tisdag, januari 19, 2010

Det gör ont när fakta sparkar

Låt oss nu inte prata siffror, skriver regeringens lydorgan Svenska Dagbladet. Nej, varför ska vi det, när det är valår och allt, gud så tråkigt.

Ungefär som när alkoholisten en kvart innan stängningsdags hojtar åt alla andra runt bordet att de är tråkiga när de påpekar att det är en dag i morgon också.

- Kan vi inte prata om nåt annat, skriver P J Anders Linder (som var PR-general på Timbro och Svenskt Näringsliv inan han blev hovreporter på svenskan), som hur vi får fler entreprenöööörer?

Jag förstår varför. För siffrorna är verkligen tråkiga. För regeringen.
  • Sedan regeringen tillträdde har antalet arbetslösa blivit 100 000 fler, sysselsättningen minskar och socialbidragen växer. (SCB)
  • Om man räknar som moderaterna själva gjorde i valrörelsen – och det ska man - så befinner sig nu 70 000 personer fler i det berömda "utanförskapet" än vid förra valet. (RUT)
  • Ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland den högsta i Europa. Trots detta så finns det nu färre utbildningsplatser än vid regeringsskiftet. (Eurostat)
  • Sjukskrivningarna minskade enligt försäkringskassan mer under (S)-regeringens sista tre år än under den borgerliga regeringens första tre år.
  • Utbetalningarna av socialbidrag beräknas – av regeringen - öka med 50 procent mellan 2006 och 2011.
  • Barnfattigdomen beräknas under mandatperiod öka med närmare 50 procent. (RUT)
  • En halv miljon människor har trängts ut ur a-kassan.
  • Den passiva arbetsmarknadspolitiken växer. Nu befinner sig över 100 000 personer i så kallade ”jobbgarantier” – där endast en av fem får aktivt stöd.
  • Tre av fyra platser inom den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen har avskaffats sedan regeringen tillträdde.
  • År 2006 hade Sverige överskott om 70 miljarder kronor. I år beräknas underskotten uppgå till närmare 100 miljarder kronor.
- Amen herregud så tråkigt, ska vi börja slå varandra i huvudet med siffror nu när det är valår? skriver P J Anders Linder, uppbragt. Borde vi inte hellre prata om vilken politik som skapar fler jobb?

Problemet är bara att det var just detta som VAR regeringen Reinfeldts politik för jobb! Om han har någon NY jobbpolitik som faktiskt fungerar skulle det vara jätteintressant att höra honom prata om den!

Lustigt nog skriver Peter Andersson idag om hur det inte heller hos Timbro går att skönja någon trovärdig politik för företagande och jobb.

6 kommentarer:

Spiff sa...

Vilket tröttsamt gnäll!

Trodde faktisk att du hade en något smartare hållning till partiet och dess ideologiska politruker.

Bara ett par iakttagelser...

Vi har just börjat resa oss ur den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet, och du försöker jämföra dagens siffror med de 2006, mitt i en fantastisk högkonjunktur... Hur tänker du då?

Jag citerar SCB...

"Diagrammet visar hur stor andel av arbetskraften mellan 15-74 år som är arbetslös. Mellan 2005 och 2008 tenderade arbetslösheten att minska. I och med finanskrisen och den efterföljande lågkonjunkturen har dock arbetslösheten börjat stiga igen.

Tidigare redovisades arbetslösheten i Sverige på ett sätt som gjorde det svårt att jämföra den med andra länder. SCB hade i uppdrag att redovisa arbetslösa inom åldersgruppen 16-64 år, medan man i många andra länder istället tittade på gruppen 15-74 år. En annan skillnad var att man i Sverige valde att inte definiera studerande som aktivt sökte, och var beredda, att ta ett arbete som arbetslösa. Detta gör man i många andra länder. Denna grupp är relativt stor och båda dessa skäl gjorde att arbetslöshetssiffrorna inte var jämförbara med många andra länder. I maj 2007 fick SCB nya direktiv från regeringen och sedan oktober samma år definierar och redovisar SCB arbetsösheten enligt internationell standard."

Jag noterar b.la. att arbetslösheten idag (Nov 2009), mitt i den värsta krisen..(Ja du vet...), är lägre än under stora delar av 2005, vilket var en väldigt stabil och ekonomiskt blomstrande period...

OM och när skärpta upplysta "unga" (nåja..) politiker började tala klarspråk och samarbeta utanför partipiskans räckvidd och utan sina ideologiska skygglappar, först då kanske Sverige på allvar skulle kunna ta itu med de interna problem som hämmar oss i internationell jämförelse och konkurrenskraft.
Skolan/utbildning, infrastruktur, villkor för företagen och företagarna, bostäder, sjukskrivningar och förtidspensioneringar, en bra vård för alla, försvarssamarbete, kris och u-hjälp och kanske den värsta hemskon, världens högsta skatter...

Det är inte klädsamt att bara ösa ur sig galla och skylla allt på andra! Socialdemokratin har haft makten i mer än 80% de senaste 100 åren, och är därför i betydligt högre grad (inte allt) än andra partier, ansvariga för det samhälle vi har idag.

Så lite ödmjukhet vore på sin plats.

Jag har talat/S

Marcus , Likvid Vänster sa...

Jag gillar liknelsen med en alkolist innan stängningsdags.

Klarsynt blogginlägg som på ett lättöverskådligt sätt presenterar fakta man ibland inte ser i mediebruset trots att de ligger helt öppna framför ögonen.

Nils sa...

"Tre av fyra platser inom den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen har avskaffats sedan regeringen tillträdde."

Tjaa, så går det kanske när vissa regeringar försöker göra alla och allt till "högskole utbildade" istället för det naturliga med lärlingsjobb!

Mycket snömos här...

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Hoppas du Johanna har en chans på en ministerpost om rätt sida vinner valet! Du är bra!!!

Albin sa...

Oavsett det du räknar upp tänker jag verkligen inte rösta på er socialdemokrater som vill förstöra allt som har med näringsliv och välfärd att göra. Gud bevare mig väl om ni kommer till regeringsmakten stackars svenska folket.

Anonym sa...

Makalöst att socialisten i sitt inlägg inte med EN ENDA STAVELSE lyckas skriva att vi har en GLOBAL KRIS som bland annat är resultatet av socialistiska tankar hos den dåvarande Clinton-administrationen, gällande lån och principer för desamma.

Vidare förbigår socialisten att det har blivit FLER jobb än när socialisterna var vid makten.

Trovärdigheten för Solnas socialistiska opposition är noll och därunder.