onsdag, november 12, 2008

Dumheten står som spön i backen

Just som novemberstormen ryter som värst och regnet letar sig innanför kragen och är på väg in i själen, så kommer ett förslag från en moderat arbetsgrupp som är så dumt att man får lust att krypa ihop i fosterställning och liggduscha.

Förskolebarn ska inte vara på dagis mer än 40 timmar i veckan. Och de ska ha rätt till fem veckors semester. De förslagen lägger en moderat arbetsgrupp fram på moderaternas framtidskonvent nästa vecka. Det låter väl fint och bra? Den som inte håller med måste ju vara en ondsint karriärist som tänker mer på sig själv än på sina barns välmående.

Det är klart, om man lever i en värld då man är gift eller sambo, har 10 minuters resväg från våningen vid Odenplan till jobbet på reklambyrån vid Slussen, eller om man har hushållsnära barnflickor eller släktingar så är det ju inga problem.

Är man så dum att man är ensamstående, åker pendeltåg ett par timmar om dagen och både måste och vill följa arbetslinjen och ha ett normalt heltidsjobb, ja då får man väl söka hjälp nånstans, tycker den moderata riksdagsledamoten Inger Koch som är ordförande i arbetsgruppen: – Hur det ska lösas måste varje familj tänka ut själv. Det finns kanske släktingar som kan hjälpa till.

Åhå, valfrihet... Men tänk om man valt ett annat sätt att få ihop sin tid med barnen då?

En mamma skriver i en blogg: "Det var det dummaste jag hört. Själv jobbar jag just nu 75% men har valt att ta ut en ledig dag i veckan eftersom jag har lång resväg. Jag hämtar barn på två olika ställen, dagis och fritids, vilket gör att ett barn kan få vara ca 10,5 timmar per dag i barnomsorgen då jag jobbar åtta timmar. Mormödrar nuförtiden är inga bullmormödrar, de jobbar också heltid och kan inte hämta barnen tidigare."

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig fullkomligt i det du skriver. Jag har själv bloggat i ämnet i förra veckan

Anonym sa...

Jag såg debatten i TV med Josefsson igår, och det enda man kan konstatera är att folk inte tycker lika! Eller hur?!
Varför skall det då vara så svårt att acceptera olika lösningar, så att folk själva kan välja sin barnomsorg!

Skall det vara så svårt att begripa att några har behov av 50 timmar, andra "bara" 25, ytterligare några uppskattar vårdnadsbidraget. Vissa vill dela föräldrapengen andra har inte den möjligheten.

Jo för att vissa partier blandar in feminism, jämlikhet och klasskamp i ärendet, och tar dessutom ingen hänsyn till att alla familjer inte är stöpta i samma form..

Vi har olika syn och behov av det mesta här i livet. Politiker borde ägna sig åt att skapa förutsättningar för alla att kunna få ihop sitt livspussel..

kaprate kid sa...

Det enda man kan konstatera efter ALLA debatter i TV med Josefsson är att folk inte tycker lika.

Är det annars några som inte tar hänsyn till att alla familjer inte är stöpta i samma form så är det de som lägger fram den vansinniga idén att maximera tiden på dagis till 40h per vecka.
Och att inte blanda in jämlikhet, feminism och klassproblematik är en omöjlighet i de här frågorna i det samhälle vi har idag. Tyvärr.

Jag håller med om att det politiker bör fokusera på att skapa förutsättningar för alla att få ihop det berömda livspusslet men förslag som det det här inlägget handlar om är inte en sådan förutsättning.

Anonym sa...

Jag håller med!

Men jag vill påminna om att Sverige redan idag har världens mest generösa föräldraförsäkringar, by far! Och det innebär enorma kostnader för samhället, något vi alla får betala/böta för via skatten..

Så det är verkligen ankdamm/storm i vattenglas, över hela debatten. Om nu folk behöver längre öppet-tider fixa det, men tro samtidigt inte att det är "gratis". Vi är oerhört naiva när det gäller vad önskelistorna kostar..

Samtidigt kan man då häpna över motståndet till vårdnadsbidraget, som sparar massor av miljoner för kommunerna, som då kan användas till t.ex. längre öppet-tider för dom som har behov, förfäktas så intensivt av många..