kommunala slöseri.

UPPDATERAD! Inte heller SvD:s ledarredaktion verkar se det de har närmast in på knuten. De uppmärksammar SlösO:s alla hatobjekt till arenor som samlats i en Timbro-rapport med sju varnande exempel. Men - som av en händelse - är Solnas gigantiska konsertarena inte med här heller ... Konstigt?! Annars hade deras ord passat som hand i handsken i ett litet råd på vägen till pojkarna som leker med Solnabornas pengar:

"Så om du är kommunalpolitiker och funderar på att lägga femtio eller hundra miljoner på en splitter ny arena.

1) Det kommer att bli dyrare än vad du tror. Mycket dyrare.

2) Hur många miljoner är det värt att "sätta kommunen på kartan". Egentligen?

3) Visst är det kul att klippa band. Men var det verkligen det här du blev vald för?

Eller var det för att tillvarata kommunmedborgarnas intressen. Verkar det då vettigt att bygga en arena dimensionerad för ett volleyboll-VM eller en delfinal i schlagerfestivalen 2015?

Kanske går det att hyra in sig i någon av grannkommunernas arenor? De lär bli glada över att få hjälp att fylla igen hålen och du behöver inte oroa dig för budgeten.

Tänk på saken."


Missförstå mig rätt, jag tycker, precis som SlösO, att skrytbyggen gärna får uppföras, bara inte skattebetalarnas pengar används till det. Men Solnas fall används en kvarts miljard av Solnabornas pengar till en konsertarena. Kommunal kärnverksamhet? Knappast!

Men en eloge ska SlösO iallafall ha, för att de håller med om att socialdemokraten Ilija Batljan räddat en ruggig massa pengar åt skattebetalarna i Stockholms län.

Ilija Batljan är som bekant S-kandidat till posten som finanslandstingståd i Stockholm. Och när han gjorde entré i landstingshusets korridorer blev det full fart. Batljan, nationalekonom och filosofie doktor, satte sig snabbt in i planerna på en ombyggnad av Karolinska sjukhuset. Han körde siffror i Excel och kom fram till att upphandlingen var en ”privat blåsning av det offentliga”. En mediestorm följde, M försökte stå pall, men fick till slut order från högsta ort (M-bunkern) att vika sig för Batljans krav.

Resultatet? 7-9 miljarder kronor sparas.

Även Peter Andersson bloggar om det här. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Hardy sa...

Tack för ett jättebra inlägg. Jag hade verkligen velat läsa detta tidigare, men hittade det först nu, veckan efter valet 2010. Å ena sidan är kommunalpolitik något som borde angå alla medborgare eftersom de flesta har med sin kommun att göra. Å andra sidan är det alltför vanligt att kommunpolitiker beter sig just som i de exempel som du ger i din text. I Uppsala har vi för närvarande likartade problem som det du beskriver från Solna. Fast hos oss har de allra dyraste skrytbyggena redan blivit genomförda. Två stora glashus mitt i staden. När det ena av dessa två, ett konserthus, var färdigt och valet 2006 genomfört så föreföll den nyvalda alliansen medveten om att väljarna varit kritiska. Ett maktskifte hade just ägt rum. Inför valet 2010 har det dock visat sig att det politiska minnet är alltid mycket kort. I år är det en ishockeyhall som ska byggas. Inför valet 2010 fick jag veta att jag kan inte rösta EMOT själva ishallen, utan den blå majoriteten vill ha en ishall på en viss plats medan det rödgröna oppositionslaget vill ha en likadan hall, fast nån annanstans.

Detta dilemma frammanar hos mig en uppgiven känsla av att kommunpolitiker åtminstone i Uppsala endast är ute efter att bygga pyramider över sig själva. Kommunal kärnverksamhet är man inte lika mån om. Nu har jag personligen inte röstat på SD, men om utvecklingen fortsätter på det här viset kan jag mycket väl komma att rösta blankt i framtiden vilket naturligtvis lämnar fältet fritt för missnöjespartier.

För övrigt önskar jag att man snart ändrar vår politiska konstitution så att vi får skilda valdagar för riksdagsval och kommunalval. Kommunalvalen är alldeles för viktiga för att få hamna i slagskugga bakom riksdagsvalet. Alternativet är nog att man monterar ner det kommunala självbestämmandet, så behöver ingen rösta i kommunalvalen. Men med nuvarande organisation så skulle skilda valdagar vara mycket bättre. Kommunerna är än så länge viktiga.