fredag, juni 27, 2008

The world is an oyster

- Vad ska du ha för sommarprojekt i år? undrar tonåringarna oroligt.

De vet att första tiden på semestern brukar bli hektisk. Trots att jag tjatat om hängmattan i veckor, brukar det vara svårt att gå ner i varv och bli så där fridfull som i IKEA-annonserna. Nyanländ till sommarön vandrar istället min blick hungrigt längs alla ofullkomligheter, verkliga eller inbillade, och innan familjen hunnit säga RUSTA så är vi på väg till någon köp- eller byggmarknad.

I år har det dock gått ovanligt fort att varva ner. Det nya TV-rummet tog bara tre dagar att måla, slipa, tapetsera och möblera. Och badflotten var byggd på en pisskvart. Så nu är jag alldeles downshiftad, bara en vecka in på semestern.

Vilket onekligen givit vissa vinster. Igår låg jag på bryggan, alldeles sysslolös och stirrade ner mellan springorna, då jag fick syn på något som växte på bergväggen vid bryggpålarna.

- Ser inte det där ut som ostron, sa jag med släpig röst. Joo, visst var det ostron! På med våtdräkten och ner med kniven och plocka. På bilden syns de färska, serverade med lime, direkt på bryggan. Ingen disk, lätt och bekvämt.

Svägerskan som har gått och blivit öbo, rynkade dock på näsan:
- Jag gillar det mesta som kommer från havet, men det där är som är att dricka öronmaneter. Tacka vet jag krabba. Det kan nästan få mig religiös. Ett djur som innehåller färdig paté kan ju inte ha kommit till av en slump.

Ostrea edulis. Bohuslän har världen främsta ostron, det är den samlade kockeliten eniga om.

12 kommentarer:

Martin Nilsson sa...

Trodde du skulle vila på semestern - nej just det om man vilar kan man bli utbränd.

För övrigt blev jag just påmind om vad jag inte gillar med västkusten - ostron, maneter (och goa gubbar). Men det finns väl bra saker också.

Trevlig sommar

Johanna Graf sa...

Men jag lovar att de goa gubbarna och maneterna väldigt sällan anfaller, de förra dock ibland på spårvagnen, om de är fulla. Men du, vi har havskräftor också! Och igår kokade jag 8 krabbor och rensade och frös in 2 kg rödtunga och 2 kg rödspätta. Mmm...

Morfar Lasse sa...

När jag läser hur du beskriver några dagar i ro på västkusten blir jag avundsjuk. Du har troligtvvis det jag saknar mest i Spanien. - Solnedgången över havet!

Jag får nöja mig med morgonpromenader till plazan och ett gammalt utkikstorn mot Medelhavet. Sen får jag sitta stilla och se solen stiga långsamt ur havet. När jag är nöjd får jag vandra över torget och till "panaderia", bagarn, för att köpa ett par nybakade fullkornsbröd till frukost. Nu är det bara 100 meter kvar till det nybryggda kaffet och en stilla stund i lycka.

Det är inte så dumt det heller, men...
Jag skulle hellre njuta av solnedgång och ostron några dagar om året!

Njut av sommaren och tänk på -"att lycka är det tillstånd du vill ska vara förevigt!"

Unknown sa...

Va???????
Du menar att du har färsk rödtunga och rödspetta och fryser in, häpnadsväckande.
Jag ryser, mina ögon tåras.
Tillaga fisken och ät.
Snart får man väl höras talas om infrusen krabba eller dito hummer, ojojojoj

Anonym sa...

Kräftor, Krabba, rödtunga och rödspätta - låter bättre - men samtidigt som ett svårt val. Vet inte om jag skulle kunna välja där. Men det får ju västkusten att låta bättre.

Annars håller jag med Morfar Lasse om sydeuropas förträfflighet. Ska försöka sörpla någon espresso med utsikt över medelhavet eller det lilla bytorget.

Ha det så bra

Anonym sa...

Läs gärna Emma Hambergs krönika
http://stockholm.city.se/nyheter/2008/06/27/En_hyllning_till_fattigdomen/

En hyllning till fattigdomen mitt i semestertiderna, vissa punkter verkar roligare än andra!

Glad sommar!
Jannemannen

Johanna Graf sa...

Men va fn, hur mycket havsföda klarar man på en dag tror du Mats? Deessutom - rensa är jag bra på, men laga mat, nej, det får de fattiga gästerna göra när de kommer. (Emmas krönika var förresten grym, Jannemannen!)

Unknown sa...

Fan och fan, det är ju bara en fisk som skall kokas, stekas eller grillas några djupare kökskunskaper erfordras ej. Jag kan bistå med ett och annat råd. Citron och öl är bra att ha till, lite potatis också, du som kan rensa kan nog skala också. Sedan lite sallad. Det behövs inte mer än lite salt, peppar och olivolja.

Det blåser friskt idag, är du ute på böljorna?

Fattig, ja enligt min definition är jag nog det.

Hungrig, ja

Anonym sa...

...mats, jag kommer ihåg när Melker på Saltkråkan lagade sina nyfångade aborrar... och saltade "efter behag!"... Så det kan gå fel även när inget annat än salt behövs!
God sommar på Er alla!
/Jannemannen

Anonym sa...

Abborre är väl med två(2)b...?
//Jannemannen, igen.

Unknown sa...

Egenhändigt nyfångad abborre har jag ätit en gång. Det hände sig på den tiden när jag var en mindre gosse. När Grycksbo pappersbruks vatten mer eller mindre orenat släpptes ut och det är ju inte långt till norra delen av Varpan. Nå, min pappa storfiskaren själv såg ett vak och sa: Kasta på det vaket. Jag åtlydde kommandot genast och fick en bamseabborre. Väl hemma så lagade mamma till den efter att skickligt ha rensat den. Den smakade lut! Om vi hade haft Melker till vår hjälp så hade det inte hjälpt hur han än saltat. Ett traumatiskt minne som Jannemannen väckt, tack för att jag fick ventilerat det, det hjälper dock inte - aldrig abborre för min del.

Röding, Harr eller Laxöring är bäst!

Anonym sa...

mats...beklagar att jag väckte traumatiska minnen! Minns själv när man som mindre gosse hoppade omkring på timmerflötena i Arvikatrakten och metade abborre, moster Gärda knaperstekte dessa, mums i magen! Men när man läser Johannas blogg är det tydligt att där finns andra delikatesser!
/Jannemannen