lördag, januari 09, 2010

Granar, sopbovar och riktiga gangsters

Riktiga bovar klär sig i mjukisbyxor. Det berättar kostymören från filmen Snabba Cash i radion. Det gäller nog för fler än Original Gangsters, med tanke på alla människor man ser som beträder brottets bana i dessa dagar.

Jag tänker på granarna. Det är nämligen ett brott att slänga ut granen på gatan. I DN finns en förnumstig faktaruta som instruerar oss att slänga dem i grovsoprummet om vi bor i flerfamiljshus. Vilket jävla grovsoprum?! utropar många av vännerna. Hyresvärdar och bostadsrättsföreningar har haft en tendens att rationalisera bort grovsoprummen på senare år. Återstår att ta bilen till återvinningsstationen. Vilken jävla bil?!? ropar vännerna nu. Och snart kan de också tillägga, åtminstone om de bor i Solna - vilken återvinningsstation?!? Inom kort kommer vi inte ha nån återvinningsstation vare sig i Solna eller Sumpan. Nuvarande plats ska bebyggas, och de båda städerna kan inte komma överens om ett ställe att flytta den till, så den läggs helt sonika ner. Folk får väl åka till Hagbytippen, inte vårt problem. Själv har jag turen att ha, om inte egen så iallafall tillgång till bil när jag behöver, och då åker jag till Bromma returstation. Den ligger 2 km hemifrån, är stor, fräsch och har hjälpsam personal. Men snart är det slut med det, för Stockholmarna har tröttnat på att pröjsa för andra kommuninvånares sopor, så de ska införa legkrav. Solnabo? Nänä, du får åka två mil åt andra hållet!

Helt sjukt, men ett värre problem är att så många är unga, nyinflyttade som varken behöver eller har råd med egen bil. Har de tur så finns en bilburen mamma och pappa i närheten och kan skjutsa granen och andra grovsopor till returstationen, men annars gäller a) riva IKEA-kartongerna i småbitar och trycka ner dem i vanliga soporna. Lagra allt skräp i vindsförrådet, c) dumpa skiten nånstans när ingen ser. Som med julgranarna.

Ett litet ljus i mörkret just i fallet med granarna, är att välgörenhetsorganisationen Lions samlar in granar i Solna idag och imorgon kl 12 - 16. Det är till och med så att om man släpar granen till busstorget så får man en gratiskorv på Korv-Ingvar!

Det ni, snacka om incitament. Nu behöver vi bara hitta en permanent lösning på problemet med övriga grovsopor under årets övriga 363 dagar också...

En idé är den som den unga socialdemokraten och studenten Ann-Sofie Nelstrand boende i Frösunda (utan grovsoprum) skrev i en motion till Solna kommunfullmäktige. Hon föreslår mobila grovsopstationer i from av lastbilar som åker runt i bostadsområdena och samlar in grovsopor. Det vore ett enkelt sätt att även ge människor utan bil, kontakter eller pengar chansen att vara miljövänliga.

Den moderatstyrda majoriteten har precis svarat på Ann-Sofies förslag. Så här skriver de: "Nuvarande entreprenadavtal med SITA Sverige AB medger i och för sig det insamlingssystem för grovsopor som motionären aktualiserar. Dock måste den kostnad som är förknippad med en ändring av systemet för insamling av grovsopor klarläggas och sedan på lämpligt sätt och med beaktande av självkostnadsprincipen fördelas på renhållningskollektivet vid utformningen av renhållningstaxan. "
Jag är inte säker, men jagTROR det betyder: "Visst skulle vi kunna hjälpa folk utan bil med hämtning av grovsopor, men det kostar och då måste det slås ut på alla kunder. Med andra ord: Varför ska folk med bil vara solidariska med de som inte har körkort eller råd med egen bil och få sin soptaxa höjd med två öre?

Ja ni, varför ska man vara solidarisk i dagens Sverige?

6 kommentarer:

Spiff sa...

Är det fem minuter till miljöstationen vid Bromma flygplats eller? Samköra med alla grannar för miljön? Kanske en halvtimme och motion om man går med granen istället...
Ingenting är omöjligt som Gunde sa.

Eller varför inte köpa en liten gran som var så populär i Stockholm i år?

Johan Westerholm sa...

Johanna

Lysande! En av dina bästa. Och idag är jag gangster, har mjukisbrallor på mig eftersom resten ligger i tvätten.

Mvh

Johan

Johanna Graf sa...

Taxlar ödmjukast Johan. Och Spiff, missförstod du mig eller jag dig? För att förtydliga: Vi kommer inte att få slänga saker på stationen i Bromma längre. De inför boendekort snart. Vi kommer få åka till Täby eller längre. Och samåka, ja det funkar ju om man bara har en eller två prylar var att slänga, men bilar blir ju snabbt fullastade.

Jonas sa...

Är jag ofantligt naiv när jag, ur ett medborgarperspektiv, inte ser några hinder för att Stockholms kommunala tjänstemän kan slå en signal till sina kollegor och säga:

- Du, vi har en massa Solnabor som kommer och slänger grejer på våran återvinningsstation i Bromma. Det kostar en massa pengar för oss. Kan vi komma överens om att fakturera er för den merkostnaden? Annars måste vi stänga stationen för dem och de måste åka någon annanstans...

(Om tjänstemännen i Solna nu passar telefonen och samtalet likväl inte kommer så kanske de kan lyfta luren och slå numret själva?)

Spiff sa...

Hej Johanna! Tänkte just på det som Jonas skrev om samarbete.
Sen kan man som vi gör, hyra en container som alla delar på våren till trädgårdavfallet!
Samt hyra ett släp (ca 190Kr för tre timmar på macken) och köra gemensamt?

Moster Måne sa...

Men visst är det lite märkligt att ingen undrar över hur man FÅR HEM granen, IKEA-soffan, TV'n och kylskåpet... ? Ingen som kräver att den med bil & körkort ska vara solidarisk med billösa grannen i det fallet också? ;-)