onsdag, augusti 13, 2008

Gör Solna stadshus till studentskrapa

I morse skickade vi sossar i Solna ett pressmeddelande om vår idé att göra om Solna stadshus till studentbostäder.

Studentskrapan på söder i Stockholm har ju snabbt blivit en succé. Förutom att flera hundra bostadslösa studenter fått chansen att bo centralt, så blomstrar affärs- kultur- och utelivet i de förut grå och slitna kvarteren. Vi vill göra om samma sak – i Solna!

Samtidigt snackade man både på radio och i morgontidningarna om den akuta bristen på studentbostäder. Enligt Stockholms Studentkårers Centralorganisation SSCO är kötider på runt tio månader vanliga, vilket gör att flera studenter kan tvingas tacka nej till sin erbjudna studieplats.

Samtidigt, på bästa läge mitt i Solna Centrum, ekar det 15 våningar höga stadshuset halvtomt. I takt med datorisering och besparingar har tjänstemännen blivit allt färre, liksom antalet besökare. 250 tjänstemän delar på sammanlagt 13 600 kvadratmeter, vilket ger 54 kvadrat per anställd. Kommunens service skulle därför mycket väl kunna inrymmas i betydligt mindre och modernare lokaler.

De flesta kontakter med kommunen sker ju numera via dator eller telefon. Då är det slöseri med utrymme och resurser att sitta på bästa skyltläge i Solna Centrum. Dessutom skulle en ny studentskrapa väcka liv i ett centrum som på kvällar och helger är dött och otryggt.


Sedan bostadsminister Mats Odell slopade investeringsstödet har nybyggnationen av studentbostäder totalbromsat. Antalet färdigställda studentlägenheter minskar för tredje året i rad enligt SCB. Politikerna sänder ut signalen att man inte vill ha några studenter alls i vår region, trots att Stockholms ekonomiska tillväxt är beroende av högutbildad arbetskraft. Det är skandal. Om Solna menar allvar med att vara Sveriges företagsvänligaste kommun måste vi bidra till att öka företagens möjligheter att rekrytera välutbildad kompetens.

Stadshusets utformning är perfekt att göra om till studentkorridor eller smålägenheter. En försiktig beräkning visar att det 15 våningar höga stadshuset skulle kunna inrymma 400-500 rum eller lägenheter på 27-34 kvadratmeter.

Ett förslag är att inrymma kommunens tjänstemän i den nyligen nedlagda Hagalundsskolan, som med sitt läge intill den framtida reseknutpunkten Solna station och Nationalarenan efter ombyggnad skulle fungera bra som stadshus.

En kommun med aspirationer på att ligga i framkant för utvecklingen måste ha ett öppet och modernt stadshus med arbetsplatser som inbjuder till kommunikation och samverkan, inte isolerade tjänstemän i var sin liten modul i ett höghus.

Reaktionerna på vårt förslag har inte låtit vänta på sig. Radio Stockholm har sänt under dagen, DN har skrivit om det och ikväll medverkar jag i TV4:s nyhetssändning. Dessutom har jag fått ta emot ett antal positiva telefonsamtal från studenter och andra som nu håller tummarna för att den moderatledda majoriteten tar till sig förslaget. Även om vi socialdemokrater sitter i opposition, behöver ju inte idéerna göra det! Dessutom har ju Stockholmsmoderaterna på grund av det desperata läget beslutat vända sig till Solna och Sundbyberg för att be dem att också ta sitt ansvar för att ordna fram bostäder.


9 kommentarer:

Lennart Nilsson sa...

Vad säger du, har de lagt ner Hagalundsskolan? Är Solna Stad helt renons på tradition, kultur och folkvett? Där gick ju jag på högstadiet!
Men, det vore väl en bra idé att tjänstemän och politiker flyttar in där och får känna högstadieångesten sippra fram ur väggarna.
PS. Det låter väl som en bra idé att göra om stadshuset till studentbostäder DS.

Unknown sa...

Jag citerar DIG: "..Stockholms ekonomiska tillväxt är beroende av högutbildad arbetskraft. Det är skandal." Man tar sig för pannan.

Morfar Lasse sa...

Dina tankar är som vanligt kloka!

Stadshuset till studentbostäder och skolan till "stadshus" verkar mycket klokt. Då kommer det säkert in och ut lite större "klokskap" ur båda lokalerna.

Jag säger som Lennart N, högstadieångest finns i väggarna! Även jag tillhör de som svettats under "Bo Hammars hårda hand". Det måste bli något bättre av detta skräckens imperium.

Anonym sa...

Cooolt

Lennart Nilsson sa...

Nu har jag också bloggat om saken:
http://fpnacka.blogspot.com/2008/08/studentbostder-i-stadshuset-och-ngest-i.html

Mattias Lönnqvist sa...

Det är inte ofta det händer, men den här gången håller jag helt med. Låter som en utmärkt idé och vi behöver definitivt fler studentbostäder i Stockholmsregionen.

Anonym sa...

Varför kan inte ni sossar helt enkelt erkänna att planekonomin pa bostadsomradet har varit en katastrof?

Studenterna behöver inte storslagna räddningsaktioner och femarsplaner fran er sida. Sluta lägg er i sa mycket och skaffa ett riktigt jobb istället =)

Anonym sa...

Jag tycker ni sossar i Solna borde fråga era sossekompisar i Stockholm vad det kostade skattebetalarna att förvandla Skatteskrapan till Studentskrapa. om jag inte är felinformerad slutade kalaset på en miljard i baken. Men det är klart, som sossar i Solna tycker ni väl inget emot att höja skatterna för solnaborna, det hade ju inte era kompisar i Stockholm heller.

Johanna Graf sa...

Skatteskrapan blev inte alls så dyr som de borgerliga olyckskorparna skrek om. Dessutom så har Solna 3 miljarder på banken sedan den borgerliga majoriteten reade ut 3 000 av vårt gemensamt ägda Solnabostäder. Och gör vi ingenting för att försörja Stockholms företag med välutbildad arbetskraft förlorar vi i konkurrenskraft. Det kan bli RIKTIGT dyrt.