tisdag, juni 22, 2010

La la la Bingo, bingo, bingo!


Jag kämpar mellan lusten att skriva nåt roligt om katterna eller nåt tråkigt om det som hände på kommunfullmäktige igår. Jag vill verkligen inte vara negativ och när jag skriver om politik så vill jag att det ska handla om de verkliga skillnaderna i idéer och ideologi. Jag HAR skrivit massor om det, så den som vill vet vad det egentligen är för skillnad mellan partierna kan klicka HÄR eller HÄR eller HÄR. Men nu ska det handla om nåt tråkigt, så den som vill läsa om katterna får vänta till en annan dag.

För samtidigt får det ju inte bli så att man låter bli att skriva om saker som verkligen borde komma till allmänhetens kännedom, bara för att det kan låta kritiskt och trist.

Så här är det: Solnas skattebetalare har gått in med nära en kvarts miljard kronor i de bolag som ska bygga, äga och driva Swedbank Arena. Men när media avslöjar att kommunens högste tjänsteman, stadsdirektören, fått 800 000 kronor av arenabolagen för att ro detta avtal i land, med moderatledningens vetskap och tysta godkännande, så skyller dess högsta politiker på glömska och vägrar ta ansvar.

Idag är det bolagsstämma i Arenabolagen. Då kommer nästa stadsdirektör att väljas in som styrelserepresentant från Solna. Och kommunens stämmoombud har fått i uppgift från (M)ajoriteten att ge den gamla styrelsen ansvarsfrihet. Japp, ni läste rätt. Samma styrelse som utreds för muta och bestickning av chefsåklagaren.

Efter massiv kritik från revisorerna förra veckan sade stadsdirektören upp sig med omedelbar verkan, men kommunens högste politiker vägrar gå in och ta ansvar för det vidare arbetet. Nu skickas istället en ny, tillförordnad stadsdirektör in i styrelserna som ska bygga, äga och driva detta gigantiska riskprojekt.

Och när det idag hålls bolagsstämma i Arenabolagen röstar Solnas moderatstyrda majoritet för att ge ansvarsfrihet åt de bolagsmän som är föremål för en brottsutredning, misstänkta för muta och bestickning.Det är helt sanslöst. Hur kan man låta en styrelse få ansvarsfrihet där några ledamöter sitter nere i Båstad och gör upp om att betala ordföranden under täcket för att jobba som lobbyist och "öppna dörrar" som bl a ska få Solna att gå in som delägare? Och där resten av styrelsen inte säger sig veta om nånting?

Vi kan inte ha en ansvarig politiker som duckar när de hårda puckarna börjar vina, skyller på tjänstemännen och själv inte säger sig ha en aning om vad som beslutats.
Vad var det C H Hermansson sade; "Nån jävla ordning får det vara!".

Om de som sitter i kommunfullmäktige ska kunna leva upp till kommunallagen och verka för öppenhet och insyn i bolagen, måste vi ha en representant i styrelsen som sitter i kommunfullmäktige, som det går att utkräva ansvar av. Och hur ska vi som sitter i Kommunstyrelsen annars kunna utöva vår lagbundna uppsiktsplikt över bolagen?

Jag tror dessutom att risken är mindre att glömma bort vad man informerats om och godkänt om man sitter på protokollförda sammanträden än om det sker under tennisveckan i Båstad.

Nu riskerar Solnaborna sitta med en kvarnsten runt halsen när deras skattepengar rullar i det här riskprojektet, och moderatledaren duckar från ansvar, ger godkänt åt de mutmisstänkta och skickar in en tjänsteman i getingboet istället för att gå in och tan ansvar och göra jobbet. Samma moderatledare som i förra valet lät sig fotas på en affisch med texten "Att lita på".

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Jag bor i och för sig långt ifrån Fjollträsk men det sker likartade saker över i stort sett hela landet idag. Mycket bra att du skriver om detta eftersom korruptionen riskerar att sänka landet! Visst var det CH som sa citatet men han gjorde också ett väldigt bra jobb genom att verkligen granska näringslivet och ge ut böcker som beskrev ägarförhållanden och affärsmetoder. På så sätt kunde vanliga arbetare få åtminståne en liten inblick. Detta är något som saknas enormt mycket inom arbetarrörelsen idag. Det finns ett stort hål att fylla där. Egentligen är vi tillbaka på ruta noll. Det är oftast mycket intressant att läsa vad du skriver även om jag som sagt inte är ifrån trakten!