fredag, augusti 15, 2008

Visst talar man tyst om

Solnas moderatstyrda majoritet brukar slå sig för bröstet och tala om hur företagsvänliga de är. Men de talar väldigt tyst om att Solna i rankingen av Sveriges studentstäder ligger i den absoluta bottenligan; ständigt sist eller näst sist!

Det är Sveriges största tidning för studenter - Studentliv - som rankar kommunerna efter hur det funkar med kontakt mellan kommun och studentkårerna, bostäder, sommarjobb och socialbidrag, barnomsorg, kommunikationer, kultur och fritid.

Solnas bottenresultat kommenterades på sin tid av det gamle kommunalrådet Gustâv med att han "prioriterade andra saker än att sitta och dricka kaffe med studentkåren". Middagar med byggherrarna till exempel? Det hade väl i varit bra det med, om de hade diskuterat byggande av billiga hyresrätter. Men det har tyvärr bara byggts 300 hyreslägenheter under borgarnas senaste styre i Solna. Samtidigt har de givit bygglov för 3 000 bostadsrätter. Jättefina bostadsrätter, som studenterna säkert gärna hade köpt, om de haft råd. Men de är så dyra att det är omöjligt, såvida man inte har väldigt rika och generösa föräldrar...

Det var därför jag föreslog att man skulle göra Solna stadshus till en ny studentskrapa och flytta in kommuntjänstemännen i en nedlagd skola. Det skulle göra Solna känt som en framåt och attraktiv studentstad. Men jag har fler förslag. Här är några goda exempel från städer som är lyhörda för studenternas önskemål och som inser värdet av att dra till sig framtidens hjärnkraft.
  • Mötesplatser för studenter.
  • Information om kommunen till blivande och nyanlända studenter

  • Välkomnande till orten, det kan vara allt från välkomsttal till inspark eller festlighet eller guidad tur eller stadsvandring.

  • Dialog med studenterna. (Nej, inte kaffedrickning, utan arbetsgrupper om viktiga frågor som bostäder och kommunikationer eller alkohol- och drogprevention.)

  • Hjälp att etablera kontakter mellan studenter och kommunens näringsliv för t ex praktik, mentorskap, sommarjobb, framtida anställningar m.m.

  • Kommunen kan också profilera sig som framtida arbetsgivare, ordna rekryteringsdagar etc.
  • Studentrabatter på kommunala scener, muséer och fritidsanläggningar.

Andra saker Solnas styrande politiker talar tyst om är en sak som Solnaborna talar desto mer om; bristen på städning av gator och parker. Nästan varje dag får jag mail eller telefonsamtal från Solnabor som reagerat på förslummningen. En del väljer att ta saken i egna händer:

Denna sopsäck med påskriften "Ropen skalla - flera papperskorgar åt alla. Närmaste papperskorg 2 km åt vardera hållet." är utställd på Huvudstagatan.

Nej, nu får jag sluta för idag. Jag är alldeles matt av hunger efter att ha ätit den här "luftiga" rätten till lunch.Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Unknown sa...

Om Solna som studentstad: Tänk inte så dystert. En jämförelse (Stockholm hänger med). För ett antal år sedan i Solna + Stockholm så gick vi på:

1. Karro och Teknis på fredagarna, Stutis och Skogis på lördagarna (de alternerade) Sen fanns Kåren på Holländarg.

2. Vem minns inte Shazam + 100 tals andra dansställen o krogar.

3. Massor med teatrar, museer, konsertlokaler - det finns ett kulturutbud.

4. Tunnelbana.

-------------------

Här finns:

a: inget eget kårhus

b: några dansställen, 3 eller så

c: 1 teater (1 scen, ingen ensamble), 1 biograf, 0 museer

d: ingen tunnelbana.

Lennart Nilsson sa...

mats,
jag antar att det är Göteborg du menar. Det låter som en miljö som befrämjar studiedisciplin.

Anonym sa...

Låter som lämpöigt för Mammamumrik denna dag då snorte flödar och inga smaker framträder. Får mig att fundera över om inte klädnypa skulle fungera som bantning i mitt fall....

Studenter, liksom andra nyinflyttade tror jag gillar välkomstbrev, med kanske en hamduk, eller nått annat. Lite tips om trevliga promenader och di annat, Små välkomsterbjudanden från det lokala näringslivet (kanske en biobiljett o en bjudpopcorn??)

Eller en kopp kaffe på biblioteket. Men att nån märkt, och uppskattat, att man flyttat in är alltid bra. Men särskilt när man är ung och nybörjare på livet som vuxen

Unknown sa...

Nej, Lennart inte Gbg, men det är nära.

Kolla matsedeleln: Vad är Bulgur sallad?

Är det en fisk - havsljus? Fågel då, fiskgjuse, nej den är fridlyst. Vad kan det vara?

Mysko matsedel. Vad blir det på måndag? Kanske kött färs biff med vit sås och potatis mos?

Hälsningar från en ljus hårig man.