lördag, juni 19, 2010

...och häcken växte kämpahög


I veckan blev jag uppringd av DN som frågade vad jag tyckte om avspärrningarna i Hagaparken. Ni vet, staketet och de andra säkerhetsåtgärderna som byggts för att kronprinsessan ska flytta dit. Jag sa som det var, att varken jag eller nån ur majoriteten fått tycka nånting alls. Vi bara ställdes inför fullbordat faktum av SÄPO som skyller staket, häck, kameror och avspärrningar av både den häftiga gamla slottsruinen och bryggan mot Brunnsviken på "hot mot rikets säkerhet". Det har inte ens gått att diskutera, eftersom man inte får några förklaringar. "Skälen kan vi inte gå in på", typ.

(M)ajoriteten i Solna stadshus är obekymrade. De tycker bara att det blir jättefint med "bättre skötsel av parken". Jag har aldrig upplevt Hagaparken som vanskött? Det är en s k Engelsk park, som ska vara vildvuxen och smälta in i naturen. Då känns det inte helt naturligt med en kämpahögt växande idegranshäck som skulle passa bättre på en begravningsplats.

Eller, nej, de passar inte där heller! Begravningsplatser skulle bli bra mycket trevligare om de också fick karaktören av engelska parker!

Hur den 2,5 meter breda grusvägen längs vattenlinjen passar in i parklandskapet återstår det också att förklara. Visst, det är jättebra att man dränerar gångstigar längs vattnet så de inte blir översvämmade på våren och så, men 2,5 meter grusväg?? Ger mer associationer till körväg för patrullerande vaktbolag tycker jag.

Och varför slotttsruinen plötsligt är ett säkerhetshot, när kullen vid Haga Norra är oändligt mycket högre belägen och ger full möjlighet att stå och kasta raketer ifrån, det begriper jag bara inte. Jag är övertygad om att galningar och terrorister bara blir MER triggade av stegrade säkerhetsåtgärder.

Men visst måste familjen ha ett staket runt slottet. Vi lever ju tyvärr inte längre på den tid när Hagasessorna lekte i Hagaparken. Och jo, jag tycker faktiskt att det är roligt att skottet blir bebott. Men varför är sträckningen så konstig? På vissa ställen går det väldigt nära Haga slott, på andra tar det en stor lov och omgärdar ett mycket större område. Kanske det finns svar på de här frågorna, men som sagt, varken folket eller vi folkvalda har fått vara med och diskutera och förstå.
Därför känns det som en tämligen ironisk gest att pryda omslaget till måndagens fullmäktigehandlingar med den här bilden. Titta noga, för den här vyn är snart ett minne blott!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant

4 kommentarer:

Anonym sa...

Johanna har som vanligt dålig koll.
Just den vyn, från vattnet nord-ost mot Gustav III paviljong kommer inte att påverkas. Paviljongen och ekotemplet hamnar utanför stängslet.
Jag som löper, promenerar och cyklar i parken nästan varje dag kan konstatera att nästan ingen värdefull "rekretationsyta" ligger inom stängslet. Grus/asfaltsvägen framför det faktiskt ganska fula "slottet" är inte supercharmig. Häckarna är placerade så att andra siktlinjer än rakt mot slottet inte påverkas så mycket.
Visst är det ett ingrepp, men som vanligt saknar Johannas kritik proportioner.
Magnus Nilsson (m)

Johanna Graf sa...

Sorry Magnus, fel slott, men kul att du framträdermed namn idag! Grundkritiken kvarstår dock, det r asfult med en idegranshäck i en engelsk park, avspärrningarna är dels obegripliga dels provocerande och folket eller deras representanter har inte inbegripits i diskussionerna, vilket skapar brist på tillit och i längden ett hårdare samhälle. Du får gärna bemöta sakfrågan också!

Mats H sa...

Jag förstår fortfarande inte vad de ska med stort slott till.
En lägenhet kunde väl vara tillräckligt för de nygifta paret?
Eller om man ska vara generös, ett radhus....
Har inte Victorias pappa sett till att hon bosparar?

Mats H sa...

Förresten kan jag passa på att tipsa om vår låt "Victoria" som ligger på http://www.myspace.com/rootrepublic
där finns också mer av vår musik.
Går bra att ladda ned och sprida om man vill!