onsdag, november 07, 2007

12 000 kontakter i telefonen. Beat that, loser!

Glöm kunskapssamhället. Nu är nätverkssamhället här. Lyssnade på en framtidsforskare som helt på allvar sade att Jan Björklunds visioner om svensk skola skulle föra oss tillbaka ett sekel i utvecklingen, så omoderna var de. Varför? Jo, för att de inte uppmuntrade det kreativa kaos, snackande och fria sökande som är grunden för nätverkande. Den som kan messa utan att titta, med mobilen under bordet, får jobbet på Ericsson. Den med flest kontakter i telefonboken går före den med de fina betygen.

I förra veckan mötte jag en sådan framtidsmänniska. Han hade 12 000 kontakter i sin mobil. Tolv tusen. Hur många har jag? Ett tusental, på sin höjd. Vilken jävla looser.

På Facebook handlar det också om hur många vänner man har. Där har jag bara drygt 200. Ändå blir jag stressad. Det handlar inte längre om att hinna ringa kompisarna och föreslå en fika eller lunch på stan. Nej, jag är fullt upptagen med att skicka virtuella födelsedagstårtor, drinkar och peta folk i sidan. Jag är alldeles för busy för att ordna en allhelgonamiddag, alla förberedelser för halloween på Facebbok tar ju livet av mig. Pumpor ska kastas, vampyrer ska designas och sminkas. Gå på bio kan man glömma, alla movie quizzes tar sådan himla tid. De vänner som inte har Facebook blir ett problem. Hur ska jag hålla reda på vad de håller på med nu? Is-funktionen är ju så behändig. Snälla ni, anmäl er på Facbook nu, säger jag med en svag irritiation i rösten.

De bara stirrar på mig.
Nätverkssamhället är här.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

deeped sa...

Så... om man inte blir petad i sidan av dig, får en pumpa i skallen eller på annat sätt ser till dig så är man egentligen inte din vän *snirf*

;)

Johanna Graf sa...

Hörrödudu, kolla in din ranking på min facebook!

Anonym sa...

Hur var det nu Johanna - hade du kontroll över Facebook eller hade Facebook kontroll över dig?

Johanna Graf sa...

Äh, jag spetsade kanske till det litet, i stilistiskt syfte. Men visst, vill du komma till mitt party, så kom till Facebook. Hemma är det för dammigt.