torsdag, augusti 07, 2008

Världens bästa statistik


Ja, jag erkänner, jag är konstig. Jag gillar statistik och när jag har tråkigt på jobbet, som nu, första veckan i augusti, så sitter jag och tittar på ett intressant föredrag av statistikgurun Hans Rosling. Han dödar myt på myt om den så kallade Tredje Världen, om barnadödlighet, inkomstklyftor och livslängd.
Det är roligt och spännande som en sportsändning när siffrorna bytts ut mot färgglada bubblor som flyger över storbildsskärmen. Han berättar ett exempel, där han frågat medicinstudenter på KI vilka länder de tror har högst barnadödlighet. Han presenterar dem i par, där det ena landet har dubbelt så hög barnadödlighet som det andra:
Sri Lanka - Turkiet

Polen - Sydkorea

Malaysia - Ryssland

Pakistan - Vietnam

Thailand - Sydafrika

Studenterna, gräddan av Sveriges toppgymnasister, får 1,8 rätt av fem möjliga.
Då gör han ett test på chimpanser. De får hälften av alla länder rätt, 2,5 poäng.
För säkerhets skull frågar han då även professorerna på KI.
De ligger i klass med chimpanserna, nästan; 2,4 rätt.


Där ser man. Om du också vill ha roligt på jobbet kan du lyssna på Hans Roslings föredrag här. Annars kan du läsa de rätta svaren i mitt nästa blogginlägg.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Unknown sa...

Den lägsta barnadödligheten av paren har:
1. Sri Lanka
2. Sydkorea
3. Malaysia
4. Vietnam
5. Thailand

Jag har det så tråkigt att jag inte ens lyssnade på Rosling så jag vet inte om han jämförde länderna inbördes per samma år, alla paren samma år? Vidare är jag nyfiken på hur han testar frågorna på chimpanser? Kan han deras tugg månne? Hur skulle det gått om han frågat Gibbonapor? Hur definieras toppgymnasister? Professorer på KI? Är de någon slags homogen grupp? Har han frågat barnmorskor på ett, två eller flera lasarett? Jag kan hålla på och mala med massor av fler invändningar så roligt har jag det. Nej, nu skall jag plotta några kraft-förskjutningskurvor på lite numeriska tester som jag gjort. Intresserad av dem? Jag kan skicka dem i olika färger, linjetjocklek med mera.


OBS jag fick ju 5 rätt. Vad får jag för pris????

Anonym sa...

1) Jag blir orolig när personer har så tråkigt att de måste ta till sådana här knep, den ena lyssnar på statistik och den andra har så tråkigt att han inte ens lyssnade... häpp!

2) Med statistik kan man tala om precis vad man vill...

3) Statistik är som en bikini, visar det mesta... men döljer det som är riktigt intressant!

4) Själv föredrar jag f.n. statistik som talar om att alliansen kommer att förlora valet 2010... häpp igen.

/Statistikbitaren

Unknown sa...

Hej på dig statistikbitaren, nu är vi nog så uppspelta så vill ha utbildning med avseende på din punkt 3. Kan du visa med något riktigt intressant exempel? Eller är det bara en metafor på gränsen för vår kognition och perception?

Anonym sa...

mats: Mina psykologiska tankeprocesser är zeroaktiva i detta gråmulna höstregn och jag förmår tyvärr inte plocka fram ngt riktigt intressant exempel i denna stund, jag är troligen inte lika uppspelt som du...?
/Statistikbitaren

Morfar Lasse sa...

Som ung och vacker fick jag lära mig följande viktiga citat.

"-Det finns tre sorters lögn. Ren lögn, förbannad lögn och statistik."

När jag studerade ekonomi fick jag lära mig.

"-Ska du bevisa något med statistik, måste du formulera om frågorna tills du får önskade svar."

Anonym sa...

morfar lasse: du lärde som ung & vacker och har nu som morfar visat att du är en vis & klok man.
/Statistikbitaren

Krassman sa...

Till tant: Du som gilla siffror borde väl flitigt studera CIA-The World factbook. Gnaks underhållande tycker jag i alla fall. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/