lördag, juni 28, 2008

Idyllens idol förmedlar uppmuntrande lyckorön

Vi är åtminstone två bloggare här på Ön. Den andra är betydligt mer känd och populär än jag själv: Martin Nyström, kulturjournalist och musikkritiker på DN. Lyssna bara på det här samtalet, uppsnappat på ångbåtsbryggan:

Dam 1:
- Vet du, jag hälsade på Martin Nyström på midsommardansen, han skriver ju så fantaastiska krönikor, de är ju Ön på pricken!
Dam 2: - Ja, jag gick fram och tackade honom, jag. Då fick jag ju tillfälle att hälsa på hans vackra fru också, henne som man läst så mycket om på bloggen! Tänka sig, och så skriver han "ångbåtsbryggan" också, sådana små detaljer tycker jag är viktiga.
- Ja, absoluuut!

(Det var c:a 40 år sedan den sista ångbåten lade till vid den bryggan, men traditioner är ju till för att hållas.)

Dessa två damer hör till de äldre familjer från Göteborg som, när Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning lades ned, hellre började prenumerera på en Stockholmstidning är den förhatliga Göteborgsposten.

Ja, ni hör. Sådant går knappast att tävla med. Klok är han också, Martin. Häromdagen när vi hamnade på samma (ång)båt in till stan, berättade han för mig om de senaste rönen inom lyckoforskningen. LSE-forskaren Richard Layard har ju genom sin forskning dragit den för politiker något oroande slutsatsen slutsatsen att tillväxt inte bör vara ett övergripande politiskt mål eftersom det inte verkar göra folk i rika länder lyckligare*.Det är inte fler prylar, bättre karriär eller en mer vältrimmad kropp som gör oss lyckliga. Det som mer verkar avgöra hur vi mår är om vi har något vi tror på och hur våra kärleks- och vänskapsförhållanden funkar.

Det är i början och i slutet av våra liv som vi är lyckligast, berättar M.

- Och du, det är vid 45 det vänder!

Jag känner mig genast lyckligare. Nu ska jag bara hitta de perfekta skorna till festen på lördag också, så blir lyckan fullkomlig.


* Ungefär så här resonerar happiness economics-forskarna:

Det hjälper inte att lönen stiger, det gör grannarnas också. För att undvika denna hemska nollsummeeffekt, börjar råttracet md mera job, jobb, jobb... Dessutom så vänjer vi oss vid den högre inkomsten och blir blasé. Och så ändrar vi smak och den där klotgrillen som var så eftersträvansvärd förra säsongen ser förfärligt klen ut bredvid grannens Weber-grill. Och så jobbar vi litet hårdare ändå, vilket varken ökar lyckan eller tiden för den där barbecuen... (Heter det så förresten; barbecue i bestämd form?)
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Unknown sa...

Jag har kollat lite på den som du beskriver som "betydligt mer känd och populär än jag själv". Det må vara hur det vill med den saken men var och en har ju rätt till sin uppfattning.
Min irrelevanta uppfattning är att uttrycket: Allt klär en skönhet men inget klär en ful är användbart här. Du kommer nog att klä i vilka skor som helst...(på lördag och alla andra dagar)

Så var det matlagning igen. Först får det klargöras skall det grillas eller "barbecueas"? Sedan kan vi reda ut vad som är rätt beträffande grammatiken.

Anonym sa...

Läste med stort intresse och kunde inte låta bli att betänka Dina rader om "...traditioner är ju till för att hållas".

Det är ju det vi gör i Solna när vi lördag den 16/8 vårdar Wåhlbergaängen med räfsning efter lieslåtter. Välkommen!

Solna-Sundbyberg Naturskyddsförening och
Föreningen Kulturlandskaparna
i samverkan.

Som sagt, traditioner är till för att hållas.
Sommarhälsningar Chrille

Unknown sa...

Boktips:
Freakonomics av Steven D. Levitt och Stephen J. Dubner.

Jag började läsa den igårkväll, kan bara säga läs den om du (alla som läser detta)inte redan gjort det. Adlibris skall ha 37 spänn för den.

Levitt är den förste ekonom som visar på att ekonomi har spår av att vara en riktig vetenskap.

Anonym sa...

Tack för tipset mats... Har best på Adlibis, ser fram emot läsningen, fick då tillfälla att äntligen införskaffa Moment 22, vill läsa denna Joseph Heller innan jag ger mig ikast med Slutspel, uppföljaren som redan står i bokhyllan. Passade även på att köpa Himmelsöga, den sista av Arne Dahls/Jan Arnalds härliga krimlit. serie... handlinge skall vara, "En övervakningskamera fångar förloppet, och bakom rånet tonar någonting fram som får vittgående konsekvenser. En märkvärdig, skrämmande form av brotts­lighet blottas sakta och tvingar A-gruppen att konfronteras med samtidens allt mer absurda fixering vid yta och sken." Känns väldigt aktuellt och nutid! Har läst de tidigare, kan rekommenderas.
//God sommarläsning önskar Jannemannen er alla!

Johanna Graf sa...

Jag har Freakonomics på mitt nattduksbord, eller rättare sagt HADE, för äldste sonen har snott den och ligger och läser den i hängmattan i detta ögonblick!

Anna, Fair and True sa...

Vad mysigt ni verkar ha det på er ö! Ostronplockning och allt!

Jag har också läst Freakonomics (eller börjat läst den) - jättebra!

Anonym sa...

Antingen: "To find time for that Barbeque"
eller "Att få tid för att grilla"
så tror jag iaf.. Absolut inte "svengelska"

//Erik