torsdag, augusti 14, 2008

Oförsäkrad och sjuk göre sig icke besvär

Förslaget om att göra Solna stadshus till en ny studentskrapa har mottagits oerhört väl från både höger och vänster. Kul! En som dock inte riktigt klarade av att ge cred var moderata kommunalrådet Salminen här i Solna. Han lutar mer åt att göra om stadshuset till "ett flott hotell som vi kan tjäna pengar på". Den karlen kan verkligen konsten att göra rätt prioriteringar i livet. Not! Solna har under det borgerliga styret sålt ut nästan 3 000 billiga och bra allmännyttiga hyresrätter. Att använda en liten del av försäljningsvinsterna från den katastrofaffären till att återskapa 500 bostäder åt unga människor i vår del av länet vore både klokt och ekonomiskt framgångsrikt. Solna, Stockholm och hela Sverige har ALLT att tjäna på att vi får utbildad kompetens i Sveriges tillväxtregion nummer ett.

Tok-utförsäljningar, FRA-lag, höjd A-kasseavgift och slopad förmögenhetsskatt - här kommer ytterligare ett exempel på borgarnas öka-klyftorna-politik...

Om bara drygt sex veckor öppnar Sveriges första privatfinansierade barnsjukhus, Barnsjukhuset Martina i Stockholm AB. Barnsjukhuset nekar inträde för barn som inte har råd att betala sin vård själva och barn som har olika typer av "kostsamma" sjukdomar blir inte försäkrade och blir på så sätt också exkluderade. Initiativtagarna vill starta fler barnsjukhus i Sverige redan nästa år. På sikt får vi alltså en A-klassvård och en B-klassvård som baseras på barnens ekonomiska situation!

För två veckor sedan startade gruppen "Stoppa överklassbarnvården" som starkt ifrågasätter sjukhus som vill ge barnvård efter föräldrarnas plånbok istället för barnens behov. Kolla gärna in den gruppen för mer information och sprid gärna.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , ,

6 kommentarer:

Unknown sa...

Självklart är det bra att se till att de finns studentbostäder. Ingen skall behöva avstå sin plats på universitetet eller den högskola som den studerande har kommit in på. Men det är samma visa varje år, brist på rum - kris och katastrof. Att det skall vara så svårt att planera för det här. Men det är klart om det är en hel hög med kommuner med olika regim som byts ut med jämna mellanrum så kanske man kan förstå. Men egentligen inte! Ordna en planeringskonferens med berörda högskolor varje vår och höst så kanske den här frågan blir en icke-fråga om tre-fyra år. I Trollhättan så gjordes gamla lasarettet om till bland annat studentbostäder och det gick bra (hör med kommunalrådet Gert-Inge) så det här skall nog också gå bra trots moderatgubbens hotellplaner.

Beträffande utförsäljningen av våra statliga, landstingeliga och kommunala gemensamma företag och allehanda övriga inrättningar så frågar jag mig med vilken rätt görs det här. Gemensamma medel som vi och generationer före oss varit med och byggt upp via skatter och avgifter. Desutom anser jag att ekonomerna räknar åt helvete fel i sina kalkyler och tillräckligt många politiker är alltför pragmatiska och valtaktiska som accepterar det här dårskapet. Ingen långsiktighet kan iaktagas utan bara kortsiktiga vinster byggda på illusioner. Därmed inte sagt att verksamheten oavsett vad den än är skall skötas på något annat sätt än det som ger högsta kvalitet (hur mäts den?) givet de ekonomiska förutsättningar som finns samt den kunskap som finns, kom ihåg: Se upp för dårarna.

Idag finns det ju privata kliniker där man kan förstora brösten och annat. Jag hoppas att jag inte är delaktig att betala dessa sjukvårdskostnader via skattsedeln. Om det nu startas privata sjukhus för barn (som kan betala för sig) som inte har för alldeles komplicerade åkommor (= dyrbara att behandla) så ser jag inte skillnaden mellan dessa typer av verksamheter, tyvärr. Jag har bara den naiva inställningen att det allmänna skall kunna vara det bästa alternativet i alla lägen. Jag passar på att tacka mamma och pappa och alla andra förfäder som bidragit till mina skapligt välmående tänder, mina tandvårdskostnader håller sig hanterbar nivå. Dock, så behöver jag glasögon. Många sköna tusenlappar har jag spenderat för att kunna se bra ut. Ni som inte är glasögonormar ni skulle väl inte ha något emot att solidariskt via skattsedeln finansiera de optiska fel och brister vi har. Optikerna kan fortsatt få vara privata affärsidkare.

Sveriges tillväxtregion nummer ett??? Hur tänker du då? Att väldigt många får sitta i alltmer växande bilköer för att ni inte kan lösa infrastrukturfrågorna på ett vettigt sätt i regionen? Tröst: Ni får ju snart ett stort nytt köpcentrum i Solna att ösa alla tillväxtpengar i.

Anonym sa...

Den borgerliga moderatledda allians & FRA-regeringens dagar är räknade....

766
dagar kvar till valet 2010.

Morfar Lasse sa...

Min teori är att Salminen och hans "trosgelikar" har inte förstått, att de ska sätta invånaren i centrum och inte de kapitalstarka. Med deras profil kommer hela tiden den "vardaglige svensken" i kläm och på undantag.

Sverige lever därför i en stor risktid.Att de hinner förstöra för mycket innan de måste avgå.

Unknown sa...

Grattis

Anonym sa...

"... A-klassvård och en B-klassvård..."

Så du menar alltså att dagens skattefinansierade vård är B-klassvård!... eller?
Vad jag förstår så kommer inte kvaliten på den skattefinansierade vården bli sämre av att köerna minskar, snarare tvärt om. Det enda du förespråkar är att låta barn lida onödigt länge vid sjukdom, men det är väl typiuskt Socialdemokratiskt. Alla ska lida lika mycket!

Anna, Fair and True sa...

Ni har jag gått med i gruppen!