tisdag, augusti 26, 2008

Ta bort det oönskade

Aftonbladet rapporterar om Svenskt Skolfotos nya tjänst Glamour retusch - Vi tar bort det oönskade. För 130 spänn extra kan man få sitt skolfoto retuscherat så att finnarna försvinner, hyn blir jämnare eller tänderna vitare. Någon åldersgräns finns inte, till och med förskolebarn kan få glänsande hår eller gnistrande tänder. Undrar om fjortistjejerna kan beställa större bröst också? Kanske de kan skicka med ett reklamblad från firman som erbjuder sexåringar bikinivaxning också, när de ändå är igång?

Jag blir så trött. Jag blir så fruktansvärt trött och ledsen. Inte bara för att den här tjänsten finns utan för att jag är övertygad om att massor av skolelever kommer att använda sig av den.

Här krävs av oss som är föräldrar att sätta ner foten och reagera mot att aktiviteter som bedrivs i skolan förmedlar sjuka skönhetsideal. Verksamhet som bedrivs i skolan, med skolans medgivande, måste vara helt befriad från en sådan förljugen människobild. Vad hjälper det annars att vi föräldrar hemma försöker säga till barnen att de duger som de är och att de ska vara stolta över det de är?

Nej, bojkotta Svenskt Skolfoto! Julfoton till morfar och farmor kan man ju fixa hos vilken lokal fotograf som helst. Man kan också i föräldrarådet ta upp frågan och försöka förmå skolan att byta fotoföretag. Jag såg också att det nu startas en grupp på Facebook -"Bojkotta Svenskt Skolfoto" - som ska försöka mana till upprop för att förmå Svenskt skolfoto att sluta med sina vansinnigheter.

Ta bort det oönskade - ta bort Svenskt Skolfoto!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Perny sa...

Jag håller med om att det är sjukt att man ska kunna retuchera barns skolbilder. Det gör ju att många barn känner sig tvugna att göra det för annars kommer dom sticka ut med fulakort jämfört med sina skolkamrater. Samtidigt kan jag förstå dessa tonåringar som är fullständigt nerlusade med finnar. Dom bilderna kanske aldrig kommer kännas roliga, varken samma dag eller tio tjugo år senare.

Det som gör mig riktigit riktigit riktigt jätteledsen är det som jag läste i artikeln om barnvaxning. Jag blir helt mållös och bara så... så... ledsen!

Catarina sa...

Tur att jag inte läst om barnvaxning, då skulle jag väl bli alldeles mållös. Jag blir ju mållös bara av att lyssna på mina vuxna arbetskamrater när de talar om vaxning.

Vad det gäller retuschering av skolfoton tänkte jag mest att man kanske kunde plocka bort människor man inte gillar så slipper man de där välbekanta gruppfotona där någon har en himla massa bläck i ansiktet...

Anonym sa...

Usch vad hemskt, man har väl dåligt självförtroende som det är :S

Anonym sa...

Men måste ni alltid göra en höna av varje fjäder?!
Själv hade jag uppskattat väldigt mycket om den enorma finnen som ALLTID dök upp dagen för fotograferingen, blivit borttrollad.
Vad är ert problem EGENTLIGEN?

Anonym sa...

Julfotona du pratar om som man kan ta hos en lokal fotograf.. tro mig, dom är också fixade :)

Anna, Fair and True sa...

De fick smaka på sin egen medicin!