onsdag, augusti 20, 2008

Halvlek - men var är bollen?

Eric Sundström skriver en som vanligt knivskarp analys av läget i Sverige när vi nu befinner oss halvleksvila efter borgarnas maktövertagande. Någon vila för det borgerliga blocket är det definitivt inte. Problemen hopar sig, och de tre fördelar som talade för denna regering i jämförelse med de förra borgerliga fiaskona under 70- och 90-talet har nu totalt vänts till nackdelar.

Den här gången fick de ta över rodret mitt i en brinnande högkonjunktur, de hade egen majoritet i riksdagen och slapp tokar som Ian & Bert, och de hade baljbadat ihop sig till en - som det verkade - god enighet, särskilt som centern hade bytt folkrörelseidealen mot mäklarbrickorna på Stureplan. Men innan de hann ropa på ett helrör till, hade konjunkturen tokvänt, inflationen skenade och "FRA-haveriet öppnade en dammlucka som inte ens partipiskan kunde rå på", som Eric så träffande skriver.

Vem har bollen nu då? Ja, jag är ingen expert på fotboll, men jag ser faktiskt inte bollen någonstans. Att högern inte har den råder inget tvivel om. Allt de fick ur sig under sommarens politiska julafton, Almedalsveckan, var att de givit Konkurrensverket i uppdrag att undersöka hur priskonkurrensen på konsumentvaror kan öka ytterligare, en idé som i all enkelhet redan hade vädrats på sidan 35 i socialdemokraternas vårbudget... Och Anders Borgs egen vårbudget var i det närmaste kliniskt ren på konkreta åtgärder och förslag för att möta en begynnande lågkonjunktur och totalbromsad jobbtillväxt. När Borg hösten 2006 fick frågan om när han kan börja ta åt sig äran för vad som händer med jobb och ekonomi svarade han: ”Om något år... två”. Nu har de åren gått och ingen ära i sikte, snarare ett rött kort.

Reinfeldts sommartal i Vaxholm då? I sådana tal ska ju enligt tradition de verkligt tunga förslagen hagla. Vad ville han till exempel göra åt det faktum att en halv miljon människor lämnat a-kassan? Jo, det skulle bli 15 miljarder ...inte tilll nya jobb, forskning eller utbildning, utan till ... skattesänkningar! 150 medelålders Vaxholmsbor i plissékjol och skepparkavajer med guldknappar applåderade entusiastiskt.

Ok, ingen boll där alltså, så då borde man väl hitta den på det röda lagets planhalva? Nja, jag är inte så säker på det. Än iallafall. I Monas Sahlins sommartal i Vitabergsparken kom många kloka och konkreta miljöförslag, men inte så mycket ännu kring jobbtillväxten. Hon nämnde i förbigående något om ett kompetenstvecklingsprogram för alla dem som "fastnat" i fel jobb, vilket verkligen är välbehövligt om vi ska lyckas minska utbrändhet, sjukskrivningar och rusta Sverige med välutbildad arbetskraft. Men någon offensiv kan man inte kalla det. Var är Maradona-Mona?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vill börja med att citera TV4s Ekonominyheter för några dagar sedan: "Allt pekar åt fel håll!"

Sedan var frågan här: "Vem har bollen?"
Jag vet inte, men en sak är säker, det är vi oppositionen som har korten! Dags att börja vifta med de GULA korten och om två år tar vi alla fram det RÖDA kortet och sparkar ut cirkus Rensvält och de andra artisterna, då får det vara slut på deras "underhållning"!

Den borgerliga moderatledda höger/alliansregeringens dagar är räknade.... 760 dagar kvar till valet 2010. Då ser vi till att "det nya arbetarpartiet" vandrar vidare...

/Jannemannen

Staffan Thore sa...

Lysande skrivet! Behöver verkligen lite nya krafter i det blå mediebruset. Sahlin borde kunna inta ledarposition nu, ju närmre valet kommer desto mer måste småpartierna i alliansen börja hävda sig. Heja Sahlin!

Morfar Lasse sa...

Jag vet var bollen finns!

Den finns hos "Kalle-Bakom"! Han som tar hand om alla bollar som inte går att spela längre.