måndag, augusti 04, 2008

Snart är det jul

Den uppmuntrande kommentaren brukar alltid vännen P fälla någon av de där sommarkvällarna då livet är som allra vackrast och bäst. Och sedan meddelar glädjedödaren att det från och med nu bara kommer att bli mörkare och kallare för varje dag som går.

Men nu är det ett faktum. Det blir bara värre, det är sant, för det står i Aftonbladet. Tillbaka på jobbet kommer skitvädret och när jag ser killen på bussen med ett jättepaket innehållande den fläkt för 99:- som jag sett El-Giganten göra reklam för hela sommaren, tänker jag "Stackaren, han är en dag för sen. Bara en dag, men vilken skillnad". Dagen innan har rekordvärmen fortfarande legat som ett duntäcke över staden och jag föreställer mig hur hans fru har tjatat i veckor på honom för att han ska släpa sig iväg och köpa den där jävla fläkten. Stackars stackars honom, och stackars stackars alla oss som har slut på semestern. Men det känns trots allt litet bra, elakt bra, att det inte är badväder utanför kontorsfönstret.

En annan sak, som kunde varit tragisk, men som bara blir fin, är att det regnar på N och P, som bett mig viga dem i Hagaparken denna lördag. Utanför Ekotemplet strilar varma droppar mot grönskan medan jag läser "Äktenskapet är instiftat till de enskildas väl och samhällets bestånd. Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra". Det är de obligatoriska orden, som man måste läsa upp vid en borgerlig vigsel. Men jag utvecklar dem litet mer, precis som paret önskat, och läser också Sigrid Renklints vackra dikt "Du".

Du...
Får jag gömma några drömmar hos dej?
Några naiva och vackra
som andra kanske skrattar åt.
Jag vill låta dom bo
längst inne i dej.

Får jag dansa klumpigt
och sjunga falskt för dej
en solig dag
när hjärtat spränger i bröstet?
Se inte till reflexerna,
upplev källan!

Får jag vara i din värme
och långsamt mjukna
när själen blivit lite frostbiten
Håll om mej
tills jag ler igen!

Får jag slösa min kärlek på dej?
Får jag skratta, krama, sjunga, gråta
och dansa av kärlek
utan att du blir rädd?
Jag vill se dej i ögonen
och låta ett leende
berätta att jag älskar dej!

Mina händer skakar litet, men jag klarar det. Och efteråt frågar alla bröllopsgästerna om jag ofta brukar vara vigselförättare och jag tvingas erkänna att det är första (och förmodligen enda*) gången jag kan titulera mig så. Och då ackar de och oooar och säger att "det hade de aldrig kunnat ana, du som var så värdig och säker". Jo pyttsan!

*Den borgerliga majoriteten i min hemkommun Solna skyllde på att de hade tillräckligt med vigselförättare då jag ansökte om förordnandet, så Länsstyrelsen kunde bara ge mig ett specialförordnande för just den här vigseln. När jag frågade min kommun varför det var så jobbigt att godkänna en till, som kanske var litet yngre, inte religiös och därtill dessutom litet bekant för många Solnabor, sade de att "det var förenligt med administrativa kostnader" att utse flera. Konstigt, eftersom det faktiskt är Länsstyrelsen som betalar det arvode på c:a 110 kronor som jag för övrigt inte har en tanke på att skicka någon räkning på. Njuggt...

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

zaphod sa...

Lycka till på lördag. Du kan ju alltid ta en snabbkoll, igen förmodar jag på 4 Bröllop och 1 Begravning när Rowan A genomför akten.

Perny sa...

Det lät vackert :)

Appropå det här med semester och inte semester så vill jag säga att när man som jag, varit hemma precis hela sommaren, ensam med de små pärlorna, så lääääängtar man tillbaka till vuxenvärlden igen och jag avundas er alla som måste tillbaka till "slaveriet" igen. Framförallt er som har roliga, intressanta och givande jobb, som nästan alla verkar ha, tycks det, just nu.

Annika Andersson Ribbing sa...

Jag är säker på att du är en stjärna som vigselförättare, det bevisar inte minst valet av dikt!

Dina moderater måste tillhöra den oginaste av sorter. Undrar faktiskt om ens våra skulle sänka sig till nivån att skylla på administrationskostnaderna..


God fortsättning på jobbet!
:-)


Annika

Morfar Lasse sa...

Johanna,
du ska ju se det från avigan. Moderaterna tänker troligvis, -"att ju färre vigselförätare, desto färre tillfällen för kommunens familjerådgivare att arbeta.-

Kan det vara moderaterna som snålar på solen vid vigseln oxå? Ekotemplet ligger ju på Kunglig mark, så "de" kan väl inte ta "lokalhyra".

Unknown sa...

Jag blev lite intresserad av av officiantskapet. Vad jag förstår så kan vem som helst vara namngivningsofficiant likaså begravningsdito. Kommunerna tycks ha olika servicenivåer vid sådana "tillställningar". Men vid vigslar så är det annorlunda, en av länstyrelsen godkänd officiant som representerar det allmänna. Domare har inte tid längre men man tycker visst advokater representerar det allmänna - hur då undrar jag stillsamt, statens advokatbyrå för familjerätt, finns den? Politiker, om kommumen utser en och den inte godkänns av brudparet, då blir det krångel, då måste ju varje kommun utse åtminstone en representant från varje parti som är representerat i kommunstyrelsen. Eller en kommunal tjänstemän, på vilken nivå då? Parkförvaltningschefen (det optimistiska valet) eller socialchefen (det pessimistiska valet)? Vore det någon ordning på torpet borde det vara mer strikt vid födslar och dödslar då de båda tillfälle är unika och mycket mer definitiva, större på något sätt. Vigslar är för mig en praktisk juridisk version av ett samboförhållande som i och för sig för med sig möjlighter till glitter och glamour, presenter. Finns det samboofficianter utsedda i Solna, nehej jag trodde väl det. Sen finns det ju andra tilldragelser i livet som förmodligen inträffar mer sällan för de flesta bara en gång, ja till exempel man tar en examen, får medalj för lång och trogen tjänst i rikets tjänst eller en guldklocka om man jobbat i samma privata företag i 25 år. Då är det inte så viktigt men som utför ceremonin. Men att gifta sig vilket såvitt jag förstår rätt många personer gör flera gånger då skall det krånglas. Skall man göra något åt det här? Inte vet jag, det verkar inte stringent i alla fall.
Och då vill jag som slutkläm att alla som varit phösare eller sexmästare på någon av de tekniska högskolorna KTH, CTH eller LTH automatiskt skall få genomföra alla förekommande ceremonier som möjligen kan inträffa under en individs liv dessutom skall uppdraget till dessa att vid behov instifta nya ceremonier/events.

Johanna Graf sa...

Jag håller med dig om att det är snurrigt, Mats!

Anonym sa...

Griniga moderater, det visste vi redan, men att de är så otroligt ogina... Om jag inte vore gift sedan 16 år (och mycket nöjd med det) skulle jag gärna gifta mig bara för att få ha dig som vigselförrättare - fast Gun Eriksson, vice ordförande i Sigtunas kommunstyrelse gjorde ett utomördelntligt bra jobb då för 16 år sedan.

Och mitt i allt ihop - grattis Annika, du har ju också testat vigselförrättare den här sommaren:-)

Nathalie Sundesten Landin sa...

Skumt - Johanna! Hos oss är det stopp hos Länsstyrelsen. Länsstyrelsen säger nej till kommuner när de tycker att vi har tillräckligt många. Men om o-råd eller k-råd skulle vilja tror jag ingen skulle stoppa dem.